Kako agregati za struju mogu unaprediti vaše iskustvo u prirodi

Moderno kampovanje podrazumeva veliki broj električnih uređaja. To posebno važi za kampere, prikolice za kampovanje i karavane. Planiramo svoje putovanje prema električnim uređajima i oslanjamo se na izvor napajanja da bismo ih održavali u funkciji.

Nedostatak struje usred ničega može biti nezgodan, ali i ozbiljan rizik po život. Pristup izvoru struje ne samo da održava vaše uređaje u funkciji, već i rešava brojne probleme.

Kada kampujete daleko od civilizacije, nema boljeg izvora struje od kvalitetnog agregata za kampovanje.

Prednosti kampovanja uz agregat za struju

Volimo kampovanje jer nas vodi na nova mesta da iskusimo i povežemo se sa prirodnim svetom. Ponekad su ta mesta prilično izolovana. Za ljude koji žele udobnosti koje električna energija pruža u svim delovima sveta kampovanja, agregati za struju su neophodni.

Osim pogodnosti koje nudi kada boravite izvan uređenih kampova, generator takođe može biti sigurnosna mreža koja može da obezbedi električnu energiju u slučaju vanrednih situacija.

Iako biste možda pomislili da je generator nezgrapan i težak, postoji mnogo pouzdanih i snažnih prenosivih opcija koje su savršeno prilagođene vašim potrebama kampovanja.

Ovi prenosivi modeli vam omogućavaju da unesete snagu električne energije gde god vam je potrebna, a tokom kampovanja to može biti bilo gde. Opremljeni su izdržljivim, ali laganim sintetičkim spoljašnjim slojevima, ručkama i točkovima (za veće jedinice), što olakšava premeštanje generatora po kampu.

Koji su ključni faktori pri izboru generatora?

Kada planirate nabavku novog generatora, važno je da razmotrite nekoliko ključnih faktora:

  1. Kolika snaga (u vatima) vam je potrebna?
  2. Kakva su ograničenja prostora?
  3. Koji je vaš najidealniji izvor goriva?

Uglavnom, invertorski generator od 2000 vati je dovoljan za napajanje osnovnih uređaja na kampovanju. Međutim, potrebno je biti siguran, jer su svi uređaji različiti.

Najbolje je utvrditi kolika je snaga potrebna za pokretanje uređaja koje planirate da koristite i kolika je snaga potrebna za njihovo kontinuirano korišćenje. Kod mnogih uređaja, potrebna snaga za pokretanje može biti tri puta veća od kontinuirane.

Tačnu potrošnju vaših uređaja u pogledu pokretanja i neprekidnog rada možete da pronađete u uputstvima za upotrebu ili na tablici sa podacima o uređaju.

Uopšteno govoreći, dvehiljadevatni generator je veoma česta i popularna veličina za kampovanje. Ali, ako planirate da koristite uređaje sa većom potrošnjom snage poput klima-uređaja, mikrotalasne, itd., možda ćete morati da razmotrite nabavku većeg modela generatora kao što su profesionalni agregati za struju.

Koje još faktore treba uzeti u obzir?

Ovo su dodatne važne karakteristike koje treba da imate na umu pri odabiru vašeg agregata za struju. Naravno, važnost ovih karakteristika zavisi od namene.

  1. Nivo buke: potražite oznaku dBA (decibel) na agregatu. Ovo je važno za rekreativne namene poput kampovanja, za rezervne agregate kod kuće ili za tihi komercijalni rad.
  2. Kapacitet rezervoara za gorivo i potrošnja po satu: Treba vam agregat koji je efikasan u potrošnji goriva i koji može da obavlja potrebne zadatke bez stalnog dopunjavanja gorivom.
  3. Težina i prenosivost: Lagani modeli za nošenje, a za veće modele dodatne karakteristike poput točkova i ručki za olakšano manevrisanje.
  4. Daljinsko električno pokretanje: Ova mogućnost pomaže u situacijama kada ne želite da hodate do agregata da biste ga pokrenuli.
  5. Bezbednosne karakteristike: Mogu biti važan faktor na nekim mestima. Karakteristike uključuju: zaštitu od zemljotresa i vremenski otporne utičnice.

Jeftin ili premijum brend generator?: Generator premijum brenda može da se koristi u svim vrstama aplikacija, od rekreativnih do komercijalnih. Jeftiniji brendovi generatora mogu biti dobra opcija za lagane, ne tako česte upotrebe, ali to zavisi od brenda i postprodajne podrške koju nude. 

Saveti za održavanje agregata za kampovanje

Agregat je neophodan kada želite da obezbedite struju tokom kampovanja ili u situacijama kada niste u blizini standardnog izvora struje. Međutim, kupovina agregata za kampovanje nije dovoljna.

Redovno održavanje je ključno kako bi se osiguralo da agregat radi punim kapacitetom i da nema problema u distribuciji energije kada vam zatreba. Kako održavati agregat za struju? 

Čistite i zaštitite agregat kada ga ne koristite

Prašina, nečistoća ili čak buđ na agregatu može da se nakupi tokom dugog perioda kada nije u upotrebi. Zato je potrebno održavati ga čistim i zaštićenim. Najbolje je kupiti pokrivač za agregat, ali ukoliko niste u mogućnosti, preporučujemo čišćenje agregata jednom mesečno. 

Ispraznite rezervoar nakon korišćenja

Važno je isprazniti rezervoar agregata nakon korišćenja, jer benzinska isparenja mogu da ostave tragove u agregatu i smanje njegovu efikasnost. 

Pratite kapacitet snage agregata

Kada planirate da koristite agregat, morate da proverite da li je njegova snaga i daje dovoljna za uređaje koje planirate da napajate. Neophodno je da obratite pažnju na kontinuiranu snagu koju agregat može da pruži, a ne samo maksimalnu snagu koju daje u kratkom vremenskom periodu. Na taj način ćete biti sigurni da je agregat dovoljno jak za sve uređaje koje želite da koristite na kampovanju.