5 saveta za savršen osmeh

Zdrav i blistav osmeh je nešto što svi želimo. Bez obzira na to da li se pripremate za poseban događaj ili jednostavno želite da se osećate bolje u svojoj koži, osmeh je važan deo naše svakodnevice. U ovom članku, istražićemo pet ključnih saveta koji će vam pomoći da postignete savršen osmeh.

Redovna higijena na prvom mestu

Dosledno poštovanje rutine oralne higijene kao što je pranje zuba i čišćenje koncem, dva puta dnevno je osnovni i prvi korak koji nikako ne smemo da preskačemo.

Prilikom pranja potrudite se da dohvatite svaku površinu i svaki delić zuba uključujući prednju i zadnju stranu. Pranje obavljajjte kružnim i nežnim pokretima. Bilo bi dobro da izbegavate pranje zuba neposredno nakon što ste jeli kiselu hranu zbog potencijalnog oštećenja gleđi. 

Pošto vaša četkica za zube, bez obzira na to koju koristite, neće moći da dopre do između zuba, konac ili interdentalna pomagala treba da budu uključeni u vašu rutinu najmanje jednom dnevno. Idealno bi bilo da koristite konac svaki put kada perete zube, ali biće sasvim dovoljno i jednom, i to uveče pre pranja zuba. 

Razmislite o izbeljivanju zuba

Kada je vaša higijena na zadovoljavajućem nivou, ali se nakon nekog vremena belina i dalje ne vraća, možete razmisliti o izbeljivanju zuba. Ovo je sve popularnij kozmetički tretman i daje odlične rezultate, a dodatan razlog za popularnost je što sada postoje tretmani koji su brzi i neinvazivni.

Dva osnovna načina izbeljivanja zuba su: mehaničko beljenje (trljanjem) i hemijsko izbeljivanje (tretiranje hemijskim sredstvima, najčešće gelovima i trakama). I jedan i drugi način se može obaviti kod kuće ili profesionalno kod zubara. Naravno, razlika je u tome što profesionalno izbeljivanje daje mnogo brže i bolje rezultate.

Ukoliko želite da saznate više detalja o procesu izbeljivanja zuba i benefitima ovog tretmana, preporučujemo vam da posetite stranicu zubar Novi Sad.

Obratite pažnju na ishranu

Važno je biti svestan uloge hrane, šećera, ali i pića i uticaja koji ima na oralno zdravlje, pa na kraju i na sam izgled naših zuba.

Karijes je bolest izazvana ishranom, i šećer je u tom procesu glavni krivac koji sabotira naše oralno zdravlje. Kada konzumiramo šećer, bakterije u našim ustima ga prerađuju i proizvode kiselinu koja izbacuje zaštitne minerale koji se nalaze u našim zubima. Opšta preporuka za unos šećera na dnevnom nivou je do 6 kašičica, odnosno 24 grama. 

A evo i nekoliko jednostavnih načina na koje možete smanjiti uticaj šećera na vaše oralno zdravlje.

  • Pijte puno vode, posebno nakon unosa šećera, da biste isprali šećer sa površine zuba.
  • Zamenite slatke grickalice zdravim, poput svežeg voća i povrća.
  • Birajte hranu sa manje od 10 grama šećera na 100 grama.

Pored šećera, i druga hrana, ali i pića mogu izazvati promenu boje zuba kada se redovno konzumiraju. Crno vino, pića sa kofeinom, u ekstremnim slučajevima i neko voće, može biti krivac za smanjenje beline zuba. 

Stoga vam smanjenje konzumacije ove hrane može pomoći u kontroli mrlja na zubima. Takođe i način na koji konzumiramo neka pića može da doprinese lepšem osmehu. Pa bismo tako sokove mogli da pijem uz pomoć cevčice, dok bi trebalo da izbegavamo “gustiranje” i sporo ispijanje kafe, već da je pijemo što kraće.

Pranje zuba odmah nakon konzumacije pomenutih jela i pića, ukoliko ste u mogućnosti, takođe može pomoći. 

Takođe, ukoliko ste pušač, osmeh i zubi će vam biti itekako zahvalni ako prestanete ili barem smanjite broj cigareta.

Koristite pastu za zube sa fluorom

Izbor paste je od velikog značaja za zdravlje naših zuba. Upotreba fluorisane paste za zube je neophodna u prevenciji karijesa

Pranje zuba fluorisanom pastom za zube pomaže u taloženju minerala u sve male šupljine koje možda imate. Ovaj proces je poznat kao remineralizacija i pomaže da se popravi erodirana gleđ i preokrene proces propadanja koji je uzrokovan kiselinama iz plaka. Fluorisana pasta za zube takođe čini zubnu gleđ otpornom na buduće napade kiseline, čime se sprečava karijes. 

Dakle prilikom kupovine paste za zube obavezno obratite pažnju na to da li je pasta sa fluorom.

Četkica i tehnika pranja od ogromnog značaja

Uobičajena je praksa da kada želimo da postignemo veću belinu zuba biramo jaču četkicu za zube. Iako će ovakva četkica možda brže dati rezultate, na duže staze ona je loše rešenje, jer će gotovo sigurno dovesti do oštećenja gleđi. Tako je rešenje četkica sa mekim vlaknima i naravno strpljenje.

Takođe, koliko god da je važno odabrati pravu četkicu koja odgovara vašim zubima i tipu desni, tako je obavezno da se pravilno primeni tehnika četkanja. Za efikasne rezultate savetuje se da perete zube nežno i kružnim pokretima, bez previše pritiskanja i grubih pokreta.

Na samom kraju, ne zaboravite da su redovne kontrole kod zubara takođe deo routine koju bi trebalo da poštujete.

Primenite sve ove savete i budite sigurni da će vas kroz neko vreme krasiti osmeh od milion dolara.