Praktični saveti kako da sami napravite nameštaj

Uređenje doma može biti izazovno, ali uz prave savete, može se pretvoriti u kreativan i zabavan proces. Da li ste se ikada zapitali kako možete osvežiti prostor u kojem živite bez angažovanja profesionalaca? Suština je da pođete od praktičnih i manje komplikovanih stvari, pratite instrukcije i nabavite osnovne alate.

Zidne police ne služe samo za čuvanje stvari, one takođe mogu biti odraz vaše kreativnosti i dobar spoj lepog i korisnog. Dobar izbor polica može potpuno promeniti prostor, dajući mu poseban karakter. Bilo da živite u malom stanu ili velikoj kući, sa dobro dizajniranim policama možete napraviti zanimljive kutke gde će svaki predmet imati svoju priču i neko dublje značenje.

Ugaona brusilica za kreiranje savršenih ivica!

Biti sam svoj majstor može biti izuzetno zadovoljavajuće, ali zahteva određena znanja i alate. Ugaona brusilica je nezamenljiva kada želite da precizno obradite ivice polica. S njom možete ukloniti neravnine, oštre rubove i ostatak materijala koji može umanjiti estetski izgled vaše stalaže.

Međutim, važno je napomenuti nisu sve brusilice iste. Cena može varirati u zavisnosti od proizvođača, brenda, performansi i specifične namene za koju je dizajnirana.Ukoliko želite da vaš “uradi sam” projekat uspe i da vaše police izgledaju kao da su kupljene u salonu, odaberite adekvatne ugaone brusilice, koje će dati savršen izgled vašem nameštaju.

Kako izbeći česte greške prilikom montaže?

Kada se odlučite za postavljanje zidnih polica u svom prostoru, bilo da se radi o vašem domu, kancelariji ili bilo kojoj drugoj prostoriji, važno je imati na umu nekoliko važnih koraka kako bi police izgledale dobro i bile bezbedne za upotrebu.

  • Početak svake montaže započinje pažljivim merenjem. Pre nego što se upustite u postavljanje polica, neophodno je da proverite sve dimenzije prostora u kojem planirate montažu, bitno je da sve savršeno odgovara, ukoliko želite da iskoristite sav potencijal.
  • Ne oslanjajte se na odokativnu procenu, ikoristite libelu prilikom montaže i budite sigurni da je polica ravna, posebno ako planirate da na nju stavite teže predmete.
  • Zavisno od kojeg materijala je vaš zid napravljen, bilo da je to gips, beton ili cigla, neophodno je odabrati odgovarajuće tiplove i šrafove za montažu, kako bi vaše police bile čvrsto postavljene i osigurane. Upotrebom neodgovarajuće opreme možete rizikovati da padnu ili se oštete.
  • Kapacitet opterećenja je nešto što se često zanemaruje, iako mogu izgledati čvrsto na prvi pogled, važno je biti svestan koliko težine mogu podržati. Uvek se dobro upoznajte sa preporučenim težinskim limitima. Potražite savet na internetu ili od majstora, koji se profesinalno bavi zanatom.
  • Iako nije česta praksa, bilo bi dobro da s vremena na vreme, dok brišete prašinu, proverite u kakvom su stanju police, posebno ako su drvene. Vremenom prirodno dolazi dolazi do savijanja i deformacije, posebno ako su izložene težim predmetima.

Napravite ormar koji će vas oduševiti!

Svako od nas nosi sa sobom jedinstven pečat ličnosti koji se odražava ne samo u načinu na koji se oblačimo, već i u tome kako organizujemo svoj prostor. Ukoliko imate osećaj da ormani, koje nalazite u salonima za nameštaj i njihovim katalozima, često ne odgovaraju vašim željama i potrebama, treba da preuzmete stvar u svoje ruke. Umesto da se oslanjate na gotove opcije, napravite sami ormar po vašoj meri.

Počnite sa pravom opremom, izaberite kvalitetne bušilice sa pristupačnom cenom!

S obzirom da ćete bušiti rupe za šarke, ručke, šipke i mnoge druge komponente, potrebno je biti siguran u preciznost i snagu svog alata.

Kvalitetna bušilica sa prisupačnom cenom je cilj vaše potrage. Za projekte ovog tipa neće vam biti potrebna velika ulaganja i specifične karakteristike alata. Proučavanje recenzija i specifikacije može vam pomoći da pronađete model koji pruža najbolju vrednost za uloženi novac.

Bušilice su nepohodna alatka u svakoj radionici, posebno kada je reč o izradi nameštaja one nisu samo sredstvo za bušenje rupa, njihov doprinos se ogleda u lakoći i uštedi vremena koju donosi. Kada pravite ormar, važno je da svaki otvor bude na pravom mestu i sa potrebnom dubinom, kako bi svaki element nameštaja postao deo jedne celine, a upravo u tome bušilica igra nezamenljivu ulogu.

Kako odabrati pravu vrstu drveta i završnu obradu za ormar

Dolazimo do izbora materijala, koji je važan kako za estetiku tako i za funkcionalnost,  od toga vam zavisi vek trajanja i održavanje. Evo kako da odaberete pravu vrstu drveta i završnu obradu:

  • Odabir drveta po čvrstoći: Hrast i orah poznati su po svojoj izdržljivosti i idealni su za ormariće koji se često koriste ili nose veću težinu.
  • Estetske karakteristike: Boja i tekstura drvenih materijala mogu dramatično promeniti izgled vašeg ormara. Od svetlih, preko srednjih do tamnih nijansi, svaka vrsta drveta donosi svoj jedinstveni šarm.
  • Održavanje: Dok neki materijali zahtevaju redovno održavanje, drugi su otporniji na habanje. Važno je razmotriti koliko vremena želite posvetiti održavanju i na osnovu toga se odlučiti na vrstu materijala
  • Budžetske mogućnosti: Postoji širok spektar materijala koji se kreću od ekonomičnih rešenja poput iverice i medijapana, pa sve do luksuznijih varijanti kao što je mahagoni.
  • Završna obrada: Lakovi i ulja mogu zaštititi drvo i poboljšati njegov izgled. Odabir mat ili sjajnog završnog sloja ostaće na vama, u skladu sa estetskim preferencijama.

Pre nego što krenete u dizajniranje, potrebno je precizno izmeriti prostor. Ne zaboravite uzeti u obzir sve prepreke kao što su utičnice, prekidači ili grejna tela. Razmislite o svrsi ormara i vašim specifičnim potrebama, da li vam treba više prostora za visiće delove, ili su vam bitnije fioke i pregrade? Ukoliko se odlučujete za klizna vrata, planirajte dodatni prostor sa obe strane. Takođe, obratite pažnju na visinu plafona, kao i na siguran dizajn, poput brava za decu ili zaobljene ivice. Sve su to sitnice, koje treba imati u vidu, kako bi konačna verzija vašeg ormara bila izuzetno praktičan i estetski privlačan komad nameštaja.