Zova – lekovita svojstva, kako se priprema „sok od bazge“, čaj i džem

Zova, cvet

ZOVA (BAZGA) – Priču o zovi započećemo jednom starom nemačkom poslovicom koja glasi ovako: „Čovek treba da skine šešir kada prolazi pored zovinog drveta“. Ova poslovica dovoljno govori o važnosti ove biljke. Tradicionalno, Indijanci su je koristili za lečenje infekcija, dok su je stari Egipćani koristili za poboljšanje tena i lečenje opekotina. Koristi  se u narodnoj medicini u mnogim delovima Evrope. Međutim, poznato je da su sirove bobice, kora i listovi biljke otrovni i uzrokuju stomačne probleme. Zato je važno darove ove lekovite biljke koristiti pažljivo i na propisan način.

Zova ili bazga kako je još nazivaju je višegodišnja drvenasta biljka, nisko listopadno drvo, više žbun. Raste obično do 3-4 metara visine mada može da naraste i do 10 metara.

Bobice su prilično opore i treba ih skuvati pre konzumiranja. Cvetovi imaju nežnu aromu mošusa i mogu se jesti sirovi ili kuvani u obliku čaja ili osvežavajućeg napitka.

Lekovita svojstva zove

Od zove se koriste svi njeni delovi, koren, list, cvet i plod. U našim krajevima tradicionalno se koristi kao lekovita biljka i to vrlo cenjena.

U narodnoj medicini sušene bobice ili sok se koriste za lečenje gripa, infekcija, išijasa, glavobolje, kod zubobolje, kao i laksativ i diuretik.

Čaj od zove će vam pomoći da se preznojite u toku gripa ili prehlade, a preznojavanjem se izbacuju štetne materije iz organizma. Zova podstiče mokrenje i na taj način „spira“ bolesti iz našeg tela.

Čaj od kore zove reguliše stolicu i olakšava mokrenje. Čaj pripremljen od kore zove kora se pažljivo dozirati, jer prevelike količine mogu biti štetne.

Zreli plodovi (bobice) su veoma zdravi. Kada su potpuno zreli plodovi su bogati vitaminom B. Bobice se ne koriste u svežem stanju već se od njih može praviti džem ili kompot. Bobice zove pomažu kod nesanice.

Sok od zove je veoma zdrav ali i veoma osvežavajuć napitak u vrelim letnjim danima.

Kako se priprema zova

Naglasili smo koliko je zova zdrava i na koje tegobe posebno dobro utiče, ali je bitno da znate kako pravilno pripremiti čaj, džem i sok od zove i na taj način iskoristiti njen puni potencijal.

Čaj od cveta zove

Za pripremu čaja od zove 1 punu kafenu kašičicu suvog cveta zove prelijte šoljom ključale vode, poklopite i zatim ostavite da odstoji nekih 10-ak minuta. Procediti i piti.

Čaj od kore zove

Čaj od kore zove se priprema na sledeći način: ½ kafene kašičice usitnjenog korena zove preliti sa jednom šoljom vrele vode i to pustiti da odstoji. U toku dana smete popiti samo jednu šolju ovog čaja (najviše dve) i to u većim razmacima, gutalj po gutalj.

Džem od zove

Džem od zove se priprema na isti način kao i bilo koji džem od zrelog voća. Zova sazreva polovinom avgusta. Uberite potpuno zrele bobice, operite ih dobro, a zatim kuvajte na tihoj vatri uz lagano mešanje.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg zrelih bobica zove;
  • 1/2kg šećera;
  • 1/2l vode;
  • 1 vanil šećer;

Džem se kuva nekih 30-ak minuta, zatim se sipa u teglice i konzumira po potrebi.

Sok (sirup) od zove

Sok od zove

Zova cveta krajem aprila i u maju, mada se sveži cvetovi mogu naći čak i u junu. Zova je dosta rasprostranjena biljka i nije je u prirodi teško pronaći. Odaberite neko mesto gde nema puno tranzita zbog prašine i prljavštine i uberite 40 cvetova.

Potrebni sastojci:

  • 40 cvetova zove;
  • 6l vode;
  • 1kg limuna (bez kore);
  • 6-7 limontusa
  • 5-6kg šećera;

Cvetove zove samo ovlaš provucite kroz vodu i prelijte ih sa 6 litara vode. U to dodati 1 kilogram limuna bez kore, sitno iseckanog ili izblendanog u blenderu i 6-7 limontusa. Sve to promešati i pustiti da odstoji najmanje 24 časa a najviše 48 sati.

Nakon toga sok procediti i dodati šećer, na jedan litar sirupa od zove, 1 kilogram šećera. Šećer dobro promešati, sve dok se potpuno ne rastope svi kristali.

Sipajte u flaše i zaledite kako bi sok ostao potpuno prirodan bez konzervansa.