Unutar Microsoft misije da izgradi najveću igračku imperiju na planeti

Iako prolazi kroz vrlo rigorozan proces recenzije u Federal Trade Commission (FTC), Microsoftova kupovina kompanije Activision Blizzard je najveća stvar koja se desila u gaming industriji u poslednje vreme.

Očekuje se da će ugovor konačno biti potpisan u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Microsoft-ovo prisustvo u gaming industriji pre Activision Blizzard

Iako je 2000. nazvan Xbox Game Studios Publishing, Microsoft objavljuje igre od 1970-ih, uključujući PC klasike kao što su Solitaire i Minesweeper. Microsoft je osnovao mnoge studije za upravljanje proizvodnjom svoje glavne serije tokom svega.

Microsoft je 2001. osnovao Turn 10 studio za Forza Motorsport. 343 Industries, studio iza Halo Infinitea, osnovan je 2007. Nakon što je Microsoft kupio Epic Gamesovu franšizu Gears of War 2010., formirana je koalicija.

Microsoft je 2018. angažirao The Initiative, studio sa sedištem u Santa Monici, da radi na novoj igri Perfect Dark, dok je World’s Edge osnovan da upravlja brendom Age of Empires 2019.

Godine 2002. Microsoft je napravio svoju prvu veliku akviziciju, kupovinom britanskog developera Rare. Rare je postao sinonim za žanr maskote platformera u 1990-ima i ranim 2000-ima, počevši od debija Battletoadsa 1991. i nastavljajući sa serijalom Donkey Kong Country, Conker’s Bad Fur Day, Banjo-Kazooie i Donkey Kong 64.

Grabbed by the Ghoulies, Rareova prva Xbox ekskluziva, bila je užasna akciono-avanturistička igra. Drugi, Viva Piata, naišao je na mnogo bolji odgovor od strane publike. Rare je stvorio mnoge igre za Xboxov sada nepostojeći Kinect uređaj, a sada razvija Sea of ​​Thieves, popularnu piratsku co-op igru.

Rare je 2019. otkrio da razvija Everwild, novu akciono-avanturističku igru.

Kako Microsoftova gaming imperija se poredi sa ostalim sektorima zabave?

Ako je verovati Statisti, očekuje se da će industrija online kockarnica, sa hiljadama online kockarnica, provajdera softvera i drugih kompanija, do 2023. vredeti više od 92,9 milijardi dolara. Tržište se sada procenjuje na gotovo 59 milijardi dolara, ali se očekuje da će rasti u narednim godinama.

Predviđa se da će svetska filmska i video industrija rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 11,8%, sa 244,43 milijarde dolara u 2021. na 273,35 milijardi dolara u 2022. Uz CAGR od 10,6%, procjenjuje se da će tržište dosegnuti 409,02 milijarde dolara do 2026.

Prema Fortune Business Insights, predviđa se da će svetska gaming industrija rasti po CAGR od 13,20% između 2021. i 2028., da bi na kraju dosegla 545,98 milijardi dolara. Prema ovom izvoru, tržište je 2020. godine vredelo 203,12 milijardi dolara.

Microsoft je sada treći najveći svetski izdavač video-igara po prihodima, zahvaljujući nadolazećoj akviziciji Activision Blizzarda. Poseduje mnoge od najpopularnijih robnih marki igara, uključujući Minecraft, The Elder Scrolls i, nedavno, Call of Duty i World of Warcraft.

Microsoft je značajno proširio svoja svojstva od ranih 2000-ih, dodajući svoj roster kvalitetne developere, i na dobrom je putu da postane oslonac u industriji u godinama koje dolaze.

Xbox domen

Mojang je bio Microsoftova najveća kupovina svih vremena u 2014., kada je popularna sandbox igra Minecraft dodana u Xbox porodicu za 2,5 milijarde dolara.

 

Xbox je, s druge strane, imao uspešnu godinu 2018., kupovinom šest studija koji su uključivali:

 • Kreator We Happy Few Compulsion Games, trenutno radi na neimenovanoj narativnoj igri u trećem licu.
 • Ninja Theory, studio koji stoji iza kritički hvaljene franšize Hellblade.
 • Wasteland 3 provajder inXile Entertainment, koji se fokusira na RPG-ove.
 • Obsidian Entertainment, studio koji stoji iza The Outer Worlds i nadolazeće igre uloga u prvom licu Avowed.
 • Playground Games, tvorac serije video igara Forza Horizon.
 • Undead Labs, studio koji stoji iza igara State of Decay.

U 2019., kupovina se nastavila akvizicijom Double Fine Productions, tvorca Psihonauta 2.

Bethesda kupovina acquisitions

Microsoft je kupio ZeniMax Media/Bethesda Softworks 2021., navodno napuštajući svoju politiku kupovina pojedinačnih kompanija u korist akvizicije jednog velikog izdavača i svih njegovih studija odjednom.

Microsoft je platio 7,5 milijardi dolara za Bethesdu i kupio njenih osam sestrinskih firmi:

 • Kreatori Dishonoreda i Deathloopa Arkane Studios i Alpha Dog Games (obojica smeštena u Francuskoj).
 • Bethesda Game Studios, kreator franšize Wolfenstein, kao i Starfield, Fallout i The Elder Scrolls.
 • Id Software, dobro poznati programeri Dooma i Quakea.
 • Tango Gameworks, tvorac horor franšize The Evil Within kao i nadolazećeg Ghostwire: Tokyo.
 • Roundhouse Studios, ranije poznat kao Human Head Studios, koji je razvio Prey (izdan 2006.).
 • The Elder Scrolls Online, kojim upravlja ZeniMax Online Studios.

Dakle, što se događa nakon ovoga?

Nakon Activision Blizzard kupovine

Microsoftova akvizicija Activision Blizzard Kinga, pod pretpostavkom da prođe, dodala bi još devet studija, povećavajući ukupan broj kontrolisanih provajdera na 32.

Treyarch Games i Infinity Ward, tvorci Call of Duty, kao i Blizzard Entertainment, tvorci Overwatcha, Diabla i World of Warcrafta, među glavnim su provajderima koji su uključeni u transakciju.

Microsoft će sada kontrolirati prethodne PlayStation ekskluzive Spyro the Dragon i Crash Bandicoot, kao i Tony Hawk franšizu, zahvaljujući Activisionovim prethodnim akvizicijama i spajanjima.

Beenox, Toys for Bob, High Moon Studios, Sledgehammer Games i Raven Software su među manjim studijima koji služe kao ko-provajderi ili podrška za Activision Blizzardove veće igre kao deo dogovora.

Sa Kingom, kreatorom Candy Crusha, Microsoft će dobiti velikog saveznika u sektoru mobilnih igara.

Akvizicija Activision Blizzarda od strane Microsofta daje veliku mogućnost za Xbox Game Pass da proširi svoju biblioteku, a ovdje navedeni naslovi nipošto nisu iscrpna lista svega čemu će uskoro imati pristup.

Activision Blizzardova istorija dopuštanja uznemiravanja i diskriminacije na radnom mestu, izvršni direktor koji je navodno dopustio i zakopao te prakse, te sve češći potezi sindikalnog udruživanja brojnih studija u vlasništvu ABK-a bit će problemi sa kojima se softverski div mora boriti. I iako ne možemo predvidjeti budućnost, znamo da je Microsoftova vizija dominacije sektorom igara sada bliža nego ikad.