Šta treba da znate pri kupovini stana

Jedan od ozbiljnijih životnih poduhvata je rešavanje stambenog pitanja. Sam proces zahteva strpljenje, planiranje, mnoštvo novih informacija kao i racionalno razmišljanje. Ukoliko trenutno razmišljate o kupovini stana, onda je ovaj tekst baš za vas. Pored toga što sigurno razmišljate o lokaciji, spratnosti, blizini posla ili škole ne zaboravite da do same realizacije postoji još mnoštvo konkretnih koraka. Blagovremeno se informišite sa načinom funkcionisanja tržišta, kao i načinom funkcionisanja banaka ukoliko planirate da kupite stan na kredit. 

Najčešće greške se dešavaju u situacijama kada kupac nije dovoljno informisan i kada kupuje stan bez posrednika kako bi izbegao troškove. Jedno od često postavljanih pitanja je – da li je bolje kupiti stan sa ili bez posrednika? Ukoliko taj posao prepustite agentu za nekretnine, možda ćete imati nešto veće troškove, ali ćete biti pošteđeni dodatnog stresa. 

Davanje kapare – da ili ne?

Ako se odlučite za kupovinu stana u prestonici, najbrži način da dođete do stana je da u pretraživaču ukucate prodaja stanova u Beogradu. Tu ćete naći veliku ponudu stanova na različitim lokacijama, različite kvadrature tako da ćete zasigurno moći da pronađete nešto odgovarajuće za svoju porodicu i sebe. Iako, mnogi kupci kaparu ne shvataju ozbiljno, ona predstavlja obavezujući i osiguravajući faktor između prodavca i kupca stana. Kapara obavezuje kupca da kupi stan, a prodavca da  vam proda stan kada isplatite ostatak dogovorene sume. Pre nego što date kaparu za stan obavezno napravite predugovor, koji će potpisati obe ugovorene strane. U ugovoru treba jasno da bude naznačena visina isplaćene kapare, kako kasnije ne biste došli u neprijatnu situaciju prilikom isplate ostale količine novca. Kapara bi trebala da bude 10% od ukupne cene stana, mada od vas zavisi da li ćete isplatiti nešto veću sumu novca.

Provera dokumentacije pri kupovini stana 

Prilikom kupovine stana, pomoć agenta za nekretnine će vam višestruko koristiti. Njegov zadatak je da proveri da li je odabrana nekretnina upisana u katastar nepokretnosti kao i da li vlasnik poseduje validnu dokumentaciju.

Od dokumentacije je potreban osnov sticanja nepokretnosti, ili pravni sled pod kojim se obično misli na ugovor o kupovini stana, ugovor o poklonu ili neki drugi dokument koji svedoči kako je vlasnik došao u posed stana.

Potencijalni problemi koji se najčešće javljaju su: stan je pod hipotekom, postoji više vlasnika ili prethodni dugovi nisu izregulisani. 

Ukoliko je stan koji želite da kupite pod hipotekom, neophodno je uključiti pravnu službu kako bi se ovaj problem što pre rešio. 

Ako stan koji želite da kupite ima više vlasnika neophodno je pribaviti saglasnost drugih suvlasnika. Obavezno proverite da li se računi koji prate nekretninu vode na ime prodavca i da li su izregulisani. 

Šta je isplativije – gotovinsko plaćanje ili kredit?

Na ovo pitanje je teško dati odgovor, jer od platežne moći kupca zavisi za koju opciju će se opredeliti. Statistički podaci ukazuju da ljudi u Srbiji uglavnom kupuju stanove za gotov novac, dok manji broj kupaca svoj prvi stan kupuje na kredit. Ukoliko nemate dovoljno gotovog novca, različite banke nude razne pogodnosti tako da pomoću internet pretraživača možete saznati kako do najpovoljnijeg stambenog kredita. Prema najnovijim podacima, godišnje se proda nekoliko puta više stanova nego što se izgradi. Među najtraženijim lokacijama su one koje imaju dobru lokaciju, ali i dobar odnos cene i kvaliteta. 

Kupovina stana za gotov novac iziskuje znatno manje papirologije u poređenju sa kupovinom stana na kredit. S obzirom na to da kupovina stana nije mala investicija, deo građana se odlučuje za kupovinu na kredit.

Kupovina stana podrazumeva upis nepokretnosti u katastar 

Ukoliko ste kupili stan na kredit, da biste ga uknjižili potrebno je da imate rešenje o uspostavljanju hipoteke prvog reda u korist banke koja vam je odobrila kredit. Ako je stan kupljen za gotov novac, , da biste ga uknjižili na svoje ime dovoljan vam je kupoprodajni ugovor. Olakšavajuća okolnost je što sve to možete završiti za jedan dan. 

Poreske olakšice pri kupovini stana 

Pri kupovini nekretnine imate obavezu da platite porez na dodatu vrednost ( PDV), tj. porez na prenos apsolutnih prava i porez na imovinu. Iako je prema Zakonu o porezima na imovinu, obveznik poreza prodavac, u praksi je najčešći slučaj da ga plaća kupac.  Ako kupujete stan iz starogradnje, moraćete da platite porez na prenos apsolutnih prava koji iznosi 2.5%  ukupne vrednosti stana, međutim, ako je to prvi stan koji kupujete, Zakon nalaže da ste vi kao kupac oslobađeni tog poreza. Ukoliko je to prva nekretnina koju kupujete, povraćaj poreza ostvarujete za površinu do 40 kvadrata. Ako se sa vama useljava još neko kome je ovo isto prva nekretnina (suprug, supruga, deca), oslobođeni ste poreza za dodatnih 15 kvadrata po osobi. Ako je veća, plaćate porez samo za razliku (kvadrati stana minus 40 kvadrata + dodatnih 15 po osobi = kvadratura za koju plaćate).

Drugi porez koji ste u obavezi da platite je porez na imovinu. Poreska prijava za plaćanje poreza na imovinu podnosi se odeljenju Republičke uprave javnih prihoda na teritoriji opštine gde se nekretnina nalazi.

U svakom momentu se možete obratiti agentu za nekretnine kako bi vam razjasnio sve nedoumice i umesto vas obavio najveći deo posla.