Šta je insulinska rezistencija i kako prepoznati simptome?

vađenje-krvi
Foto: Pixabay.com

Poslednjih godina endokrinolozi mnogo češće uspostavljaju dijagnozu insulinske rezistencije među ženskom populacijom. Mnogi smatraju da je i jedan od glavnih razloga bezuspešnih pokušaja začeća.

ŠTA JE ZAPRAVO INSULIN?

Mnogo puta u životu ste čuli da neko uzima insulin, jer boluje od dijabetesa ili šećerne bolesti. Ali da li znate šta je zapravo insulin? Insulin je hormon pankreasa ili gušterače koji pomaže da ćelije tela metabolišu glukozu, odnosno pretvore je u energiju. Insulinska rezistencija predstavlja otpornost ćelija na insulin. On se dovoljno proizvodi, ali se ne može efikasno koristiti. Glukoza se tada skuplja u krvi, umesto da se apsorbuje u ćelijama.  Za to vreme pankreas je pod pritiskom da proizvodi još insulina. Ukoliko se ne leči na vreme, insulinska rezistencija lako može preći u dijabetes tipa 2 ili da izazove sterilitet kod žena

KOJI SU SIMPTOMI INSULINSKE REZISTENCIJE?

  • glad posle završenog obroka
  • preterana žeđ
  • želja za slatkišima
  • hronični nedostatak energije, bezvoljnost, depresija
  • pojava tamnije prebojenosti kože pazuha i prepona
  • neredovni ciklusi, akne ili pojačana maljavost
  • ciste na jajnicima i tzv. sindrom policističnih jajnika – PSCO koji se utvrđuju ginekološkim pregledom

Insulinska rezistencija je obično je javlja samostalno, već sa sobom „vuče“ PSCO, hipotireozu ili slabiji rad štitne žlezde i Hašimoto tireoditis ili automuni poremećaj pri kojem organizam stvara antitela koja napadaju tireoidnu žlezdu.

TEST ZA UTVRĐIVANJE INSULINSKE REZISTENCIJE

Za utvrđivanje insulinske rezistencije koristi se OGTT test, odnosno test tolerancije na glukozu i insulin. Test se radi ujutru, a unos hrane i vode nije dozvoljen minimum 10 sati pre testa. Najbolje da prethodnog dana posle 22h ne jedete i ne pijete tečnosti. Izvadićete krv i nakon toga dobićete času sa 75g ili 100g razmućene glukoze (zavisi šta vam je lekar prepisao). Mora se popiti odjednom. Nakon 30 minuta radi se drugo vađenje krvi i tako na svakih pola sata. Glukoza i insulin se mere u nultom, 30-om, 60-om, 90-om i 120-om minutu.

ŠTA ZNAČE REZULTATI OGTT TESTA

Rezultate mora da pročita endokrinolog, mada i mnogi ginekolozi sa subspecijalizacijom endokrinologije znaju da očitaju test na najbolji mogući način. Ono što ne možete baš lako naći na internetu je kako da sami znate, i pre odlaska kod lekara, šta vam test govori.

  • Početne vrednosti glukoze bi trebalo da budu između 4,0 i 6,4 mmol/l, nakon toga ona raste i treba ponovo da padne na vrednost približnu početnoj, odosno da ne bude veća od 11,1mmol/l (ako se to desi, utvrđuje se dijabetes tipa 2)
  • Početke vrednosti insulina trebalo bi da budu ispod 10 mmol/l, zatim da dođe do rasta, a da krajnja vrednost, u 120-om minutu, bude što približnija početnoj (ili bar manja od 24,9 uIU/mol (ukoliko se to ne desi smatra se da ste intolerantni na insulin) Primer vrednosti: 7-25-35-22-12

Ako je glokoza u granicama,a insulin ne, neki lekari će reći da imate blaži oblik IR. Međutim, nemojte to da vas zavara. Svakako se morate lečiti!

KAKO SE IZLEČITI?

Lek za IR je prvenstveno ishrana koja se bazira na minimalnom unosu ugljenih hidrata. To znači da treba izbaciti iz ishrane hleb i pekarske proizvode, slatkiše, pojedine vrste voća (banane, kruške, dinje, lubenice, jagode), krompir, alkohol i sokove. Potrebno je piti dosta vode i imati umerenu fizičku aktivnost poput šetnje posle obroka ili nekih laganih vežbi svakog dana. Ukoliko je potrebno, endokrinolog će prepisati terapiju glukofažom ili nekim drugim medikamentom.