Šta da radite ako se u kadi ili tuš kabini zadržava voda?

Svi smo to doživeli. Nakon kupanja u tuš kabini, zadržava se voda, a nekada čak dođe do toga da se ona prelije.

Zašto se u kadi zadržava voda?

Nije teško zaključiti da voda više ne može normalno da prolazi, jer nailazi na određene prepreke. Te prepreke dovode do zagušenja, a zagušenja nastaju jer je u slivnik dospela veća količina sastojaka koja se ne rastvara u vodi, već u konatktu sa vodom bujaju i stvaraju prepreku.

Veliki problem stvaraju dlake koje ostanu nakon kupanja i odlaze u slivnik. ukoliko ne vodimo računa i ne čistimo za sobom, nakon kupanja, nakon nekog vremena verovatno će doći do zagušenja slivnika i zagušenja u cevima u kadi ili tuš kabini.

Otpušavanje kade, tada postaje prava noćna mora, jer je jako teško očistiti unutrašnjost cevi, bez profesionalne pomoći vodoinstalatera.

Na koji način možete otpušiti kadu?

Ipak, nije na odmet da pokušate. Najlakši način, jesu prirodni rastvori od sastojaka koje već imate kod kuće, a to je kombinacije sode bikarbone, soli, i sirćeta, koje možete odmah pomešati i videti da li će delovati i da li će doći do odgušenja.

Ukoliko je otpušavanje kade  uspelo, rešili ste problem, na neko vreme. Ipak, često se dešava da na prvi pogled sve izgleda u redu, a da je zapravo zagušenje mnogo teže, čak iako voda neometano prolazi. Velike naslage sapuna, šampona, sredstva za brijanje, mogu napraviti ozbiljan problem i trajno oštetiti cevi. U tom slučaju, jedino rešenje je da angažujete profesionalce za odgušenje sanitarija.

Šta ako imate tuš kabinu?

Za one koji imaju tuš kabinu, princip rešavanja problema je isti kao ii kod kade. Otpušavanje tuš kabine radi se po istom principu, a samo je pitanje koliko je zagušenje jako. Kod blažih zagušenja, od pomoći vam mogu biti kućni recepti koje možete sipati u slivnik i sačekati reakciju, takođe i vakum guma može biti dobro rešenje za prvo vreme, a  ako ništa od toga ne pomogne i ne možete sami da uradite otpušavanje tuš kabine,  trebalo bi da pozovete stručna lica za otpušavanje tuš kabine i drugih sanitarija.

Koji je glavni uzrok zagušenja kade?

Kod tuš kabina važe isti saveti, a to je da nikako u slivnik ne bacate ostatke dlaka, koje ostaju nakon kupanja, da redovnoo čistite tuš kabinu i da ne dozvolite da se naslage od sapuna i šampona talože.

Kada voda neće da ode i preti da se prelije van ivica tuš kabine, trebalo bi odmah da reagujete i na taj način sprečite poplavu. Prvo rešenje, svakako jeste vakum guma i različit preparati koji se sipaju u slivnik, a kada to ne pomogne, potražite pomoć vodoinstalatera.

Kako izgleda intervencija vodoinstalatera?

Možda nikada niste imali iskustva sa intervencijama vodoinstalatera. Ukoliko nemate ni jednog vodoinstalatera kao preporuku, kvalitetan vodoinstalaterski servis možete naći i na Guglu. Dovoljno je da pored fraze vodoinstalaterski servis, stavite svoj deo grada, kako biste našli najbolji izbor i konačno odabrali vodoinstalatere sa iskustvom. Ukoliko vodoinstalatera tražite na internetu, pogledajte utiske drugih korisnika, i ocene. Takođe je važno da imaju hitnu službu, koja je dostupna 24 sata. Ovo je posebno važno zbog hitnih situacija koje mogu da se pojave iznenada, a tada je veoma važno da imate nekoga na koga možete dase oslonite. Zapušena kada i voda koja je preplavila celo kupatilo, je i te kako hitan slučaj, zato ne razmišljajte mnogo, jer se poplava može proširiti svuda po objektu.

Šta sve rade vodoinstalateri na terenu?

Vodoinstalateri na terenu vrše detekciju, pregled ali i samu intervenciju. najveći broj intervencija je u vezi sa odgušenjem odvoda. Najčešće je to kada, lavabo, sudopera, wc šolja i drugo. Zagušenja mogu biti slabija i jača, pa i sama vrsta intervencije i alata koji će se koristiti zavisi od tipa zagušenja. U slučaju da je u pitanju slabije zagušenje, ova intervencija je dosta blaža, kraće traje i za taj tip zagušenja, koriste se alati. takve intervencije su i jeftinije, od mašinskog odgušenja. Stvar je u tome, da kod blažih odgušenja, možemo otkloniti samo čep,i u tom slučaju naslage nisu toliko intenzivne i ogu se lako isprati, dok teža zagušenja moraju da se reše uz pomoć mašinskog otpušavanja, specijalnim mašinama, kao što su mašine pod pritiskom i mašine za ispiranje cevi,a ponekad i voma vozila.

Koliko traje mašinsko otpušavanje kade?

Mašinsko otpušavanje kade traje mnogo duže nego ručno otpušavanje. Svakako su svi odvodi koji moraju da se otpuše mašinski, mnogo teži za rad, pa je potrebno da otpušavanje rade vodonstalateri sa iskustvom.

Vodoinstalateri moraju imati licencu i adekvatan alat i mašine, kako bi uradili mašinsko otpušavanje kade. Ova intervencija je mnogo ozbiljnija i duže traje a po pravilu je i skuplja, ali i detaljnija,jer se mašinskim putem u potpunosti čiste cevi, tako da su one sasvim prohodne, dok se uz pomoć ručnog odgušenja, otklanja samo čep, dok naslage na zidovima cevi i dalje ostaju i mogu vrlo brzo, opte napraviti problem.