Početna Posao Srbija – nova destinacija za biznis

Srbija – nova destinacija za biznis

Predrag Konatarević
179 pregleda

Statistički podaci ukazuju da sve veći broj stranaca bira Srbiju za mesto svog života, ali i za započinjanje ili proširenje poslovanja. Međutim, jedan od uslova koji strani državljani moraju da ispune kako bi u Srbiji mogli da ostanu duže od tri meseca, jeste pribavljanje boravišne dozvole.

Kako do boravišne dozvole u Srbiji (Residence Permit in Serbia)?

Najpopularniji načini za pribavljanje boravišne dozvole za strance su:

  • Otvaranje kompanije
  • Kupovina nekretnine
  • Investicije

U Srbiji je, samo u toku 2022. godine,  prema podacima Agencije za privredne registre, otvoreno blizu 17.000 privrednih društava i 8.350 preduzetnika, čiji su vlasnici strani državljani. Osim što je otvaranje firme ili filijale jedan od najjednostavnijih načina da se dođe do boravišne dozvole, Srbija poseduje povoljnu poslovnu klimu koja strancima nudi veliki broj pogodnosti.

Zašto je Srbija postala popularna biznis destinacija?

Osim povoljnog geografskog položaja, među mnogobrojnim pogodnostima koje Srbija nudi, najpopularnije su poreske olakšice. Jedna od aktuelnih olakšica za strance propisana je prilikom zapošljavanja gde poslodavac plaća 70% manje poreza i doprinosa na zaradu, pod uslovom da je lice angažovano na poslovima za koje je teško pronaći stručna lica sa domaćeg tržišta. Uobičajena visina poreza na dobit pravnih lica u Srbiji iznosi 15%, dok je porez na dohodak građana 10%.

Uz sve navedeno, država Srbija ima potpisan sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa 63 zemlje. U Srbiji postoji 15 slobodnih bescarinskih zona koje pružaju mogućnost bescarinskog uvoza sirovina, poluproizvoda, mašina i opreme. U okviru ovih zona je, u 200 multinacionalnih kompanija, zaposleno oko 42.000 radnika.

Zahvaljujući ugovorima o slobodnoj trgovini, ukupni izvozni potencijal Srbije iznosi 1,3 milijarde potrošača. Bescarinski izvoz iz Srbije omogućen je na tržište jugoistočne Evrope CEFTA, EFTA, Rusije, Belorusije, Kazahstana i Turske, dok  preferencijalni uslovi trgovine važe za EU, SAD, Japan i Australiju.

Ostale prednosti Srbije za inostrane firme

Očigledno je da je država Srbija uvidela potencijal stranaca koji kao pojedinci osnivaju firmu ili kao kompanije proširuju svoje poslovanje kroz filijalu tj. branch office u Srbiji. Zato ne čudi što je veliki broj stanih državljana izabrao Srbiju da baš ovde investira, proširi svoje poslovanje ili od starta pokrene sopstveni biznis.

Jednostavna procedura osnivanja pravnog lica, konkurentni operativni troškovi i visokokvalifikovana radna snaga samo su neki od dodatnih prednosti. Zbog toga su neke od najpoznatijih kompanija poput Siemens, Bosch, Continental i ZF izabrale Srbiju za svoj dalji tehnološki razvoj.

Iz  udruženja ”Welcome to Serbia” koje duže od 10 godina pruža usluge strancima, navode da je otvaranje firme čest način za rešavanje pitanja boravišne dozvole. Osim toga, strani državljani se odlučuju i na kupovinu nekretnine, dok manji broj bira investicije.

Za sve strane državljane, kako za fizička, tako i pravna lica ”Welcome to Serbia” nudi mogućnost otvaranja bankovnog računa, ali i pomoć prilikom registracije firme ili filijale. Ovo je strancima izuzetno važno zbog ograničene mogućnosti sporazumevanja.

– Naši stručnjaci vas mogu posavetovati oko pravnog, poreskog i računovodstvenog sistema. Takođe, tu je i stručna pomoć pri osnivanju fondacije ili zadužbine, a veliki deo usluga pokriva i biznis konsijerž servis. Suština je da kompletan proces otvaranja firme ili filijale sada možete da završite na jednom mestu”, ističu iz udruženja ”Welcome to Serbia”.

Povezani članci

Ostavi komentar