Početna ŽivotOdmor i putovanja Sejšeli: Šta videti i raditi na ostrvu Mahe (Mahé)?

Sejšeli: Šta videti i raditi na ostrvu Mahe (Mahé)?

Andjelija Andjelic
2820 pregleda

Sejšeli (zvanično Republika Sejšeli) je ostrvska država u Indijskom okeanu. Sačinjena je od 115 ostrva, od kojih su 33 naseljena. Najpoznatija među njima su Mahe, Pralen, La Dig i Suliet. Ujedno su to i ostrva gde je koncentrisan najveći broj rizortova i turističkih atrakcija.

Okrenuti turizmu, uz maksimalnu svest o zaštiti prirode, Sejšeli nude idealan odmor tokom cele godine zbog blage klime. Međutim, osim izležavanja i fotografisanja na prelepim plažama, te kupanja u tirkiznom, providnom moru, postoji još mnogo toga što možete videti i raditi na ostrvu Mahe (Mahé). Nastavak teksta donosi vam sveobuhvatni vodič sa najzanimljivijim mestima i aktivnostima na ovom ostrvu.

Mahe (Mahé)

Najveće ostrvo u ovom arhipelagu je ostrvo Mahe. Na njemu se nalazi glavni grad Viktorija, kao i jedini internacionalni aerodrom u državi, te svako ko dolazi na Sejšele svoje putovanje započinje ovde. Odatle se ili ide u smeštaj, ili se vrši transfer na neko od drugih ostrva arhipelaga helikopterom ili brodom. Ukoliko ste pak odlučili da nekoliko dana ili ceo odmor provedete na ostrvu Mahe, evo šta treba neizostavno obići i iskusiti.

Morn Sejšelua (Morne Seycellois)

Najveći nacionalni park na Sejšelima je Morn Sejšelua, nazvan prema najvišem vrhu. Sa visine od 905 metara, gde se nalazi najviši vrh, pruža se neverovatan pogled na Viktoriju, podnožje ostrva i okean. Postoji više staza kroz nacionalni park, sa varijacijama u dužini i težini, te je najbolje konsultovati se sa vodičem. Za iskusne planinare ovo će biti laganija šetnja, ali imajte na umu da sparina zna biti nesnosna. Zbog toga je preporučljivo da se krene u ranim jutarnjim časovima. Takođe se ne preporučuje penjanje posle obilnijih padavina jer staze mogu biti klizave. Nemojte se iznenaditi ako prilikom prolaska kroz šumu vidite i čuvenu biljku mesožderku.

Hindu hram Tempio Hindu

Tempio Hindu jedini je hinduistički hram na Sejšelima. Nalazi se u Viktoriji, glavnom gradu. Sejšeli nemaju domorodačko stanovništvo, već su naseljavani tokom proteklih nekoliko vekova. Religije su stoga raznovrsne, a većinsko stanovništvo ipak čine hrišćani. Ovaj hram ukrašen živim bojama daje poseban šarm glavnom gradu i svedoči o raznovrsnosti lokalnog stanovništva. Sagrađen je 1992. godine, a glavno božanstvo koje slavi je Ganeša. Unutrašnjost takođe krase i neka druga božanstva.

Svake godine se oko ovog hrama održava festival Taipusam Kavadi (Taippoosam Kavadi). Šarenolika procesija koja se kreće oko hrama jedinstvena je atrakcija kojom Tamili proslavlja mesec Tai (Thai) lunarnog kalendara, što pada u januaru ili februaru.

Nacionalna botanička bašta na Sejšelima

Na ostrvu Mahe, u predgrađu Viktorije nalazi se i Nacionalna botanička bašta Sejšela. Osnovana je 1901. godine, a trenutno se u njoj nalazi više od 80 endemskih i egzotičnih vrsta koje postoje samo na ovom ostrvu. Neke od zanimljivijih vrsta koje ovde možete videti su venecuelanska ruža, drvo slonove jabuke iz Malezije, morski kokos. Takođe ćete videti i džinovske kornjače sa ostrva Aldabra koje su stare i po sto pedeset godina, kao i voćnog šišmiša.

S obzirom na klimu, poželjno je da nanesete neko zaštitno sredstvo protiv ujeda buba pre nego što pođete u botaničku baštu.

Bazen u steni (Ros Sodyer)

Granitna ostrva Sejšela nekada su ukrašena stenama koje izranjaju iz vode. Puderast, beo pesak u kombinaciji sa njima podrazumeva da ćete ovde napraviti savršene fotografije kao nezaboravnu uspomenu sa letovanja. Međutim, ovakva građa priobalja znači da ponekad postoje i skrivene uvale i bazeni. Jedan takav bazen u steni nalazi se u južnom delu ostrva Mahe.

Do njega se malo teže dolazi, te je najbolje da sa vama krene iskusan vodič. Prvo se stiže do rizorta Chez Batista, u blizini plaže Anse Takamaka. Pošto je ona sama po sebi lepa, ako vam se ostatak puta ne dopada ili ne volite duge šetnje kroz kišne šume, možete dan provesti na njoj. Odatle postoji putokaz koji vas upućuje gde dalje treba da idete. Potom vam predstoji šetnja kroz prašumu duga oko četrdeset pet minuta sa povremenim usponima. S obzirom na sve, ponesite malo jaču obuću, ako planirate da posetite ovo mesto. Pred kraj staze, naići ćete na stene preko kojih ćete morati da se popnete. Nakon toga, naći ćete se na platou direktno iznad bazena, ali nećete odmah moći da ga vidite. Prvo ćete naići na baricu od koje treba da se spustite i stižete do prirodnog džakuzija, kako drugačije zovu ovu atrakciju. Iako vam se može činiti da je ovo previše napora, verujte da se na kraju isplati.

Poseban oprez je potreban prilikom kupanja u ovom prirodnom bazenu. Kada je plima visoka, talasi vas mogu povući na otvoreno more. Zato je poželjno da se ovde kupate kada nastupi oseka, a plima je već pročistila vodu u bazenu. Takođe, imajte na umu da se staza koja vodi do bazena u steni zatvara u 18 h i na vreme se vratite.

Gnjurenje na dah

Sigurno ste već videli na hiljade slika podvodnog života na Sejšelima. Iako je voda svugde prozirna, tako da možete gledati šta se ispod vas dešava, postoji nekoliko mesta koja su idealna za gnjurenje na dah i podvodno slikanje na Maheu: Anse Soleil, Baie Lazare, Petite Anse i Anse Takamaka. Ako pak želite da naučite nešto više o podvodnom životu, tu je i ostrvo Sveta Ana (Sainte Anne ili St. Anne), na svega tri kilometra od Viktorije. Do ostrva se stiže brodom i obično su u pitanju poludnevne ekskurzije sa nekoliko mesta za ronjenje.

Sahat-kula u Viktoriji

Po uzoru na sat na trgu Padington u Londonu, u glavnom gradu Sejšela Viktoriji, nalazi se sahat-kula, poznatija kao Lorloz na kreolskom. Posvećena je kraljici Viktoriji, koja je nakon šezdeset tri godine vladavine preminula 1901. Postavljen je 1903. godine i očekivalo se da zvoni svakog punog sata, međutim to se nije dogodilo. Danas je to slučaj, nakon što je 1999. zamenjen kompletan satni mehanizam.

Nakon što obiđete sve znamenitosti i atrakcije koje vam Sejšeli nude na ostrvu Mahe, ne zaboravite da uživate u lokalnoj kuhinji i da se opustite na nekoj od predivnih plaža. Koliko god da volite da budete aktivni, sigurno će vam biti potreban odmor od svakodnevice, a lokalci su i više nego spremni da vam u tome pomognu.

Povezani članci

Ostavi komentar