Rešite se buđi na zidovima u par koraka

Buđ je jedan od najčešćih i najopasnijih problema u domaćinstvu. Buđ može da izazove razne zdravstvene probleme, kao što su alergije, astma, kašalj, iritacija očiju, nosa i grla, infekcije i druge komplikacije. Ona takođe šteti strukturi i izgledu vašeg doma, smanjujući njegovu vrednost i privlačnost.

U ovom članku ćemo vam pokazati kako da uklonite buđ u nekoliko koraka, koristeći prirodna sredstva, ali i šta da uradite da ne dođe do pojave buđi ponovo.

Korak 1: Identifikacija buđi

Prvi korak u uklanjanju buđi je da je prepoznate i locirate. Buđ može da ima različite boje, oblike i teksture, u zavisnosti od vrste i uslova rasta. Najčešće boje buđi su crna, bela, zelena, siva, braon i narandžasta. 

Buđ najčešće raste u prostorijama koje imaju visoku vlažnost, slabu ventilaciju i malo svetlosti, kao što su kupatila, kuhinje, podrumi, tavanice, ostave i garderoberi. Buđ takođe može da se pojavi na mestima gde je došlo do curenja vode, poplave, kondenzacije ili drugih oštećenja. 

Ako niste sigurni da li je nešto buđ ili ne, možete da uradite jednostavan test. Uzmite malo belog sirćeta i natopite pamučnu krpicu ili tupfer. Nežno prebrišite sumnjivu površinu i pogledajte boju krpe. Ako je krpa obojena, to znači da je to buđ. Ako je krpa bela, to znači da je to nešto drugo, kao što je prašina, prljavština ili mrlja.

Korak 2: Priprema za uklanjanje

Drugi korak u uklanjanju buđi je da se pripremite za taj proces. Uklanjanje buđi može da bude opasan i naporan posao, pa je potrebno da se zaštitite i opremite adekvatno. 

Nosite rukavice, masku, naočare i kapu za zaštitu od buđi. Buđ može da uđe u vaš organizam kroz kožu i disajne puteve i oči i da izazove zdravstvene probleme.

Otvorite prozore i vrata, uključite ventilator ili klimu, kako biste obezbedili dobru ventilaciju u prostoriji gde uklanjate buđ.

Korak 3: Prirodna sredstva za uklanjanje buđi

Prirodna sredstva su ona koja možete da nađete u vašoj kuhinji ili kupatilu, kao što su sirće, soda bikarbona, limunov sok, so i drugi. Prirodno sredstvo protiv buđi na zidovima je obično jeftino, lako dostupno i što je najvažnije bezbedno za upotrebu.

Upotreba sirćeta u borbi protiv buđi

Sirće je jedno od najboljih prirodnih sredstava za uklanjanje buđi, jer ima snažno antibakterijsko i antifungalno dejstvo. Sirće može da ubije oko 80% vrsta buđi i da spreči njihov rast i povratak. Sirće takođe može da neutrališe neprijatan miris buđi i da očisti i dezinfikuje površinu.

Uzmite belo destilovano sirće i sipajte ga u bočicu sa raspršivačem. Zatim poprskajte sirće direktno na zahvaćenu površinu i ostavite da deluje najmanje sat vremena.

Nakon sat vremena, prebrišite površinu vlažnom krpom ili sunđerom i isperite vodom. Ponovite postupak ako je potrebno, dok ne uklonite svu buđ.

Soda bikarbona kao vaš saveznik u borbi protiv buđi

Soda bikarbona je još jedno odlično prirodno sredstvo za uklanjanje buđi, jer ima alkalno i abrazivno dejstvo. Soda bikarbona može da ubije većinu vrsta buđi i da apsorbuje vlagu i miris. Soda bikarbona takođe može da očisti i izbeli površinu.

Sve što je potrebno je da sodu bikarbonu sipate u bočicu sa raspršivačem. Dodajte malo vode i promućkajte bočicu, dok ne dobijete rastvor. Ne dodajte previše vode, jer će to smanjiti efikasnost sode bikarbone.

Poprskajte rastvor sode bikarbone na zahvaćenu površinu i ostavite da deluje najmanje 15 minuta. Ne brišite rastvor, jer će to ukloniti njegovu alkalnost koja ubija buđ.

Nakon 15 minuta, prebrišite površinu vlažnom krpom ili sunđerom i isperite vodom. Ponovite postupak ako je potrebno, dok ne uklonite svu buđ.

Ako je buđ duboko usađena u poroznu površinu, kao što je drvo, gips, beton ili tkanina, možete da napravite pastu od sirćeta i sode bikarbone i da je nanesete na zahvaćeno mesto. Ostavite da deluje preko noći, a zatim ostružite i isperite pastu.

Korak 4: Prevencija

Poslednja stvar koju želite nakon rešavanja buđi je njen povratak. Stoga je vrlo važno da se posvetite preventivnom delovanju. Prevencija podrazumeva da obratite pažnju na: vlažnost vazduha u kući; ventilaciju i higijenu. Evo kako da povedete računa o ove tri stvari.

Smanjite vlažnost vazduha u kući. Idealna vlažnost vazduha je između 30% i 50%. Možete da koristite higrometar da izmerite vlažnost vazduha u kući. Ako je vlažnost vazduha previsoka, možete da koristite odvlaživač vazduha. Takođe, možete da otvarate prozore i vrata kad je napolju suvo i toplo, ili da uključite ventilator ili klima uređaj kad je napolju vlažno i hladno.

Poboljšajte ventilaciju i protok vazduha u kući. Ventilacija pomaže da se ukloni višak vlage i toplote iz kuće. Možete da koristite izduvne ventilatore u kupatilima i kuhinjama, ili da otvarate prozore i vrata kad kuvate, tuširate se, sušite veš ili koristite hemikalije. Takođe, možete da proverite da li su ventilacioni otvori, rešetke i filteri čisti.

Verujemo da ovo već činite, ali za svaki slučaj napominjemo – čistite i sušite kuću redovno i temeljno. Čišćenje pomaže da se ukloni prljavština, prašina i organski materijal na kojem buđ raste. 

Da sumiramo buđ u kući je ozbiljan problem koji može da utiče na vaše zdravlje i kvalitet života. Zato ako primetite buđ u kući, treba da je što pre uklonite ili u krajnjem slučaju da se obratite profesionalcima za pomoć.