Početna ŽivotPsihologija Razlike između generacija – znate li kojoj vi pripadate?

Razlike između generacija – znate li kojoj vi pripadate?

Slavica Bijelić
1553 pregleda

Često se na raznim portalima sreću termini kao što su Tiha generacija, Bejbi bumeri i generacija X, Y ili Z. Ukoliko ste imali prilike da čujete za ovu terminologuju, a pritom niste baš upoznati šta to znači, u nastavku teksta ćemo razrešiti nedoumice. Ove podele u stvari predstavljaju određenu demografsku kategoriju i najčešće ih koriste marketinške agencije i ljudi koji se bave istraživanjem tržišta. Odluka o tome gde počinje i gde se završava jedna generacija, utemeljena je u kulturnim, političkim, ekonomskim ili društvenim događajima koje je određena grupa proživela tokom detinjstva i adolescencije, određujući im dalji tok života. 

Najveća generacija i Tiha generacija 

Pripadnici Najveće generacije su rođeni u periodu od 1901. do 1927. godine. Oblikovala ih je Velika depresija i bili su primarni učesnici Drugog svetskog rata.

Sledeća generacija je Tiha generacija, kojoj pripadaju svi rođeni u periodu između 1928. i 1945. godine. Tokom Velike depresije, pripadnici ove generacije su bili deca. Takođe su u ranom detinjstvu ili adolescenciji preživeli sve strahote Drugog svetskog rata.  

Bejbi bumeri 

Događaji koji su oblikovali ovu generaciju su rastući optimizam nakon Drugog svetskog rata, Hladni rat i hipi pokret. Rođeni su u periodu od 1946. do 1965. godine. Za razliku od prethodnih generacija, ova je imala mnogo bolji život i znatno više novca koji se trošio na hranu, odeću i putovanja. Ovo je generacija koja je najveći fokus stavljala na edukaciju dece. 

Generacija X 

Ovu generaciju neretko nazivaju i izgubljenom generacijom, jer je čine deca koja su najveći deo dana bila bez roditeljskog staranja. Uglavnom su bili izloženi razvodu roditelja, a najčešće su ih odgajale babe i dede. To je generacija rođena u periodu između 1966. i 1976. godine. 

Odlikuju se visokim nivoom skepticizma. Istovremeno predstavljaju najedukovaniju generaciju, tako da se za njih opravdano tvrdi da su formirali porodice sa većim nivoom ne samo znanja, već i opreza u odnosu na svoje roditelje. Ovoj generaciji se pripisuju i preduzetničke tendencije. Takođe se još nazivaju i MTV generacijom, što aludira na istoimeni kanal muzičkih spotova.  Pripadnici X generacije predstavljaju prvu generaciju koja je imala pristup računarima kako u školi, tako i u domu. 

Zanimljivosti koje su obeležile ovu generaciju su sletanje na Mesec i Zemljin prvi selfi.

Generacija Y ili Milenijalci

Pripadnici ove generacije su rođeni u periodu između 1977. i 1994. godine. Smatraju se veoma sofisticiranom i tehnološki naprednom generacijom koja je imuna na prodajne reklame i tradicionalni marketing. Ova generacija je od najranijeg detinjstva bila izložena raznim medijima. Istovremeno, to je generacija koja sa lakoćom prihvata nove trendove, među kojima su i oni koji su ključni za poslovanje. Prvenstveno se misli na potrošačke navike i upotrebu tehnologije.

Takođe, veliki procenat Generacije Y smatra da su zahtevi poslodavca u sukobu sa njihovim privatnim životom. Fokusirani su na uspostavljanje ravnoteže između slobodnog vremena i poslovnog života, što ih čini idealnom potrošačkom grupom.

Za razliku od ostalih generacija, oni su potrošački nastrojeni, a tome je doprinela ekspanzija kablovske televizije i interneta. Prilično su fleksibilni u pogledu mode, životnog stila kao i načina komunikacije sa drugim ljudima. Za ovu generaciju se smatra da su najčešće odrastali u porodici sa oba zaposlena roditelja, kao i da su zajedno sa njima bili uključeni u kompletan proces kupovine. Tu se podrazumeva kupovina kako osnovnih životnih namirnica, tako i onih skupocenijih i luksuznih proizvoda. Pripadnici Y generacije su povezani sa onlajn medijima i dosta su angažovani u virtuelnom svetu. 

Generacija Z 

Generacija Z odrasta u sofisticiranom društvu i kompjuterskom okruženju. To je generacija koja od najranijih dana koristi internet. Osnovno sredstvo komunikacije su im društvene mreže.

Pripadnici ove generacije su rođeni u periodu od 1995. do 2012. godine. Najčešće su potomci Generacije X, mada među njihovim roditeljima ima i onih koji pripadaju grupi Milenijalaca. Generacija Z koristi internet kao alat za sticanje društvenih veština koje potom primenjuju u raznim situacijama u svakodnevnom životu. Na taj način stiču znanja o svemu što ih interesuje.  Adolescenti većinu vremena provode u onlajn komunikaciji čak i sa ljudima sa kojima se svakodnevno druže i van interneta. Za pripadnike ove generacije korišćenje društvenih mreža se podrazumeva u svakodnevnom životu. 

Za razliku od svih prethodnih generacija, mnogi stručnjaci smatraju da generaciju Y i Z karakteriše potpuna usamljenost koja je uzrokovana ekspanzijom interneta. 

Sasvim je sigurno da će se i u budućnosti generacije menjati, ponekad možda međusobno usklađivati, ali svaka od njih će imati neku svoju specifičnost karakterističnu samo za taj period. 

Povezani članci

Ostavi komentar