Početna ZdravljePrirodno lečenje Prirodni načini za smanjenje visokog krvnog pritiska

Prirodni načini za smanjenje visokog krvnog pritiska

Aleksandra Stošić
12022 pregleda
zdravlje

Živimo u vremenu kada se brzo živi i kada su rizici da se naruši naše zdravlje veoma veliki. Zbog brzog tempa života koji je vrlo često ispunjen mnogim stresnim situacijama, čovek je dužan da se prema sebi ophodi na jedan odgovoran i samosvestan način. Provera zdravstvenog stanja jednom u šest meseci je prevencija svake bolesti, jer sve što se otkrije na vreme može se i lečiti i izlečiti. 

Faktori rizika i prvi simptomi hipertenzije 

Hipertenzija ili povišen krvni pritisak  je stanje u kojem krv koja pritiče kroz arterije stvara velike sile ili pritiska njihove unutrašnje zidove.

Često se postavlja pitanje koji faktor je najodgovorniji za pojavu povišenog krvnog pritiska. Mnoga istraživanja rađena su na tu temu i došlo se do odogovra da je u najvećoj meri to genetski faktor, u nešto manjoj meri je nepravilna ishrana, stres, manjak fizičke aktivnosti. Grupa koja je najugroženija kada je reč o hipertenziji jesu pušači, gojazne osobe i starije osobe. 

Hipertenzija je asimptomatska bolest i to je razlog što nosi naziv „tihog ubice“. Pacijenti mogu godinama živeti sa povišenim krvnim pritiskom, a da prve simptome primete tek kada pritisak postane ekstremno visok. Tada se javlja bol u grudima, zamućen vid, problemi sa disanjem. 

Zdravlje – Provera krvnog pritiska 

Ono što je vrlo bitno kod čoveka jeste redovna provera krvnog pritiska koji je pokazatelj i ostalih zdravstvenih poremećanja kojih verovatno nismo ni svesni. Ignorisanje povišenog krvnog pritiska, neadekvatna terapija koja vrlo često podrzumeva uzimanje tableta „na svoju ruku“ kao i nepravilna ishrana sa sobom nose ozbiljne posledice po zdravlje pacijenta. Ono što vam može pomoći jeste uvođenje zdravih promena u vaš život koje će sprečiti hipertenziju da izazove veće probleme. Najbolji početak uvođenja zdravog života jeste preventivno korišćenje prirodnih sredstava i načina za smanjenje hipertenzije odnosno povišenog krvnog pritiska. 

Prvi korak od kojeg bi svako ko boluje od hipertenzije trebalo da  krene jeste redovno merenje krvnog pritiska. Najbolje bi bilo koristiti strategiju koju pratikuje svaki starački dom, odnosno merenje pritiska svakog jutra i svake večeri, kao i zapisivanje rezultata koje ste dobili.

Nakon utvrđivanja stepena hipertenzije od koje boluje pacijent, sledi davanje adekvatne terapije od strane specijaliste. Međutim, prirodni načini snižavanja pritiska nikada nisu izgubili svoju vrednost. U nastavku teksta pročitajte koji darovi prirode pozitivno utiču na hipertenziju, kao i način njihove konzumacije. 

Beli luk kao prirodan način za snižavanje visokog pritiska

Znamo koliko je beli luk korisna biljka. Bez njega skoro da se ne može zamisliti niti jedno kuvano jelo, a da li ste znali da je odličan u snižavanju visokog krvnog pritiska? Ukoliko za to čujete prvi put, evo i objašnjenja: beli luk sadrži aktivne sastojke koji podstiču telo da proizvodi azotne okside. Na taj način se šire krvni sudovi i opuštaju mišići. Na taj način se spušta krvni pritisak i snižava nivo holesterola u krvi, samim tim i smanjuje se i rizik od opasnih kardiovaskularnih oboljenja.

Kako pripremati beli luk za snižavanje krvnog pritiska? 

Sastojci koji su vam potrebni jesu voda, 3 čena belog luka i pola limuna. Način pripreme je vrlo jednostavan – u 200ml vode staviti izgnječen beli luk i staviti da sve to proključa 5 do 6 minuta. Tada procediti tečnosti i nakon što se malo prohladi dodati isceđeni sok od pola limuna. Napitak piti svakog jutra pola sata pre doručka. 

Bosiljak 

Bosiljak je omiljena biljka u mnogim kućama. Čak postoji i verovanje da je svaki dom mora imati. Zbog prelepog mirisa često se koristi kao dodatak jelima, ali i kao dekoracija. Pored svega toga bosiljak je dobar i u snižavanju krvnog pritiska. 

Zbog toga što sadrži sastojak eugenol, ova biljka ne dozvoljava određenim supstancama da sužavaju arterije. Kod hipertenzije se preporučuje korišćenje svežeg bosiljka. Jedan od načina kako možete konzumirati sveži bosiljak je sledeći: u blender sipati sok od 5-6 ceđenih pomorandži, šolju svežih listova spanaći i 10-ak listića bosiljka. Ovaj smuti popijte za doručak ili užinu. 

Đumbir kao preventiva

Đumbir se koristi kao preventivno sredstvo za hipertenziju. Poboljšava cirkulaciju i ima supstance koje opuštaju zidove krvnih sudova. Pored toga što se koristi kao preventiva u regulisanju krvnog pritiska, takođe povoljno utiče i na regulisanje holesterola, nivoa glukoze u krvi i pomaže kod varenja. Konzumira se tako što se ujutru rastvori 1 kašičica đumbira u čaši mlake vode. 

Zdravlje je u preventivi: Cimet 

Osim đumbira i cimet je jedan od boljih prirodnih načina za regulisanje povišenog krvnog pritiska. Cimet širi krvne sudove i dovodi pritisak u normalno stanje. Antioksidanti koje sadrži doprinose pravilnom transportu svih hranljivih materija kroz organizam. 

Takođe, cimet se koristi i prilikom mršavljenja, a telesna masa je jako važna za normalan pritisak. 

Zdravlje je u soku od borovnice 

Borovnice su prepune hranljivih materija, minerala i vitamina koji su jako korisni za čovekovo zdravlje. 85% sadržaja borovnice je voda, a pored nje prisutna su vlakna, vitamin C, vitamin K, mangan i dr. Ovakav sastav utiče pozitivno na čišćenje krvnih sudova i regulisanje krvnog pritiska. 

Cvekla 

Cvekla je još jedan prirodan način za regulisanje hipertenzije. Zbog velikog broja vitamina koje sadrži cveklu drugačije nazivaju i „vitaminskom bombom“. Osim što snižava povišeni krvni pritisak cvekla pozitivno utiče na zdravlje celokupnog ljudskog organizma. Cvekla pozitivno utiče i na stanje digestivnog trakta i nervnog sistema. Takođe, sprečava nekontrolisan rast kancerogenih ćelija.

Povezani članci

Ostavi komentar