Prepoznati skoliozu kod odraslih: Razumevanje abnormalne zakrivljenosti kičme i mogućnosti njenog lečenja

zena-pravilno-sedi-pogled-more
Pexels.com

Skolioza je stanje koje uzrokuje abnormalnu krivinu kičme. Iako se često razvija tokom detinjstva ili adolescencije, a može se javiti i kod odraslih. U stvari, skolioza pogađa do 68% odraslih starijih od 60 godina.

Skolioza je stanje koje karakteriše krivljenje kičme sa jedne na drugu stranu, što rezultira oblikom „S“ ili „C“ na rendgenskim snimcima.

Suprotno uobičajenom verovanju, skolioza se ne može ispraviti jednostavnim poboljšanjem držanja i nije uzrokovana nošenjem teških rančeva, bavljenjem sportom ili lošim držanjem.

 

Tipovi skolioze

Idiopatska skolioza kod odraslih

Idiopatska skolioza kod odraslih je vrsta skolioze koja se razvija tokom odraslog doba bez poznatog uzroka. Stanje karakteriše bočna krivina kičme koja može izazvati bol u leđima, ukočenost i poteškoće u uspravnom stajanju. 

Dijagnoza se često potvrđuje rendgenskim snimkom ili drugim testovima. Opcije lečenja variraju u zavisnosti od težine zakrivljenosti i mogu uključivati fizikalnu terapiju, stezanje ili operaciju. 

Degenerativna skolioza kod odraslih

Degenerativna skolioza kod odraslih je vrsta skolioze koja se razvija kao rezultat promena vezanih za uzrast u kičmi. Ovo može uključivati habanje diskova i zglobova u kičmi, što dovodi do abnormalnog savijanja kičme. 

Simptomi mogu uključivati bol u leđima, utrnulost ili peckanje u nogama i poteškoće pri hodanju. Dijagnoza se često potvrđuje rendgenskim snimkom ili drugim testovima. Opcije lečenja mogu uključivati fizikalnu terapiju, upravljanje bolom ili operaciju. 

Druge vrste skolioze kod odraslih

Postoje i druge vrste skolioze koje mogu uticati na odrasle, kao što je skolioza koja je rezultat ranih razvojnih problema ili drugih sindroma. Ove vrste skolioze mogu se razlikovati od idiopatske skolioze odraslih i degenerativne skolioze odraslih u smislu njihovih uzroka i simptoma.

Opcije lečenja će se razlikovati u zavisnosti od vrste i težine stanja.

Dijagnoza skolioze kod odraslih

Ako se sumnja na skoliozu kod odraslih, vaš lekar će morati da uzme sveobuhvatnu istoriju pre nego što predloži plan lečenja. Ovo može uključivati pitanja o vašoj porodičnoj istoriji, datumu kada ste prvi put primetili promenu na kičmi, napredovanju zakrivljenosti (ako je poznato sa prethodnih rendgenskih snimaka), bilo kakvom prisutnom bolu i njegovoj lokaciji, i bilo kom crevu, bešici ili motoru disfunkcija. 

Ovi simptomi mogu ukazivati na oštećenje nerva ili pritisak uzrokovan skoliozom i važno je da vaš lekar potpuno razume vaše stanje pre nego što preporuči lečenje.

Tokom fizičkog pregleda, vaš lekar će proceniti oblik vaše kičme i posmatrati vaše pokrete kako bi utvrdio da li imate skoliozu. Pored toga, vaši nervi mogu biti testirani na reflekse, osećaj i snagu mišića. 

Ako je potrebno, vaš lekar može naručiti rendgenske snimke da biste dobili sveobuhvatan prikaz vaše kičme sa prednje i bočne strane. Na osnovu rendgenskih rezultata, vaš lekar može utvrditi prisustvo i težinu skolioze.

Koje tretmane uključuje skolioza kod odraslih osoba

Konzervativni tretman

U većini slučajeva skolioze kod odraslih, hirurška intervencija nije neophodna. Umesto toga, redovno praćenje od strane lekara, zajedno sa upotrebom lekova protiv bolova bez recepta i vežbi za jačanje mišića, može biti efikasno u upravljanju simptomima. 

Ove vežbe mogu pomoći da se poboljša fleksibilnost i ojača stomak i leđa. Ako ste pušačdd, ključno je da prestanete, jer pušenje može ubrzati degenerativni proces.

Operativni tretman

U određenim slučajevima skolioze kod odraslih, operacija može biti potrebna kao poslednje sredstvo zbog mogućnosti komplikacija povezanih sa operacijom kičme. 

Operacija se može preporučiti iz sledećih razloga:

  • Bol: U situacijama kada su konzervativni tretmani neefikasni u upravljanju teškim i upornim bolovima u leđima i nogama koji su rezultat skolioze, može biti potrebna operacija.
  • Kičmena ravnoteža: Kičmena ravnoteža je ključni faktor u određivanju progresije skolioze i neophodnosti operacije. Odgovarajuća ravnoteža se postiže kada je glava centrirana preko karlice sa prednje strane i zglobova kuka sa druge strane. Ako se zakrivljenost pogorša do te mere da je ova ravnoteža poremećena, pacijenti mogu tokom vremena doživeti povećan bol i invaliditet.
  • Narušen kvalitet života: Poboljšanje kvaliteta života često zahteva hiruršku intervenciju za osobe sa skoliozom. Iako se operacija ne preporučuje samo iz kozmetičkih razloga, neki pacijenti mogu smatrati da je njihov deformitet kičme nepodnošljiv i doživljavaju smanjenje ukupne funkcije i kvaliteta života zbog neravnoteže kičme. Operacija je često jedina opcija u ovim slučajevima. Dok mlađi odrasli mogu uzeti u obzir kozmetičke faktore u odluci da se podvrgnu operaciji, stariji odrasli obično daju prednost poboljšanju funkcije. Dostupne su različite hirurške opcije za kičmu i prilagođene pojedinačnim slučajevima. Generalno, ove procedure imaju za cilj stabilizaciju kičme, vraćanje ravnoteže i ublažavanje nervnog pritiska. Operacija stabilizacije kičme uključuje spajanje kostiju kičme pomoću koštanih transplantata i metalnih implantata kako bi se kičma učvrstila.

Zaključak

Skolioza može uticati na odrasle na različite načine, ali uz odgovarajuću dijagnozu i lečenje, simptomima se može efikasno upravljati. 

Ako sumnjate da imate skoliozu ili vam je dijagnostikovana skolioza, važno je da potražite savet lekara kako biste odredili najbolji tok lečenja za vaše individualne potrebe.