Posao u inostranstvu: Kako ga pronaći i šta je potrebno za uspešan odlazak

Život i rad u inostranstvu mogu predstavljati uzbudljivu avanturu i priliku za lični i profesionalni razvoj. Dok neko odlazi “trbuhom za kruhom” i pristaje da radi poslove ispod svojih kvalifikacija, drugi tragaju za poslovima u svojoj struci sa boljim uslovima nego što imaju u Srbiji. Jednima se posao u inostranstvu ispostavi kao pun pogodak, drugima kao promašaj. Kako biste eliminisali neželjene efekte nastavka karijere van granica svoje domovine, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste pronašli dobar posao i pripremili se za uspešan odlazak.

1. Postavljanje ciljeva i istraživanje

Pre nego što počnete da tražite posao u inostranstvu, definišite svoje ciljeve. Razmislite o zemljama koje vas privlače i istražite tržište rada u tim regijama. Upoznajte se sa zahtevima industrije u kojoj želite da radite i identifikujte kompanije koje su vam zanimljive. Čak iako birate da radite posao preko interneta, ali da vaše prebivalište bude u inostranstvu, morate dobro istražiti uslove na koji način ćete primati platu, plaćati porez i slično.  

2. Za dobar posao u inostranstvu potreban je dobar CV

Vaša biografija i LinkedIn profil su vaše digitalne vizit-karte. Ažurirajte ih svim relevantnim informacijama, ističući svoje veštine, iskustvo i obrazovanje. Dodajte sekciju o jezicima koje govorite i naglasite bilo koje međunarodno iskustvo koje imate.

3. Prijavljivanje na internacionalne platforme za zapošljavanje

Postoji niz platformi koje pomažu u povezivanju kandidata sa poslodavcima širom sveta. Kreirajte profile na sajtovima kao što su LinkedIn, Indeed, Glassdoor i ostavite svoj digitalni trag kako biste bili primetni potencijalnim poslodavcima.

4. Umrežite se sa ljudima iz delatnosti koja vas zanima

Umrežavanje je ključno u pronalaženju posla u inostranstvu. Povežite se sa ljudima koji rade u industriji koja vas zanima. Prisustvujte konferencijama, vebinarama i društvenim događanjima kako biste stvorili kontakte i saznali više o prilikama za zapošljavanje. U Srbiji se često održavaju sajmovi zapošljavanja na kojima  se predstavljaju kompanije iz inostranstva. Posetite ih i proverite šta se nalazi u ponudi od poslova koji vas zanimaju. 

5. Ispunjavanje pravila migracije

Svaka zemlja ima svoje zakone i pravila kada je u pitanju rad stranih državljana. Proverite koji su zahtevi za radnu dozvolu ili vizu. Posavetujte se sa lokalnim ambasadama ili konzulatima kako biste osigurali da ispunjavate sve potrebne uslove.

6. Obrazovanje o lokalnim običajima i kulturi

Pre nego što stignete u određenu zemlju, važno je da se informišete o lokalnim običajima, kulturi i radnim pravilima. Razumevanje društvenih normi može poboljšati vašu prilagodljivost i olakšati integraciju u novo radno okruženje. Naravno, ukoliko znate zvanični jezik koji se govori u toj zemlji, napravili ste ogroman korak ka lakšem životu. 

7. Pregovaranje o uslovima rada

Kada pronađete posao u inostranstvu, pregovarajte o uslovima rada, uključujući platu, beneficije, radno vreme i druge relevantne faktore. Budite spremni da postavite ključna pitanja i izrazite svoje potrebe kako biste osigurali da vaša radna situacija bude optimalna.

8. Dokumentacija koja je potreba za posao u inostranstvu

Odlazak na privremeni rad u inostranstvo obično zahteva određenu dokumentaciju koja varira u zavisnosti od zemlje u koju putujete i vrste rada koju ćete obavljati. Sva ta dokumentacija treba da bude prevedena na engleski ili na zvanični jezik zemlje u koju se putuje. Za to su vam potrebne prevodilačke agencije. Oni će precizno i koncizno prevesti svu potrebnu dokumentaciju. Ona koja je uobičajena navedena je u narednim redovima.  

Osnovni dokument za putovanje u inostranstvo uključuju važeći pasoš je viza. Proverite šta je potrebno kako biste dobili radnu vizu za zemlju u koju putujete na privremeni rad. 

Ako je potrebno, aplicirajte za radnu dozvolu. Ovaj proces može trajati neko vreme, pa je važno da se prijavite na vreme. 

Imajte uvek kod sebe kopiju ugovora o radu koju ste potpisali s poslodavcem u inostranstvu. Ovaj dokument obično sadrži informacije o uslovima rada, plati, dužini zaposlenja i drugim relevantnim detaljima. 

Proverite koje vrste zdravstvenog osiguranja su vam potrebne tokom boravka u inostranstvu i obezbedite odgovarajuću dokumentaciju. Neke zemlje zahtevaju dokaz o posedovanju međunarodnog zdravstvenog osiguranja.

Ako su za vaš posao potrebne određene kvalifikacije i obrazovanje, možda će vam biti potrebno da priložite kopije diploma, sertifikata ili drugih relevantnih dokumenata.

Za otvaranje bankovnog računa u zemlji gde ćete raditi, morate da imate sa sobom neophodne dokumente kao što su pasoš, potvrda o radu, adresa boravka itd.

Neke zemlje zahtevaju da imate potvrdu o adresi boravka. To može uključivati ugovor o zakupu stana, pismo poslodavca ili drugi relevantni dokument.