Održiva moda – kako odoleti izazovima mode 21. veka?

Da li ste znali da briga o vašoj odeći istovremeno znači i brigu o našoj planeti? U poslednje vreme se sve češće govori o konceptu takozvane održive mode, koji podrazumeva ravnotežu između modne industrije i zaštite životne sredine. Kada se spomene ekološka, organska, odnosno održiva moda, nemoguće je ne zapitati se: kako odoleti izazovima modne industrije u 21. veku? Ukoliko nastavite sa čitanjem teksta, dobićete odgovor na ovo pitanje, danas aktuelno više nego ikada ranije.

Problemi koje uzrokuje današnja modna industrija

Brza moda koja podrazumeva hiperprodukciju odeće i impulsivnu kupovinu glavno je obeležje mode 21. veka. Činjenica da se samo u Srbiji kupovina odeće u prethodnih dvadeset godina učetvorostručila, a da većina odeće završi spaljena na deponiji nakon samo nekoliko nošenja, i te kako zabrinjava. Verovatno se pitate koja je poenta održive mode kada je jeftinije i beskrajno zabavnije kupiti novi komad garderobe. 

Međutim, da li ste se ikada zapitali koliko odeća koju nosimo utiče na klimu i koliko su „zeleni“ izbori koje pravimo kada je u pitanju garderoba? Modna industrija je danas jedan od najvećih svetskih zagađivača, a društvena i ekološka šteta koju ona uzrokuje su zapanjujuće… Pandemija koronavirusa zadala je završni udarac. Niske cene, stalne akcije i periodične rasprodaje – iz ugla potrošačkog društva zvuči primamljivo, zar ne? Međutim, dobro razmislite. Ako određeni komad odeće „jeftino“ platite, a ne nosite ga ili obučete samo nekoliko puta – onda znajte da је njegova cena ipak bila preskupa. 

Izvor: Unsplash

Kako doprineti konceptu održive mode?

Pokušajte da izbegnete brze modne brendove i njihove sjajne reklamne kampanje prepune poznatih ličnosti. Postoji mnogo načina da uživate u svojim odevnim kombinacijama, a da istovremeno mislite i na životnu sredinu. U daljem tekstu navodimo neke od njih.

Održiva moda kroz kupovinu prirodnih materijala

Većina odeće koja se proizvede izrađena je od poliestera (čitajte: „plastike“). Ne samo da je odeća od prirodnih materijala mnogo prijatnija za nošenje, ne izaziva iritacije i koža u njoj zaista može da „diše“, već i ne zagađuje tlo, mora i okeane ispuštanjem mikroplastike kao što je to slučaj kod sintetičkih vlakana. Osim toga, prirodni materijali kao što su pamuk, lan, viskoza, svila, vuna i konoplja su biorazgradivi. U pitanju je tkanina koja se kupuje da bi se nosila duži niz godina i koja je zbog svog kvaliteta s razlogom „na ceni“.

Razmena i doniranje odeće

Recikliranje i doniranje odeće jedan je od primera održivog upravljanja tekstilom. Razmena garderobe je još jedan sjajan način da osvežite svoj orman. Poklonite prijateljima ili rođacima stvari koje više ne nosite, odnosno odeću i obuću koja vam je omalila, ili potražite ustanovu kojoj ih možete donirati. Nemojte bacati garderobu samo zato što vam je otpalo dugme ili se pokvario rajsferšlus, već to popravite sami ili odnesite kod šnajdera. Uostalom, možda inspirisani reciklažim otkrijete kod sebe novi talenat, te jednog dana započnete sopstveni biznis i unovčite hobi. Posmatrajte modu na kreativan način.

Istražite „second hand“ ponudu

Kada ustanovite da vam je neophodan određeni komad garderobe, potražite ga prvo u second hand radnjama. Prodavnice polovne odeće su poslednjih godina veoma popularne kao jedan vid osvešćenja problema koje uzrokuje moda savremenog doba. Čak i kada kupujete u second hand radnjama, vodite računa da se odlučite samo za onaj odevni predmet koji vam je zaista neophodan.

Domaći brendovi kao održiva opcija

Lokalni proizvođači garderobe više vode računa o materijalima, koji su u većini slučajeva organski i biorazgradivi, kao i o kvalitetu izrade. Istražite na internetu etičke i domaće održive brendove ili se raspitajte kod prijatelja o brendovima koji podržavaju „zatvaranje kruga proizvodnje“.

Izvor: Unsplash

Dodatni saveti za održivost i pranje veša kod kuće 

Većina ljudi i dalje greši u svakodnevnom održavanju odeće. Sušite veš prirodno što je češće moguće, i to koristeći drvene štipaljke. Mašinu za sušenje veša uključujte samo kada baš morate. Pored toga što će se tkanina osušena prirodnim putem manje habati, potrošićete i manje električne energije, što automatski znači i manji račun za struju. Takođe, kada veš perete u mašini, perite ga na nižoj temperaturi, osim ukoliko nije baš neophodno da ga perete na visokoj. Visoke temperature treba izbegavati i prilikom peglanja. Pantalone ne morate prati nakon svakog nošenja, već samo kada su stvarno priljave, što posebno važi za džins. Kada kupujete farmerke, potrudite se da odaberete neofarban, sirovi teksas. Obavezno ih okrećite na naličje kada perete, jer će duže zadržati izgled „novog“ i biće dugovečnije. Brusthaltere i proizvode od vune najboje je prati ručno.

Ako imate mogućnost, odaberite ekološke deterdžente, sa prirodnim sastojcima. Da biste otklonili fleke sa odeće, umesto skidača fleka u plastičnim bocama, upotrebljavajte specijalizovane sapune spakovane u kartonske kutije. Možete primeniti i neki od prirodnih načina za uklanjanje fleka.

Što ste pažljiviji u održavanju svoje odeće, ona će duže trajati. Kupujte pametno i kada se odlučite za kupovinu birajte brendove koji imaju GOTS sertifikat (Globalni standard organskog tekstila). Sledeći put kada idete u šoping dobro razmislite da li vam je neka stvar zaista potrebna. Pauziranje u kupovini ne samo da će doprineti životnoj sredini već će biti dobro i po vaš novčanik.