Početna ŽivotDeca i mladi Odlazak iz toplog roditeljskog doma i kako ga preživeti

Odlazak iz toplog roditeljskog doma i kako ga preživeti

Ljiljana Bugarin
2003 pregleda
Odlazak iz toplog roditeljskog doma i kako ga preživeti

Veoma kompleksan socijalni fenomen koji se vezuje za prostor Balkana jeste sklonost uzrastom zrelih osoba ka produženom detinjstvu. Osamostaljivanje, koje podrazumeva pre svega samostalni život van roditeljskog doma, na ovom podneblju često nema primat kao jedan od prvih koraka po stupanju u odraslo doba. Na ovu činjenicu utiče patrijarhalno vaspitanje, koliko i finansijski momenat. Budući da se generacijski jaz između roditelja i njihove dece danas oseti više no ranije, možemo primetiti mali pomak u ovom pogledu. Posledica tehnološkog napretka i naglo ubrzanog stila života mlađih generacija ipak dovodi do uvećenja broja slučajeva mladih odraslih ljudi koji otpočinju samostalni život. Pokušaćemo da odgonetnemo da li na ovim prostorima zaista postoji više razloga za intenzivnu vezanost za roditeljski dom i na koji način prevazići stres konačnog osamostaljivanja.

Najčešći razlozi za odlaganje osamostaljivanja

Na ovim prostorima samostalni život van porodičnog doma se u najvećem broju slučajeva odlaže, odnosno ne ostvari zbog negovanja određenih tradicionalnih vrednosti. U manjim sredinama su česte situacije da sinovi nikada ne napuštaju roditeljski dom i obrazuju sopstvene porodice pod istim krovom, praktikujući takozvani život u zajednici. S druge strane, to je neretko vezano za emotivni momenat i utisak da će emotivne veze sa roditeljima trpeti ukoliko dođe do fizičkog odvajanja u tom smislu. Visoko vrednovanje porodičnih veza je svakako poželjno i dobro, ali je činjenica da u praksi odnosi sa roditeljima nakon osmaostaljivanja samo dobijaju na kvalitetu, a ne obrnuto. Ekonomski faktor se takođe ističe kao ključni razlog odlaganja selidbe iz roditeljskog doma. U osnovi je to sasvim razumljivo, ali je činjenica da sloboda koju samostalni život donosi može upravo pomoći poboljšanju finansijske situacije i fokusiranju na poslovni napredak. Investiranje u zaseban životni prostor upravo poboljšava šanse uvećanja mesečnih prihoda u budućnosti, ali i zdravijeg odnosa prema novcu samostalnim organizovanjem troškova.

Prvi koraci ka samostalnom životu

Nakon konačne odluke u korist osamostaljivanja, potrebno je načiniti dobro promišljen izbor u vezi sa odabirom kuće ili stana koja najviše odgovara potrebama mlade odrasle osobe. Mladi u Srbiji se na prvom mestu zbog bolje perspektive odlučuju za veće gradove i naročito ih interesuju stanovi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Prelazak u veći grad je logična i pametna odluka, budući da postoji više mogućnosti zaposlenja, odnosno poslovnog napretka. Ukoliko je prilagođavanje određenom budžetu značajna stavka, potrebno je sastaviti listu prioriteta i prilagoditi se budžetu manjom kvadrarturom ili manje atraktivnom lokacijom. Manja kvadratura podrazumeva i niže mesečne troškove, dok na oko skrajnuta lokacija može biti nadomeštena dobrim vezama sa drugim delovima grada ili dobrom perspektivom. Ukoliko načinite kompromis u vezi sa lokacijom, velike su šanse da će ovaj izbor u bliskoj budućnosti dobiti dobar epilog, budući da gradovi u Srbiji imaju tendenciju da se šire velikom brzinom.

Odlazak iz toplog roditeljskog doma i kako ga preživeti

Samostalno raspoređivanje troškova

Iako se čini da zaseban životni prostor predstavlja veliki udar na budžet, kvalitet života zaista ne mora trpeti. Kada otpočnete život u sopstvenom stanu ili kući vaši troškovi će biti usmereni isključivo na vaše potrebe i navike. Svojim primanjima možete veoma efikasno manipulisati ukoliko racionalno sagledate sopstvene prioritete, te u kom pogledu možete praviti kompromise, ne bi li ostvarili uštedu. Na duge staze ovaj korak može zaista pozitivno uticati na vaše ekonomsko stanje i učiniti da na vreme naučenim pametnim budžetiranjem u budućnosti ostvarite značajne finansijske koristi. Naposletku, budući da u trenutku kada se osamostalite postajete više upućeni na sebe, bolje razumevanje svojih potreba i troškova vas može usmeriti ka radu na poslovnom napretku ili razmatranju dodatnog posla.

Benefiti samostalnog života

Faza života u kojoj se obrazujete kao zrela samostalna osoba traži od vas da se fokusirate na sebe, ne biste li stekli jasnu sliku budućnosti koju za sebe želite i načina na koje je moćete ostvariti. Samostalni život vam u tom smislu pruža mogućnost da budete usmereni na sopstvene potrebe i radite na sebi. Sloboda koju na ovaj način dobijate je neprocenjiva i ubrzo ćete i sami konstatovati značaj samostalnog raspoređivanja vremena i utvrđivanja dnevnih rutina koje vam najviše odgovaraju. Sopstveni životni prostor ćete prilagoditi vasem ukusu, troškove vašim potrebama i spontano ćete unapređivati sve segmente svog života. Veza sa roditeljima ne mora trepeti i ona može samo dobiti na kvalitetu. Primenjujući ono što ste od njih naučili, naposletku ćete više ceniti njihov dosadašnji doprinos vašem vaspitanju i odnosu prema životu. Vaša porodica može imati samo koristi od vašeg osamostaljivanja i ličnog napretka, a to ćete u bliskoj budućnosti i sami primetiti.

 

Pitanje pravog momenta za osamostaljivanje ne može imati jedinstven odgovor koji je primenjiv u svakom slučaju. Jasno je da odgovor na to pitanje varira od osobe do osobe, ali će taj momenat svakako značiti životnu prekretnicu u pozitivnom smislu. Osamostaljivanje znači udobnost, privatnost, slobodu i odgovornost prema sebi koja donosi koristi kako vama tako i onima koji su vam bliski. Kada se usudite na ovaj veliki kporak sasvim sigurno ćete ubrzo osetiti pozitivne promene na ličnom nivou i u domenu kvaliteta vašeg života.

Povezani članci

Ostavi komentar