Najbolje opcije za prevođenje tekstova

Uzimajući u obzir činjenicu da je shvatanje idioma, konteksta i specifičnog govora jedne društvene grupe izuzetno komplikovano za softverske pakete, mašine sasvim izvesno neće zameniti ljude u prevođenju tekstova. Međutim, to svakako ne znači da aplikacije za prevođenje ne mogu biti korisne u situacijama kada vam je potreban hitan prevod. Zapravo je potpuno suprotno. U skladu sa tim, odlučili smo da izdvojimo najbolje opcije za prevođenje tekstova.

SayHi

Aplikacija SayHi je jedan od najjednostavnijih softvera kada je u pitanju prevođenje konverzacije uživo. Sve što je potrebno da uradite jeste da odaberete jezik kojim govorite i na koji prevodite, pritisnete dugme za početak snimanja te izgovorite ono što želite da bude prevedeno. Jedina mana ove aplikacije je nešto slabija podrška za jezike, ali verujemo da će se i to promeniti u bliskoj budućnosti.

Bing Translator

Bing Translator je karakterističan po lepo dizajniranom interfejsu i brzom prevodu. Korisnicima nudi mogućnost unosa teksta do maksimalno pet hiljada karaktera. Ispod polja za unos teksta nalazi se lista sa najčešće korišćenim frazama na odabranom jeziku, koja je podeljene u nekoliko grupa (obroci, putovanja, brojevi i sl.). Kada je reč o manama ovog softvera, kao najveća se svakako mora izdvojiti činjenica da ne podržava veliki broj svetstkih jezika u offline režimu. Inače, interesantno je napomenuti da iza Bing Translatora stoji kompanija Microsoft.

Microsoft Translator

Ova aplikacija je potpuno besplatna za korišćenje. Kao jedna od najvećih prednosti se definitivno izdvaja mogućnost offline prevođenja. Do sada je podržano nešto preko pedeset jezika, koji mahom zauzimaju oko 200MB. Aplikacija takođe podržava i dopisivanje (sa mogućnošću prevoda), kao i  unošenje teksta za prevođenje glasom ili pomoću kamere. Vredi naglasiti da oba načina unosa (uz, podrazumevani, tekstualni) rade sasvim dobro te da su greške zaista retke. 

Google Translate

Google Translate je bez sumnje najpopularnija besplatna aplikacija za prevođenje. U offline režimu, ovaj prevodilac podržava prevođenje na pedeset (plus) jezika, dok je uz upotrebu interneta, tekst moguće prevesti na preko stotinu svetskih jezika. Usluga koja je posebno popularna jeste Lens – sistem proširene realnosti koji skeniranjem površine uz pomoć kamere,  preko originalnog teksta za svega par sekundi izbacuje prevod. 

Da li ste znali? Kako bi popravili kvalitet prevoda (koji se doduše i do tada izdvajao kao jedan od boljih), Google je 2016. počeo da koristi Neural Machine Translation Engine, koji analizira rečenice i na osnovu konteksta daje najkvalitetniji rezultat. 

Yandex Translate

Iako je Google prevodilac mnogo popularniji, sve češće se susrećemo sa iskazima da je Yandex Translate ipak kvalitetnija opcija, pogotovo kada se radi o prevođenju dužeg teksta. Naime, za razliku od konkurencije, ova aplikacija pokušava da isprati kontekst i prevede tekst maksimalno prirodno. Dostupno je prevođenje glasovnih poruka, tekstova sa slika, kao i kompletnih veb-strana na preko devedeset jezika.

Softver PONS

PONS Online Dictionary je, kao što i samo ime ukazuje, rečnik sa funkcijom prevođenja. To ujedno znači da uz prevedeni tekst, dobijate i opis svake reči pojedinačno. Ukoliko se vaša rečnica sastoji iz isključivo višeznačnih reči, PONS će vam ponuditi više prevoda u jednom interfejsu.

iTranslate

U slučaju da vam je potreban prevod kratkih rečenica, velika je verovatnoća da će iTranslate ponuditi najtačniji rezultat. Softver nudi nesvakidašnju opciju čitanja prevoda u različitim dijalektima, međutim, kao i kod mnogih drugih, glasovno prevođenje nije na izuzetnom nivou. iTranslate inače sadrži više od devedeset jezika.

Talk & Translate

Aplikacija Talk & Translate  se, od svih prethodo navedenih softvera, izdvaja po najboljem glasovnom prepoznavanju. Bilo da pročitate singtagmu, proširenu rečenicu ili čitav paragraf, ova aplikacija će vas pratiti u stopu. Naravno, dosta toga zavisi i od vašeg naglaska, kao i kvaliteta mikrofona te samog uređaja, ali vredi pomenuti da ova aplikacija u većini slučajeva ume da pomogne.

Veštačka inteligencija

Premda su čet botovi i ostali softveri veštačke inteligencije još uvek u fazi razvoja, oni vam takođe mogu ponuditi solidan prevod. Language Translator kompanije QuillBot, DeepL Translate kao i svemogući ChatGPT su se pokazali kao korisni alati, tako da biste ih mogli testirati. 

Zaključak: Sve je to super, ali ipak…

Prilikom online prevođenja treba imati na umu da, ma koliko novca bilo uloženo u softver, aplikacije nikada neće ponuditi kvalitetniji prevod od profesionalnih prevodioca. Zato je naša glavna preporuka da se fokusirate na angažman uglednih agencija za prevođenje dokumenata, pogotovo ukoliko vam je potreban prevod pravne dokumentacije ili kompleksnih tekstova. Na softvere se oslanjajte samo u slučaju nužde ili potrebe okvirnog prevoda. Nadamo se da će vam naši saveti biti korisni.