Majanske ruine Meksika: mistična arheološka tura u zemlji sombrera i tekile

Ako želite da se otisnete u svet tragajući za desinacijama sa bogatim arheološkim nasleđem, onda je putovanje u Meksiko definitivno sjajna ideja! Drevni narodi mezoamerike, uključujući Maje, Asteke i Zapoteke, podigli su neverovatne gradove i građevine širom Meksika. Najbolje od svega je da su te građevine u Meksiku, posebno majanske, nekim čudom veoma dobro očuvane. 

Iako veliki broj ljudi misli da su Maje kao narod izumrli, zvanični podaci pokazuju da ih ima nešto manje od 7 miliona. Oni i dalje baštine i čuvaju svoju tradiciju i istorijski vredne spomenike koje su nasledili od svojih predaka. Neverovatan broj arheoloških nalazišta širom Meksika, a najviše na poluostrvu Jukatan, možete obići turom od petnaestak dana, pa čak se pritom i okupati u toplim i čistim vodama Meksičkog zaliva. 

Za sve ljubitelje arheologije i istorije, za sve one turiste koji tragaju za mističnim tajnama drevnih svetova, imamo najbolju preporuku – otputujte u Meksiko! U zemlju sombrera i tekile. Jeste daleko, ali vredi truda. 

Predstavljamo vam nekoliko najvećih majanskih arheoloških nalazišta koja morate posetiti ako se odlučite za putovanje u Meksiko. Pročitajte! 

#1 Tulum – jedini grad koji su Maje izgradili na obali mora

Tulum se nalazi na rivijeri Maja na istočnoj obali poluostrva Jukatan. Zanimljivo je da je to jedini majanski grad koji je izgrađen na obali. Bukvalan prevod naziva ovog grada je “zid”. Tulum je izgrađen kao tvrđava, pa je jako dugo služio kao uporište iz kog se štitila obala, ali i majanski brodovi koji bi se usidrili u luci. Ovaj grad/tvrđava imao je ulogu jedne od najvažnijih brodskih trgovačkih stanica kojih je bilo svuda širom obale Meksika. 

Čak i mnogo vekova kasnije, grad nije izgubio svoju upotrebnu vrednost. Glavna kula u njemu je služila kao svetionik, koji je bezbedno vodio male i velike brodove sa njihovim bogatim tovarima kroz koralni greben. Ako vas pored arheologije zanima i živi svet, na ovoj lokaciji možete videti i ogromne iguane koje se slobodno šetaju. Zadivljujući prizor! 

Kada ste već u Tulumu, ne propustite da obiđete neku od cenota ili vrtača, prirodno formiranih bunara ili bazena na površini zemlje. Sama reč dolazi iz majanskog jezika “tz`onot”, što bi u prevodu značilo pećina sa vodom. Procenjuje se da samo na poluostrvu Jukatan u Meksiku ima oko 6.000 cenota. 

#2 Čičen Ica – najposećenije arheološko nalazište

Još jedno arheološko bogatstvo koje su ostavile Maje a koje se nalazi na poluostrvu Jukatan je čuvena Čičen Ica. Relativno je blizu Kankunu i Rivijeri Maja, pa ga je lako i posetiti. UNESCO je ovo arheološko nalazište 2007. godine proglasio svetskom baštinom i uvrstio na listu sedam novih svetskih čuda. 

Čičen Ica je turistički najposećenija arheološka znamenitost u Meksiku. Uzdiže se iz gustih džungli Jukatana. Naziv ovog mesta u prevodu znači “Na izvoru Ica (narod)”. Naziv ne čudi, s obzirom da su se upravo na ovom mestu nalazila tri velika izvora vode koja su značila život. Po nekim istraživanjima istoričara i arheologa, u sušnim periodima čak su i prinošene ljudske žrtve kako bi vode uvek bilo. Čičen Ica je počela da se razvija u 6. veku nove ere. Međutim, tek krajem 10. veka je postala glavni centar Maja, kada su propali ostali gradovi koji su se nalazili uglavnom u nizijama na jugu zemlje.

Čičen Ica je bio veliki grad sa gusto razvijenom mrežom za trgovinu, koja je imala svoje puteve čak do karipske obale. Bio je religijski centar i privlačio je, pa čak i danas to čini, hodočasnike iz redova Maja sa različitih strana. Danas se među ostacima ovog drevnog grada mogu videti hramovi koji su jako dobro očuvani, kao i tereni za igru. 

#3 Palenke – davno izgubljeni grad u džunglama južnog Meksika

Poseta ovom vekovima izgubljenom dragulju majanske civilizacije koji se nalazi duboko u džunglama južnog Meksika će vas vratiti nazad u daleku praistoriju. Obilazak lokaliteta Palenke je jedinstveno iskustvo, jer ćete se u istom trenutku suočiti sa mistikom istorije i prirode. Dok lutate kroz piramide, možete čuti zvuke papagaja i drugih ptica, ali i majmunske krike. 

Pravi dragulj ovog arheološkog nalazišta je Hram natpisa, gde se nalazi i kripta vladara Pakala. Prelepo okruženje i impresivna arhitektura učinile su Palenke jednim od najposećenijih majanskih ruina u Meksiku, uprkos ne baš lako dostupnoj lokaciji.

Ovo mesto, koje je takođe pod zaštitom UNESCO-a, datira još iz perioda od 200 godina p.n.e. Međutim, novija istraživanja i iskopavanja ukazuju na to da bi čak pojedine građevine mogle datirati i iz 799. godine pre Hrista. Palenke je bio veoma važan grad u majanskoj civilizaciji, blisko povezan sa drugim važnim centrima, kao što su Tikal i Čičen Ica. 

Treba napomenuti da je klima u Palenkeu prilično vruća i vlažna, pa je najbolje obići ga u periodu od novembra do marta, kada su temperature nešto prijatnije i ima znatno manje kiše. Decembar i januar su špic sezone, pa i vi možete na primer za novogodišnje praznike sebe počastiti jednim lepim obilaskom Meksika. Štaviše, ako želite, možete i zimski raspust sa decom provesti na ovoj nezaboravnoj arheološkoj turi. Uslov je da su vaša deca ipak malo starija, jer ćete definitivno morati puno da hodate.

#4 Koba – bogato i ogromno arheološko nalazište na 80km2

Za razliku od svojih suseda Čičen Ice i Tuluma, Koba je relativno manje posećena kada su turisti u pitanju. To je pre svega zato što je za javnost otvorena tek 70-tih godina prošlog veka, jer je džungla koja je okružuje bila previše gusta i nepristupačna. Iako je danas iskopan tek jedan manji deo lokaliteta, zna se da je Koba bila jedan od najvećih gradova majanske civilizacije

Najveća piramida koju ćete ovde videti je Nohoč Mul sa visinom od 42 m, do čijeg vrha vodi 120 stepenika. Pošto je uspon na ovu piramidu prilično strm, postavljen je konopac za koji se možete držati, što će vam olakšati penjanje. Međutim, verujte nam da vredi truda, jer je pogled koji se pruža sa ove piramide i puca na celu džunglu neverovatan. Postoje i druge piramide koje treba videti u ovoj oblasti, s obzirom da je lokalitet ogroman i da se prostire na čak 80km2.

#5 Ek Balam – popnite se na Akropolu, najvišu piramidu Crnog jaguara

Arheološka lokacija Ek Balam se nalazi na samo dva sata vožnje od Kankuna i Tuluma i na samo tridesetak minuta od Valjadolida. Veoma zanimljivo mesto koje svakako vredi posetiti ako obilazite ostatke majanske civilizacije. Videćete piramide i građevine koje su prekrivene suvim palminim lišćem (granama), dok se u unutrašnjosti istih nalaze isklesane kamene statue.

Glavna piramida je Akropolu koja je ujedno i jedna od najvećih drevnih građevina na poluostrvu Jukatan. Tu se nalazi hram koji nosi ime “El Trono” ili u prevodu “Presto” a čiji ulaz podseća na otvorena usta jaguara. Upravo naziv samog grada Ek Balam u prevodu znači “Crni jaguar”. Tako da je podudarnost apsolutna. Takođe, ova građevina nosi sa sobom i mističnost koje imaju i piramide drugih civilizacija u Meksiku.

Majanske ruine Meksika su nešto što svakako ne bi trebalo da propustite ako ste ljubitelj arheologije. Mada će laici uglavnom pomisliti da meksičke piramide podsećaju na egipatske, u stvari ove neponovljive građevine su potpuno drugačije. Počev od načina izgradnje pa sve do okruženja u kome se nalaze. Zato, ako se odlučite da sebi priuštite jedno lepo putovanje sa koga ćete doneti puno divnih utisaka i neverovatnih slika, naša preporuka je arheološka tura u zemlji sombrera i tekile. 

Meksiko je neverovatan sklop istorije i prirodnih lepota koje obavezno treba posetiti, a na vama je samo da se dobro pripremite za ovo malo dalje putovanje. Sve ostalo prepustite agenciji koju ste izabrali.