Kako skinuti kamenac sa zuba: stomatološka i prirodna rešenja

Kamenac

Kamenac na zubima pojavljuje se u vidu nataloženih čvrstih naslaga, koje nastaju usled skupljanja i mineralizacije bakterija plaka. Najčešće se taloži uz desni, ali može biti prisutan oko svih zuba. Često se stvara na unutrašnjoj strani donjih prednjih zuba, kao i sa spoljašnje strane gornjih molara.

Pojavu kamenca uslovljava više faktora. Tako sastav pljuvačke utiče na brzinu njegovog stvaranja, te se intenzivnije stvara kod osoba čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije Ca, P i drugih minerala. Takođe, promena Ph pljuvačke (ako pljuvačka postane kisela) utiče na uvećanje taloženja mineralnih soli. U najvećem broju slučajeva zubni kamenac nastaje kao posledica neredovne oralne higijene.

Zubni kamenac dovodi do promene nijanse boje zuba, te oni postaju tamnije žućkaste boje. Međutim, nije reč samo o estetskom problemu. Naime, taloženjem ovih naslaga i gomilanjem bakterija može doći do upale desni, paradentoze i karijesa.

U nastavku teksta otkrivamo kako skinuti kamenac sa zuba.

Kamenac i redovna oralna higijena (najbolja prevencija)

Oralna higijena usta i zuba predstavlja jedan od najboljih načina za očuvanje i unapređenje oralnog zdravlja. Pod njom podrazumevamo svakodnevno pranje i čišćenje zuba. Preporučuje se da to bude nakon svakog obroka, kako se hrana ne bi zadržavala na zubima i između njih. Međutim, u praksi to baš i nije slučaj, te je onda poželjno bar dva puta dnevno oprati zube. Važno je koristiti četkicu sa mekim vlaknima i zube trljati najviše dva minuta.

kamenac

Kada je reč o kamencu i pranju zuba, treba reći da se samo pranjem zuba kamenac nataložen u većim količinama neće ukloniti. Redovna higijena je samo prevencija, tj. teži da spreči njegov nastanak. Svakodnevnim pranjem i čišćenjem zuba sa zubne gleđi se skidaju meke naslage, pa i plak, što sprečava kalcifikaciju. To znači da je ovo najbolji način da se njegova pojava onemogući ili uspori.

Skidanje kamenca kod stomatologa

Dakle, zubni kamenac nije moguće ukloniti samo pranjem zuba, jer je on čvrsto vezan za zub. U tom slučaju neophodna je pomoć stomatologa, tj. profesionalno uklanjanje nataloženih naslaga. Reč je o jednostavnoj, brzoj i u najvećem broju slučajeva bezbolnoj stomatološkoj ultrazvučnoj metodi. Pored toga što skida kamenac sa zuba, uspešno uklanja i sve meke naslage, ali vrši i pigmentaciju površine zuba. Nakon što se postupak ove metode završi, moguće je da stomatolog dodatno ručno otkloni kamenac sa teško dostupnih delova zuba. Tek onda zubi su spremni za poliranje mekim četkicama i abrazivnim pastama koje sadrže fluoride.

Da li je ovo 100% bezbolna metoda?

– U najvećem broju slučajeva je bezbolna metoda, sem ako je kamenac dugo taložen ili ako je došlo do povlačenja desni. U tom slučaju mogu se javiti kratke neprijatne senzacije.

Koliko često se skida kamenac?

Proces skidanje kamenca je potpuno individualan. Neophodno je higijenom sprečavati njegov nastanak i redovno ga uklanjati. Ukoliko se nataloži proces će biti zahtevniji i vremenski će duže trajati. Međutim, ako stvari nisu odmakle kontroli, onda je sasvim dovoljno dva puta godišnje ultrazvučno skidati kamenac.

Najbolji načini da se spreče posledice koje kamenac može izazvati jesu odgovornost prema oralnom zdravlju i redovne posete stomatologu.

kamenac

Prirodne metode i njihova efikasnost

Stomatološko rešenje za skidanje kamenca je najsigurnije i najefikasnije rešenje.

U narodnoj medicini oduvek je postojao niz prirodnih preventivnih metoda za očuvanje zdravlja. Tako je i ovom problemu pronađen lek. Doduše, sve to su samo preventivne metode i one ne garantuju 100% uspešne rezultate. Kao i redovna oralna higijena i prirodne metode mogu da spreče, smanje ili uspore nastanak kamenca, ali ne i da ga u potpunosti skinu.

Soda bikarbona

Svima je poznato koliku primenu i efikasnost ima soda bikarbona. Koristimo je u ishrani, prilikom čišćenja kuće ili kao medikament za razne bolesti. Tako može pomoći prilikom sprečavanja pojave kamenca na zubima. Koristi se u kombinaciji sa vodom, kao prirodno sredstvo za ispiranje usta.

Priprema: 1 kašičicu sode bikarbone razmutiti u čaši tople vode. Tečnost izmućkati u ustima ujutru i uveče, nakon opranih zuba, pa onda ispljunuti.

Čaj od žalfije i kapi limuna

Žalfija oduvek važi za jednu od najučinkovitijih biljki u narodnoj medicini. Koristi se za najrazličitije vrste upala i infekcija. Zbog toga što ima snažnu aromu i zemljani ukus uzima se u malim količinama, sveža ili osušena.

Kao i sodom bikarbonom i žalfijom se mogu ispirati usta i tako uticati na očuvanje oralnog zdravlja. Naročito je delotvorna kod upale desni, neprijatnog zadaha, te i kod sprečavanja pojave kamenca.

kamenac

Priprema: Prokuvati jednu grančicu sveže žalfije (ili desetak osušenih listića) u pola litra vode. Sačekati da čaj postane mlak, pa onda nacediti nekoliko kapi limuna i isprati usta (prethodno oprati zube). Budući da je ukus žalfije gorak usta nakon toga možete isprati običnom vodom. Ovaj postupak ponavljati svaki drugi dan, ujutru i uveče.