Kako zaustaviti štucanje kod odraslih i kod beba?

kako zaustaviti štucanje

Jednom je smešno, dva puta smešno, a posle toga već postaje neugodno. Svi smo je imali, ali znate li odakle dolazi? Štucavica, oni čudni mali zvukovi koji bez ikakvog upozorenja mogu izleteti iz vaših usta. Ovo stanje često može trajati i satima, ponekad i danima, konstantno ili u intervalima. Kako zaustaviti štucanje? Bavili smo se malo ovim problemom i saznali interesantne stvari. Ali da krenemo od početka:

Šta je štucanje?

Štucanje je nevoljni čin, kontrakcija dijafragme. Dijafragma je mišić koji se nalazi između grudnog koša i trbuha. Normalno, dijafragma se povlači na dole kada udišete vazduh u pluća, a zatim se opušta kada izdahnete, tako da vazduh može nesmetano strujati iz vaših pluća, kako bi izašlao iz nosa i usta.

Ali ako nešto iritira vašu dijafragmu, desi se da ona napravi grčenje, terajući vas da iznenada usisate vazduh u grlo. Zbog toga se glasne žice iznenada zatvaraju, stvarajući poznati „hik!“ zvuk.

Uzroci štucanja

Štucanje se može dogoditi iz puno razloga – neki od njih su fizički, a drugi emotivni. To je zato što se stvarna iritacija događa u nervu koji povezuje mozak sa dijafragmom. Takođe, neke loše navike poput konzumiranja alkohola i gaziranih pića mogu biti uticati na pojavu štucanja.

Neki uobičajeni uzroci štucanja mogu biti:

  • poremećaj centralnog i perifernog nervnog sistema;
  • konzumiranje previše hrane;
  • osećanja nervoze ili uzbuđenja;
  • gazirana pića ili previše alkohola;
  • stres;
  • nagla promena temperature;
  • gutanje vazduha prilikom sisanja bombone ili žvakanjem žvake;

Dugotrajno štucanje

Štucanje obično ne traje dugo, ali u retkim slučajevima može se zadržati neko vreme. Obično je zbog oštećenja ili nerava povezanih sa dijafragmom. Do oštećenja može doći iz različitih razloga, fizičkih i metaboličkih.

Štucanje koje traje duže vreme može biti i zbog poremećaja centralnog nervnog sistema poput encefalitisa ili meningitisa ili metaboličkih poremećaja poput dijabetesa ili zatajenja bubrega. Lekovi poput steroida ili nekih sredstava za smirenje mogu takođe izazvati dugotrajno štucanje.

Ukoliko štucate duže od dva dana ili ako je štucavica takva da ometa jelo, disanje, spavanje ili vam stvara neke druge nevolјe, trebalo bi da posetite svog lekara.

Kako zaustaviti štucanje?

Epizode štucanja retko kada traže neko ozbiljnije lečenje i velika je verovatnoća da će štucavica nestati sama od sebe onako nenadano kako se i pojavila. Čuli smo najrazličitije priče i još različitije načine za lečenje štucanja. Međutim retki su oni koji zaista pomažu.

Postoje različiti narodni lekovi i metode, neki uključuju plašenje, pijenje vode, povlačenje za jezik itd.

štucavica

Zadržavanje daha

Zadržavanje daha je jedna od metoda koja se najčešće preporučuje za zaustavljanje štucanja. Ako zaustavite dah na 30-ak sekundi, štucanje će verovatno prestati. Ova tvrdnja ima i medicinsko utemenjenje. Neki stručnjaci misle da zadržavanje daha ili čak disanje u papirnu kesu može biti veoma delotvorno kod ovog problema; Obe tehnike izazivaju zadržavanje uglјen dioksida u vašim plućima, što može opustiti dijafragmu.

Istezanje dijafragme

Rekli smo da je dijafragma mišić. I da štucanje nastaje zbog grča u ovom mišiću. Šta bi se desilo da vas u toku noći uhvati grč u bilo koji drugi mišić, pokušali bi da ga istegnete. Isto tako možete uraditi i sa dijafragmom:

Da biste istegnuli mišić dijafragme, duboko udahnite i zadržite broj 10. Ne puštajući ovaj dah, ponovo udahnite duboko i zadržite ga za 10.

Ne puštajući ovaj dah, još jednom duboko udahnite i ponovo izbrojte do 10. U ovom trenutku imaćete puća puna vazduha i istegnutu dijafragmu. Polako izdahnite, a zatim se vratite na normalno disanje. Štucanje bi trebalo prestati. Ukoliko ne prestane probajte noj nekoliko puta.

Popijte čašu vode

Ispijanje čaše hladne vode takođe može ponekad rešiti problem sa štucanjem. Ako brzo ispijete čašu hladne vode u kojoj ste dodali kašičicu meda, možete brzo zaustaviti štucanje.

Još jedan način da vodom zaustavite štucanje je da pijete sa suprotne strane čaše. Ovo može biti malo nezgodno ali je izvodljivo. Pogledajte snimak:

Sisanje komadića leda takođe može rešiti ovaj problem.

Zapušite uši

Ako zapušite uši, postoji verovatnoća da ćete prestati i sa štucanjem. Razlog leži u povezanosti nerva u organizmu. Nadražajem nerava slušnog sistema može se izazvati reakcija koja će zaustaviti štucavicu.

Nadamo se da će vam ove tehnika pomoći da zaustavite štucanje. Međutim, ako sve drugo propadne, a štucanje nastavi nekoliko dana ili više, obratite se lekaru koji može da isproba različite lekove koji se mogu postarati za ovaj problem. Srećno!

Kako zaustaviti štucanje kod beba?

Štucavica kod beba njie ni malo neobična pojava, dešava se da beba štuca još u majčinom stomaku. Međutim, roditelji se često, čak i bezrazložno zabrinu kada primate bilo šta što odudara od upobičajnog. Zato nije loše da saznate kako da brzo i lako zaustavite štucavicu vašeg mezimca.

Postoje različiti načini da bebi pomognete da prestane da štuca, naravno nećete je plašiti.

  • Pokušajte da je napojite, dajte joj nekoliko kašičica mlake vode. Na isti način kao što voda pomaže i odraslima pomoćiće i vašoj bebi.
  • Ukoliko se štucanje bebe javilo kao posledica dojenja, postavite bebu u uspravan položaj i naslonite je na sebe, na način da joj se glava nalazi na vašem ramenu. Blago lupkanje po leđima podstaći će izbacivanje vazduha koji je beba progutala prilikom dojenja.
  • Ako beba još uvek štuca, dajte joj ponovo da sisa. Dojenjem se uspostavlja ravnomeran ritam disanja i gutanja.

Pitamo vas: Kako zaustaviti štucanje?

Da li imate lek za brzo rešavanje štucanja? Slobodno podelite više ideje i iskustva u komentarima ispod!