Kako zaustaviti proliv kod odraslih ljudi

bol-u-stomaku-proliv
Foto: Pixabay.com

Stomačni virus, anksioznost, stres, trema, ali i trovanje hranom i uticaj nekih lekova mogu biti uzrok dijareje. Bez obzira na to da li je u pitanju akutno ili hronično stanje, želećete da ono prestane. Saznajte kako zaustaviti proliv i izboriti se sa grčevima u stomaku, kao i kada je neophodno da se javite lekaru.

Koji su simptomi i uzroci dijareje

Učestalo izbacivanje retke stolice, praćeno grčevima u želucu i stomaku, nadutost i gasovi glavni su simptomi dijareje. Akutna dijareja može se dogoditi svakome s vremena na vreme, a često prolazi spontano bez intervencije lekara.

Međutim, kada je u pitanju hronični proliv ispitivanje je neophodno, jer on može biti posledica nekog crevnog poremećaja, poput sindroma nervoznih creva ili ulceroznog kolitisa.

Lekar će najbolje uspostaviti dijagnozu i otkriti uzrok dijareje ukoliko mu date odgovore na neka jednostavna pitanja koja se tiču vašeg stanja. Pre svega, interesovaće ga da li u stolici ima krvi ili sluzi, koliko je vodenasta, koliko se često javlja i koliko dugo dana traje. Ukoliko je neko od vaših ukućana ili osoba vašoj okolini imao isti problem, to može ukazati na stomačni virus, na primer.

Bol u trbuhu ili želucu ukazivaće na neke druge uzroke. Groznica i vrtoglavica kao prateći simptomi i neko neobično jelo koje ste jeli nedavno mogu da pokažu da ste se otrovali hranom.

Antibiotska terapija, takođe, može biti razlog retke stolice.

proliv-bol-u-stomaku
Foto: Pixabay.com

Pored anamneze, lekar može poslati uzorak stolice na laboratorijsko testiranje, ali i tražiti analizu krvne slike. Još jedna dijagnostička metoda koja može pomoći je kolonoskopija. Lekar tankom cevi preko rektuma ulazi u debelo crevo i  vrši snimanje njegovih zidova.

Kako se leči proliv

U većini slučajeva proliv bi trebalo da nestane za nekoliko dana bez lečenja. Tada se preporučuje odmaranje, dijeta i povećan unos vode.

Unosite dovoljno tečnosti

Zbog toga što telo gubi vodu sa svaki odlaskom do toaleta, postoji velika opasnost od dehidratacije. Da biste to sprečili veoma je važno da pijete što više tečnosti, prvenstveno vode.

Čorba, supa, voćni sok, šta god da je vaš izbor, potrudite se da to bude oko dva do tri litra tečosti dnevno, sve dok ne ozdravite. Nije važno da li pojedete odjednom dva tanjira supe ili je ispijate u manjim količinama, suština je da se stalno hidrirate. Međutim, ako proliv prate i mučnine, onda tečnost ispijajte polako.

Pazite šta jedete

Što se hrane tiče, ne postoje namirnice koje će izlečiti proliv, ali je sasvim sigurno da postoje one koje vam mogu pomoći da ga ublažite. Krompir, piletina bez kožice, jogurt, pa i keks, su neke od njih.

Pirinčana voda je još jedan brz, efikasan lek protiv proliva. Skuvajte jednu šolju pirinča u dve šolje vode desetak minuta, dok se voda ne zamuti. Procedite pirinač i pijte vodu. Ona sprečava dehidraciju, i uz to može da smanji trajanje dijareje.

Sa druge strane, postoji hrana koju bi trebalo da izbegavate jer može da pogorša dijareju ili gasove. To je na prvom mestu masna i pržena hrana, sirovo voće i povrće, začijena hrana, pasulj i kupus, sladoled, papričice, ali i napici sa kofeinom poput kafe i čaja.

Uzmite lek protiv dijareje

Proliv može biti kratkotrajna smetnja koja nestaje u roku od jednog dana. Ukoliko možete ostati u blizini kuće ili kupatila, hidrirati se i odmarati onda je u redu. Ali šta ako ne možete ostati kod kuće? U ovom slučaju uzimanje lekova protiv dijareje može da smanji ili potpuno eliminiše retku stolicu nakon prve doze.

Pokušajte sa probioticima

Probiotici su izvor „dobrih“ bakterija koje deluju u vašem crevnom traktu da bi stvorili zdravo okruženje creva. Ovi mikroorganizmi igraju važnu ulogu u zaštiti creva od infekcije. Kada se, primera radi, promeni crevna flora antibioticima ili pod navalom nezdravih bakterija i virusa, dolazi do dijareje. Probiotici mogu pomoći tako što će ponovo uspostaviti ravnotežu bakterija u digestivom traktu. Možete ih konzumirati u vidu tableta ili praha, a ima ih i u određenim namirnicama kao što su meki sirevi, već pomenuti jogurt, tamna čokolada, kefir i zelene masline.

U slučaju akutnog proliva izuzetno je važno da dobijete odgovarajuću medicinsku negu. Pre nego što uzmete probiotske dodatke obavezno se posavetujte sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Prirodni lekovi protiv proliva

U prirodi se nalazi mnogo biljaka koje su efikasne u zaustavljanju proliva. Lekovita svojstva rogača i potočnjaka su velika i pomažu u smirivanju creva. Napitak od rogača, na primer, priprema se lako. Dovoljno je da stavite 20 do 30 grama brašna rogača u vodu ili mleko i da pijete jednom dnevno.

Čaj od potočnjaka takođe umiruje creva. Prokuvajte do 10 grama ove osušene boljke u 1l vode i ostavite tak odesetak minuta. Proceđenu tečnost pijte dva do tri puta dnevno.

Čaj od matičnjaka i majčine dušice pomoći će da se smanje grčevi u želucu. Pijte ga najviše 3 šolje na dan.

Blagotvorne i izuzetno delotvorne biljke u rešavanju ovog problema su i bokvica i kamilica. Koji god napitak da izaberete nećete pogrešiti.