Kako uštedeti novac kada je selidba u pitanju

Selidba sa sobom nosi obavezu organizacije oko samog preseljenja, svega onoga što mu prethodi i sledi. Nemoguće je preneti čitav dom iz jednog stana  u drugi pa je ovo posao koji zahteva precizno i pametno planiranje. Šta sve preneti, kako spakovati sve te stvari i koje odložiti i baciti, pitanja su koja se postavljaju pre same akcije preseljenja. 

Još jedna stvar koju selidba sa sobom nosi jeste potreba za novimama. Osmišljavanje izgleda novog doma kod mnogih ljudi počinje mnogo ranije, kroz razmišljanja i maštanja. Ponekad je to potpuno drugi izgled od onoga što trenutno imamo, međutim važno je biti racionalan i odrediti šta je to što je zaista neophodno kada se selimo u neki drugi prostor, a šta sve od stvari treba da ponesemo sa sobom. 

Angažujte agenciju za prenos stvari 

Kada se govori o dragocenostima, može se pričati o stvarima koje su skupe, ili o onima koje nama lično predstavljaju vrednost. Ona može biti simbolična i ne mora imati nimalo veze sa novcem. Ovo mogu biti i najmanje sitnice koje su vama važne, simbolični pokloni i nakit i ovakve stvari treba spakovati na način gde će se o njima naročito voditi računa. U sopstvenoj organizaciji ponekad je teško voditi računa o tome gde je šta i kako razdvojiti manje vredne od onih dragocenih stvari. 

Kada je selidba u pitanju, mnoge stvari mogu da se zagube ukoliko nisu dobro klasifikovane kada je transport u pitanju. Zato je važno pored samog plana kako ćete i šta pakovati, imati i dobar prevoz od starog do novog stana. Ovo je olakšano i time što postoje agencije koje se bave organizacijom transporta, i pritom je za selidbe cena danas pristupačna svima, pa često ispada ekonomičnija nego organizacija u sopstvenoj režiji. Kada imate u vidu da će profesionalci spakovati vaše vrednosti, i usput ćete imati garanciju, angažovanje agencije ne zvuči tako loše. 

Sa druge strane, ukoliko sami organizujete selidbu, imajte u vidu da vam je potrebno mnogo kutija, streč folija za zaštitu nameštaja, trake, flomastera za obeležavanje stvari i mnogo vremena da odvezete sve te stvari ukoliko nemate odgovarajuće prevozno sredstvo. Ovakva organizacija zna da ispadne mnogo skuplja nego što biste pomislili, pa je često agencija za selidbe pametniji i jeftiniji izbor.

Zadržite stari nameštaj

Ponekad nam je dosta jednog te istog nameštaja i nov stan prosto mami da uz nove okrečene zidove stoji i fotelja koju ste oduvek želeli. Međutim, neke stvari možete zadržati u novom stanu. Ovde svakako spada nameštaj. Postoji milion načina da osvežite stari nameštaj. Kauč ili ugaona garnitura nisu komadi koji traju kratko, a uvek ih možete presvući i samim tim osvežiti i osećati se kao da ste uzeli nešto novo. Ormani takođe, pogotovo ako su funkcionalni. 

Kada je u pitanju spavaća soba, krevete možete osvežiti nekim dodatnim delom, kao što je polica iznad kreveta, novo uzglavlje ili jednostavno, prekrivačem koji će zameniti onaj koji ste do sada koristili. Noćni stočići, nova lampa ili neka interesantna umetnina,  nisu velike investicije, a unose svežinu i novinu u prostoriju pa nije loše da razmislite o ovim predlozima.

Zadržavanje ovih krupnih stvari, uštedeće vam novac, a novi prostor uvek možete osvežiti predmetima specifičnim za određenu prostoriju kao što je navedeno. Pored toga, zelenilo i nova biljka mogu biti pravo osveženje za vaš dom.

Uštedite vreme, a ujedno i novac

Uštedite vreme i probajte da celokupnu selidbu osmislite mnogo ranije. Vreme je novac nije samo otrcana fraza. Pripremite prvo stvari koje najviše koristite i njihovo pakovanje neka bude poslednje da biste njih prvo i raspakivali. Ukoliko je organizacija selidbe u rukama firme koja se time bavi, neka to bude u jednom danu. Ne ostavljajte posebno dane za čišćenje, već iskoristite pomoć koju imate u vidu transporta da vi možete sve uredno ostaviti za sobom, ali i da novi stan sredite kako biste imali samo još jedan zadatak – da stvari spakujete na svoje mesto. 

Imajte posebne kutije koje ćete iskoristiti za otpad i ne ostavljajte lom za sobom. Ukoliko tokom selidbe sve što nije za zadržavanje uredno odlažete za otpad, neće biti situacije da za sobom ostavljate haos i stvarate obavezu da sve to ponovo čistite. 

Pripremite unapred hranu koja će na dan selidbe biti užina koja je preko potrebna. Uz užinu ili grickalice, možete pripremiti vodu, sok ili neko slično osveženje kojim ćete poslužiti čitav tim koji se bavi selidbom. Pauza je uvek zdrava, a organizacija ovog najmanjeg ali podjednako važnog posla uvek je bolja ranije, a ne u vreme najveće obaveze – same selidbe. 

Još jedna važna stvar je da komunicirate sa vašim agentima za transport. Najpre se raspitajte kolika je za selidbe Beograd cena, odnosno za bilo koji drugi grad u koji se selite. Recite koja su vaša očekivanja! Pripremite unapred stvari koje želite da spakujete isključivo vi,a ostale prepustite njima, ali uz uputstva koja će im pomoći da to urade što brže. Ukoliko naznačite koje stvari su lomljive i koje se mogu oštetiti, dodatna pažnja za pojedine stvari neće izostati, a sama organizacija selidbe ići će praktičnije i brže. 

Kada sve lepo organizujete ranije, videćete koliko će manje dana za selidbu uštedeti vaš novac. Kada bi se selidba razvukla i za svaku stavku posebno ostavljao jedan dan, posebno za otpad, posebno za čišćenje, i tako dalje, mogli biste da izgubite čitavu nedelju. Iako sama selidba zvuči stresno i kao ogroman posao, uz pravi tim, čitav posao se može završiti mnogo brže i sa velikom uštedom vremena, ali i novca.