Kako uspešno prevesti sve vrste dokumenata

Engleski jezik koristi se za masovnu komunikaciju, pa se s tim u vezi, neretko susrećemo sa brojnom papirologijom pisanom na ovom svetskom jeziku. U narednim redovima teksta navešćemo najbolje metode uz čiju ćete pomoć uspešno prevesti sve vrste dokumenata. 

Angažujte sudskog tumača

Sudski tumači su definitivno najkvalitetnije rešenje kada je reč o prevođenju tekstova sa stranih jezika. Bez obzira na to da li se radi o zvaničnom dokumentu ili sasvim običnom tekstu, možete biti sigurni da ćete dobiti smisleni i verodostojni prevod. Brojeve telefona, cenovnik usluga ili slobodne termine, možete pronaći na linku sudski tumač engleski. Velika je prednost što ćete uz prevedeni tekst, takođe dobiti i overu ili pečat sudskog tumača.

Alati veštačke inteligencije

Iako su većinski još uvek u fazi razvoja, softveri veštačke inteligencije uveliko osvajaju tržište. Pored brojnih chat-botova, generatora govora, teksta ili titlova, jedan od najkorisnijih softvera je upravo AI prevodilac. Prevođenje tekstova ovom metodom je krajnje pojednostavljeno, te u velikom broju slučajeva, potpuno tačno. Međutim, treba imati na umu da su ovakvi generatori samo alati, te da ne treba imati velika očekivanja od njih. Od vas se zahteva da, koliko-toliko poznajete pravila stranog jezika, kako biste uočili potencijalne greške. Inače, sadržaj teksta, takođe možete iskopirati i u ćaskanju sa botom uz komandu prevedi.

Office paket nudi opciju prevođenja dokumenata

Softveri globalne kompanije Microsoft (Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote) nude funkciju za prevođenje tekstova. Što se tiče Windows računara, pretplata nije nužna. Ipak, ukoliko posedujete MacOS uređaje poput Macbook-a ili iMac-a, važno je napomenuti da će vam ova usluga biti dostupna samo u slučaju da ste pretplaćeni na Office 365. Takođe, otvaranjem dokumenta na jeziku koji nije vaš podrazumevani, web-Word će vam automatski kreirati mašinski prevedene kopije. Potrudite se da iskoristite prednosti svih softvera.

Prevodite zajedno sa prijateljima

Ukoliko među vašim prijateljima ima nekoliko vrsnih poznavalaca engleskog jezika, onda ćete imati još jednu dostupnu opciju. Prvenstveno utvrdite vreme koje svima odgovara, te se odlučite za mesto sastanka (vaš dom ili kafić). Pre vašeg polaska (ili dolaska gostiju) na ugovoreno mesto pripremite adekvate alate ili uređaje za rad koji će olakšati čitav proces. Kako biste ostavili utisak dobrog domaćina, potrudite se da se kvalitetno odužite vašem društvu. Ovaj sastanak ujedno može biti odličan povod za druženje, tako da nakon navršenog posla možete pogledati omiljeni film ili napraviti zajedničku večeru. 

Javite se frilenserima

Na popularnim frilens sajtovima u svega nekoliko minuta možete pronaći izvrsnog filologa koji će vam prevesti željeni tekst na bilo koji jezik. Vaš zadatak je da se informišete o osobi koju želite da angažujete, te da postavite određene uslove koje frilenser mora ispuniti. Prilikom odabira, vodite računa o ocenama frilensera, broju urađenih poslova, recenzija ali i sastavu radne biografije. Odaberite osobu sa renomeom i višegodišnjim iskustvom prevođenja dokumentacije. Cene prevoda se razlikuju od osobe do osobe, a najčešće su povezane sa brojem reči. Potrudite se da donesete najisplativiju odluku.

Prevedite tekst uz pomoć pretraživača

Premda u mnogim situacijama neće biti najverniji saradnik, veb-prevodilac, u krajnjem slučaju, može biti korisna alternativa. Međutim, kako biste došli do gramatički ispravnog teksta, prilikom kopiranja teksta morate voditi računa o svim lingvističkim normama. Inostrani tekst, dakle, prilagodite pravilima maternjeg jezika, te na taj način uspešno zaobiđite bukvalni prevod. Osnovna preporuka je kopirati maksimalno jedan pasus (kako bi se ispratio kontekst), a ne ceo tekst. 

Ako vam finansije ne predstavljaju problem, sudski tumači ili druga stručna lica će biti najkvalitetnija opcija. U suprotnom, potrudite se da iskoristite moć digitalnih servisa. Nadamo se da će vam naši predlozi biti korisni.