Kako upisati fakultet u inostranstvu?

Studiranje u inostranstvu želja je mnogih srednjoškolaca, ali i studenata kojima je cilj da se doškoluju. Diploma nekog prestižnog univerziteta, poput Sorbone, Oksforda ili Kembriža predstavlja san koji nije baš lako ostvariti. Ali nije nemoguće! Kako izgleda studiranje van granica naše zemlje, šta je potrebno od dokumentacije za upis, koji su najbolji gradovi za studentski život i kako upisati fakultet u inostranstvu uz posredstvo agencije, saznaćete u redovima koji slede.

Studiranje u inostranstvu – kako sve to izgleda i šta možete da očekujete?

Kako upisati fakultet u inostranstvu

Pre nego što odlučite da studirate u inostranstvu, morate da budete upućeni u sistem školstva neke zemlje. U Srbiji školska godina počinje u septembru ili oktobru, ali u drugim državama najčešće nije tako. Mnogi fakulteti otpočinju školsku godinu u januaru ili februaru. U tom slučaju prvi semester se odvija tokom proleća, a drugi tokom jeseni. Nije neobično ni da godine budu jednosemestralne, što je slučaj najčešće na postdiplomskim studijama.

Kada se pitate kako upisati fakultet u insotranstvu najveća briga su finansije. Cene su mnogo više neko na domaćim fakultetima. Međutim, studiranje u inostranstvu može biti i besplatno ukoliko dobijete neku stipendiju. Postoje univerzitetske i nacionalne stipendije. Ukoliko konkurišete za univerzitetske, proverite na sajtu fakulteta koji želite da upišete šta je sve potrebno da ispunite od uslova. Ako je vaš izbor nacionalna stipendija, pratite konkurse ambasade zemlje u kojoj želite da provedete studije. Ove stipendije obično pokrivaju troškove studija, smeštaj, hranu i prevoz. Neke multinacionalne kompanije daju stipendije za usavršavanje svom trenutnom ili budućem kadru uz ugovornu obavezu da ćete raditi za njih.

Optimalno vreme da počnete da razmišljate o odlasku na studije van granica Srbije je oko godinu dana. U tom slučaju imaćete vremena da se raspitate o studijskom programu, nađete odgovarajuću stipendiju, usavršite strani jezik i napišete dobar CV i motivaciono pismo koje ćete poslati fakultetu.

Šta je potrebno od dokumentacije za upis?

Kako upisati fakultet u inostranstvu

Na gotovo svim fakultetima u inostranstvu će vam tražiti sertifikat koji garantuje znanje stranog jezika. To može biti engleski ili jezik zemlje u kojoj se fakultet nalazi. Kako biste usavršili znanje jezika, istražite koje škole stranih jezika u Beogradu ili nekom drugom gradu u Srbiji nude program koji je vama potreban. Po zavšetku kursa dobićete sertifikat neophodan za upis na fakultet.

Još jedna obavezna stavka bez koje nećete moći da studirate u inostranstvu je viza. Raspitajte se u ambasadi šta je potrebno od dokumentacije kako biste mogli da aplicirate za studentsku vizu.

Ukoliko upisujete postdiplomske studije, biće vam potrebna diploma ili uverenje o zavšenom studijskom programu u Srbiji.

Biografija (CV) i motivaciono pismo treba da budu napisani na engleskom ili na jeziku zemlje u kojoj upisujete fakultet. Treba da budu sažeti, ali sa korisnim informacijama o vašem obrazovanju i veštinama koje posedujete.

Dobro će vam doći i pismo preporuke profesora u kome će biti istaknuta vaša dostignuća.

Koji su najbolji gradovi za studiranje u Evropi?

Studiranje u inostranstvu

Kada ste saznali kako upisati fakultet u inostranstvu, sigurno se pitate i gde je najbolje studirati. Pet evropskih gradova su se pozicionirali kao najbolji studentski centri, a to su London, Pariz, Beč, Ajndhoven i Minhen.

U Londonu se nalazi čak 15 od 500 najboljih svetskih univerziteta! Iako važi za skup grad, postoje brojni popusti za studente za prevoz, bioskope, pozorišta, muzeje, hranu, itd. Aplicirajte za stipendiju neke kompanije čije se sedište nalazi u glavnom gradu Velike Britanije i nećete imati mnogo briga oko finansija. Osim što odiše romantikom, Pariz je pravi raj za studente. Latinska četvrt oko čuvene Sorbone je mesto na kome ćete upoznati studente iz svih krajeva sveta. Studije u Beču su izuzetno primamljive mladima sa naših prostora. Smeštaj mogu naći kod nekog od rođaka, a studijski programi se često pored nemačkog slušaju i na engleskom jeziku. Ajndhoven je manji grad u Holandiji, ali pravi studentski centar sa univerzitetima i institucijama koji su među najboljima na svetu. Nemački obrazovni sistem je izuzetno jak i ima uvaženu reputaciju širom sveta. Glavni grad najrazvijenije nemačke pokrajine Bavarske, Minhen, važi za odličan studentski centar.

Kako upisati fakultet u inostranstvu uz posredstvo agencije?

Ako vam je teško da sami istražujete fakultet koji biste upisali u inostranstvu, to može umesto vas uraditi posrednik. U Srbiji posluje nekoliko agencija koje vam mogu pomoći da pronađete odgovarajući program i lakše aplicirate za studije u inostranstvu. Njihovi mentori će vam pomoći oko izrade biografije i motivacionog pisma, kao i slanja aplikacija.

Ukoliko je vaš cilj da upišete studije u inostranstvu, sigurno ćete se kroz istraživanje na insternetu susresti sa brojnim organizacijama koje vam mogu pomoći u ostvarivanju tog cilja. Samo vodite računa o njihovom kredibilitetu i držite se pouzdanih kompanija.