Kako ukloniti super lepak sa kože i tkanina?

Super lepak

Super lepak je dizajniran da bude veoma jak lepak. Brzo stvara snažne veze koje bez problema lepe plastiku, gumu, drvo i druge supstance za nekoliko sekundi. Jednom kad super lepak zalepi dve supstance, on ne pušta. Ako slučajno zalepite prste jedan za drugi ili ih zalepite za šolju ili nogu stola koju popravljate, mogli biste se naći u problemu.

Ako zalepite prste, usne ili čak očne kapke, nemojte paničiti. Super lepak nije potpuno neprobojan. Jednostavno možete ukloniti super lepak, bez oštećenja i povreda kože, u svega par jednostavnih koraka, navodi portal kako-zasto.com. Isto važi i za tkanine na koje vam je super lepak iscureo.

Koraci za uklanjanje super lepka sa kože

Ako slučajno zalepite super lepak za kožu, najbolje je da uzmete malo acetona – sastojka mnogih sredstava za uklanjanje laka za nokte. Zatim sledite ove korake:

 • Skinite svu odeću na koju je lepak dospeo.
 • Nežno utrljajte malu količinu acetona na spojenu površinu kože.
 • Ako možete, pokušajte da lagano ogulite kožu, kao da skidate zavoj. Ne povlačite previše – možete pokidati kožu.
 • Kada odvojite kožu, operite područje sapunom i vodom.
 • Nanesite losion na kožu kako biste sprečili isušivanje.

Nemate odstranjivač laka za nokte? Potopite kožu u toplu vodu sa sapunom. Zatim pokušajte da nežno ogulite ili razdvojite kožu. Može potrajati malo duže, ali bi trebalo da budete u mogućnosti da skinete lepak na ovaj način.

Uklanjanje super lepka sa očnih kapaka

Ako ste slučajno očne kapke dodirnuli prstima na kojima je bio super lepak, sledite ove korake:

 • Isperite oči toplom vodom.
 • Ne pokušavajte da na silu razdvojite kapke.
 • Posavetujte se sa očnim lekarom (oftalmologom), koji može imati posebne tretmane koji će vam pomoći da uklonite lepak sa kapaka.

Ako vaš očni lekar ne može da vam otvori kapke, vaše oko bi trebalo da se otvori samo u roku od nedelju dana. Ne koristite aceton za uklanjanje super lepka sa očnih kapaka.

Uklanjanje super lepka sa usana ili usta

Slično kao sa očnim kapcima, ako ste dodirnuli usne prstima na kojima je bio super lepak, pokušajte da ga uklonite na sledeći način:

 • Operite usne sa puno tople vode.
 • Ako možete, nežno ogulite ili razdvojite usne.
 • Pokušajte da ne progutate lepak koji se otkači.

Ako ne možete da odlepite usne, posetite lekara. Ne koristite aceton za uklanjanje super lepka na usnama.

Šta je opekotina od super lepka?

Super lepak nije vruć, ali i dalje može da vam izgori kožu. Cijanoakrilat, hemikalija koja stvara efekat lepljenja u super lepku, stvara reakciju kada dođe u kontakt sa pamukom – na primer, u vašoj odeći. Ta reakcija može izazvati crvenu opekotinu ispunjenu bolnim plikovima.

Kada koristite super lepak, držite ga dalje od pamučne odeće, maramica i drugih materijala koji mogu izazvati opekotine. Da biste lečili opekotinu, operite područje vodom. Nanesite antibiotsku mast i sterilni zavoj. Ako opekotina pokriva veliku površinu kože ili je teška, obratite se lekaru.

Efekti super lepka na kožu

Super lepak će se brzo zalepiti za kožu, baš kao i za sve druge površine. Pokušaj da se razdvoji koža koja je bila super zalepljena može dovesti do toga da se koža pocepa, što će biti veoma bolno. U retkim slučajevima, ova vrsta lepka takođe može izazvati opekotine.

Ako imate super lepak na koži, to ne bi trebalo da izazove trajnu štetu. Lepak će se sam rastvoriti u roku od nekoliko dana. Možete ubrzati proces ispiranjem područja vodom ili odstranjivačem laka za nokte. Ako se lepak ne skine u roku od nekoliko dana, ili dobijete osip ili opekotine, obratite se lekaru.

Kako ukloniti super lepak sa tkanina?

Kada doživite taj trenutak užasa – shvatite da ste prosuli super lepak na svoje omiljene farmerke – možete se opustiti. Šanse su da već imate sve što vam je potrebno da uklonite lepak kod kuće! Samo uzmite alat za struganje i malo acetona, odnosno odstranjivač laka za nokte. Oba “alata” će vam omogućiti da uklonite super lepak sa bilo koje tkanine.

Da biste skinuli osušeni super lepak sa odeće, sledite ove korake:

 • Koristite ivicu kašike da sastružete veće komade lepka.
 • Ponekad prvi korak već obavlja posao. Ako nije, nastavite. Proverite mali kraj tkanine acetonom, da vidite da li će uticati na boju. Ako materijal ne menja boju u dodiru sa acetonom, natopite vatu u aceton i nanesite je na materijal.
 • Ako je na predmetu još uvek ostalo malo super lepka, nastavite sa proizvodom za uklanjanje mrlja i stavite ga u mašinu za pranje veša.

Vaš predmet treba da bude kao nov – operite ga samo na uobičajeni način, kao nakon uklanjanja fleka! Ako je vaša odeća posebno osetljiva, odnesite je u hemijsko čišćenje da biste je zaštitili od daljeg oštećenja.

Kako ukloniti super lepak sa cipela?

Uklanjanje super lepka sa cipela najbolje se postiže metodom struganja, ili, umesto acetonom, posezanjem za činijom tople vode sa sapunom. Nežno trljajte, na primer četkicom za zube, dok se svi tragovi lepka ne uklone.

Ako ste uspeli da zalepite posteljinu ili neku drugu tkaninu, moraćete da uklonite super lepak malo drugačije. Jednostavno potopite jastučnicu ili jorgan preko noći u hladnu vodu, a zatim lagano masirajte područje nežnim deterdžentom za veš.