Kako trgovati bitkoinom? – korisni saveti

kako trgovati bitkoinom

Vlasništvo nad bitcoinom malo znači ako ne pronađete adekvatne kanale za kupovinu i prodaju BTC valute, odnosno trgovanje bitcoinom. I naravno, iz svog ugla podrazumevate da na takav način dođete do realne zarade. Ipak, kupoprodaja nosi brojne neizvesnosti. Rizik se nalazi kako u neiskustvu učesnika, neregularnom poslovanju, ali i velikoj razlici u provizijama za posredništvo u trgovini, pa je opravdano pitanje „kako trgovati bitkoinom?“.

Odgovor daje smernicu preko kog posrednika treba trgovati bitcoinom, da li je možda bolja opcija „peer-to-peer“ sastanak? Saznanje ko ima dugogodišnje iskustvo i uspeh u poslu je put ka ostvarenju veće dobiti.

Nastavite čitanje i zavirite sa nama u svet kupoprodaje digitalnih valuta jer ćete tako biti sigurniji u svoje kanale trgovine.

Trgovina bitkoinima

Bitcoin je revolucija i svi žele da budu deo nje. Zašto? BTC postoji od 2008.godine i iako su joj mnogi predviđali krah, ona nastavlja da postoji, oscilira, ali se uvek vraća na visoke vrednosti. Za 1 BTC treba izdvojiti preko 13.600 eura.

Srbija ne zaostaje za najnovijim trendovima u trgovini bitkoinom. Dakle, postoje posrednici koji imaju dogogodišnje iskustvo u kupovini i prodaji i opravdavaju poverenje svojih klijenata.

  • Web sajtovi za kupovinu i prodaju bitkoina

Ovo su jedni od najstarijih posrednika u trgovini kriptovalutama. Oni najuspešniji su na našem tržištu i preko 5 godina. Razlog uspeha leži u činjenici da one posluju na inostranim platformama koje su stabilnije i imaju vrhunsku internet zaštitu računa klijenata.

Opšte je poznato da je svako virtuelno trgovanje, virtuelni novčanici za kriptonovac kao i lični podaci na mreži stalno izloženi hakerskim napadima. Ako aplikacija nije dovoljno obezbeđena možete izgubiti sva sredstva i pristup njima jer je novčanik hakovan.

Domaći web sajtovi nude trgovinu preko paypala, wester uniona, ria transferom, ali i kupovinu i prodaju za dinare, devize i trgovinu uživo. Izuzetno je važno što se dozvoljava i trgovina za dinare jer se na taj način ne gubi dodatno i na kursnoj razlici.

Za svoje usluge trgovanja bitcoinom ovi posrednici uzimaju proviziju, koja nije fiksna i zavisi od obima trgovanja što klijentima može samo da odgovara.

  • Menjačnice za kriptovalute

I menjačnice za kriptonovac su jedni od začetnika trgovine digitalnim valutama u Srbiji i imaju veliko iskustvo.

Oni koji posluju duži niz godina su usavršili sistem poslovanja pa su i podaci klijenata verovatno bezbedniji nego kod velikog broja novootvorenih menjačnica.

Ovo su posrednici koji takođe nemaju fiksnu proviziju, a ona varira od toga da li su korisnici registrovani, koji je obim trgovine, koliko ste dugo korisnik njihovog servisa…

Menjačnica za bitcoin nudi kursnu listu, vi dajte nalog za kupovinu i prodaju, a menjačnica trguje za vas.

  • Bankomati za bitcoin

Ovo je jedna od novina u trgovanju bitcoinom koju smo prvi na Balkanu imali. Sada ATM za kriptovalute postoje u svim većim gradovima.

I ovaj sistem ima prednosti i mane. Pre svega zahteva da se fizički ode i obavi kupoprodaja, a mnogi bankomati imaju različit sistem zaštite pa morate možda da ostavite i lične podatke.

Nije ni zgodan za trgovanje više puta tokom dana jer bi to značilo svakodnevne posete i gubljenje vremena.

Iako trgovina sa bitcoinima odnosno kupoprodaja nije komplikovana, važno je steći iskustvo u radu sa ATM da bi se greške izbegle za koje ćete sami biti krivi jer nema posrednika.

  • „Peer-to-peer“

Reč je o sistemu direktne prodaje gde se na sajtovima zakazuju sastanci između kupca i prodavca i oni direktno razmenjuju bitkoin.

Govorimo o najrizičnijem načinu trgovine, ali on postoji od kako je ustanovljen sistem kriptovalute. Pojedinci mogu da imaju dugogodišnje iskustvo u sistemu direktne trgovine, pa da na taj način znaju da izbegnu zamke:

  • Ne treba davati nikakve lične podatke koji nisu neophodni
  • Sastanak treba da bude na javnom mestu
  • Za prevoz ne treba koristiti javni trasport jer možete biti „vrbovani“ za krađu nakon razmene…

Svaki od ovih načina trgovine bitkoinom ima prednosti i mane, nešto što sa njima dobijate i nešto što gubite.

Kako pravilno odabrati način trgovine?

Univerzalnog saveta nema. Rizik ide uz trgovanje bitkoinom i to je nešto što svi vlasnici moraju da znaju. Ništa nije zagarantovano.

Ipak, rizik se može minimizirati ako se trguje preko posrednika, zarada je manja zbog plaćanja provizije, ali ste kao vlasnik zaštićeniji  na kriptoberzi. Za one koji trguju manjim iznosima, imaju iskustva ili vole rizik dobar odabir je i sastanak „licem u lice“ gde se definitivno više zaradi za isti obim trgovine, ali i uz veći rizik. Uvek ostaje i ATM za bitcoin kao način da se povremeno razmeni BTC za realna sredstva plaćanja ili obrnuto.

Ono što je važno je da su u Srbiji dostupne sve ove opcije i posluju duži niz godina pa možete lako saznati koje su uspešnije u svom poslu.

Da li imate iskustva u trgovanju kriptovalutama? Koji kanal bi vi odabrali, da li manju zaradu sa posrednicima, ili veću zaradu uz veći rizik direktnim sastankom? Ostavite nam komentar nakon čitanja ovog teksta!