Kako se zaštititi od aerozagađenja?

Aerozagađenje je jedno od gorućih problema današnjice. Sa njime se suočava čitavo čovečanstvo, ali su ovim problemom posebno pogođene zemlje u razvoju, u kojima je i kvalitet vazduha najlošiji, među kojima je, nažalost, i Srbija. U zimskim mesecima je ovaj problem naročito izražen zbog kombinacije faktora kao što su promene vazdušnog pritiska, niske temperature, veći stepen korišćenja automobila i loženje u domaćinstvima. U posebno ugrožene kategorije spadaju deca, stara lica i osobe sa hroničnim oboljenjima respiratornih i kardiovaskularnih sistema organa. Sve i da ne pripadate nekoj od ovih grupa, postavlja se logično pitanje: kako se zaštititi od aerozagađenja?

Šta je aerozagađenje?

Aerozagađenje, tj. zagađenje vazduha, predstavlja prisustvo sitnih, mikroskopskih čestica hemijskog ili biološkog porekla koje mogu naškoditi ljudskom organizmu. Premda su ove tzv. suspendovane čestice ili PM čestice nevidljive golim okom, kvalitet vazduha u Srbiji poslednjih godina je itekako vidljiv. Kratkotrajno izlaganje ovim česticama može dovesti do iritacije disajnih puteva, ali dugotrajan boravak na lošem vazduhu može izazvati niz ozbiljnih, hroničnih oboljenja. Procena je da svake godine oko 4,2 miliona ljudi prevremeno umre od posledica povezanih sa lošim kvalitetom vazduha od čega preko 90% u zemljama u razvoju.

Kako se zaštititi od aerozagađenja?

Logično pitanje koje se onda postavlja jeste kako se zaštititi od aerozagađenja. Ovde ćemo se baviti načinima koji mogu pomoći u prevenciji razvijanja ozbiljnijih oboljenja respiratornih i kardiovaskularnih sistema organa izazvanih zagađenjem vazduha. Ipak, jedino rešenje je sistemsko, a ono podrazumeva promenu zakona i javnih politika, kao i insistiranje na njihovoj primeni.

Ograničite vreme provedeno napolju

Ocena u kojoj su se stručnjaci složili jeste da svakako ograničite vreme provedeno napolju kada je kvalitet vazduha loš. Skinite neku od aplikacija za praćenje kvaliteta vazduha i u njoj izaberite grad u kome živite ili najbliže mesto. Većina merenja se vrši na svakih sat vremena i aplikacije se redovno ažuriraju. Ukoliko nemate prekih potreba da baš u određenom trenutku izlazite napolje, radije ostanite kod kuće.

Smanjite i fizičku aktivnost

Kada smo fizički aktivni, telu je potrebno više energije, a samim tim i kiseonika, što znači da počinjemo ubrzano da dišemo. S obzirom na mikroskopsku veličinu ovih čestica, ukoliko se ritam disanja ubrza, takođe ćemo uneti i veću količinu u organizam. Stoga je preporuka nadležnih da nikako ne obavljate fizičke aktivnosti napolju, kao što su trčanje ili odlazak u teretanu na otvorenom, kada je vazduh zagađen.

Da li treba da nosite masku?

Da. Ali imajte na umu da hirurške i pamučne maske tu ne pomažu. Veličina PM čestica kreće se od 2.5µm do 10µm. potrebno je nabaviti nanomaske, koje poseduju filtere ili one koje imaju FFP2 nivo zaštite. Na tržištu postoje i maske koje nisu registrovane pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva, pa samim tim nisu ni testirane. Stoga dobro obratite pažnju i pitajte apotekara da li je maska koju kupujete registrovana.primer kako se zaštititi od aerozagađenja uz pomoć maske sa filterima

Provetravajte prostorije kada je nivo zagađenosti niži

Statistike pokazuju da je najveća koncentracija ovih čestica prisutna ujutru, te tada izbegavajte otvaranje prozora i izlazak iz kuće. U periodu od 11 do 17 časova, koncentracija zagađenja je najniža izmerena u proseku, te se tada preporučuje provetravanje prostorija.

Koristite prečišćivače vazduha

Ponuda prečišćivača vazduha na današnjem tržištu je vrlo raznovrsna. Oni će vam pomoći da poboljšate kvalitet vazduha u prostorijama. Razni brednovi ih proizvode, sa različitim vrstama filtera, a i cenovno se dosta razlikuju. Cene ovih aparata kreću se od oko 2000 dinara pa sve do 100.000 dinara na većini sajtova. Prilikom kupovine, između ostalog, obratite pažnju i do koje površine aparat efikasno prečišćava vazduh.

Biljke koje prečišćavaju vazduh

Svi znamo da je drvo izvor života. Zelene biljke tokom dana uzimaju ugljen-dioksid iz vazduha i vrše fotosintezu, pritom oslobađajući kiseonik u atmosferu. Taj kiseonik neophodan nam je da dišemo. U sobne biljke koje čiste vazduh spada i sanseverija, u narodu poznata i kao sabljarka, taštin ili svekrvin jezik. Razlog zašto je ova biljka jako dobra za prečišćavanje vazduha jeste to što ona noću ispušta kiseonik, te je slobodno možete držati i u spavaćoj sobi.

Redovno menjajte i čistite filtere

Ukoliko koristite klimu za grejanje zimi ili neki drugi uređaj koji uvlači spoljašnji vazduh, nabavite onaj sa odgovarajućim filterima. Filter bi trebalo da filtrira opasne čestice iz vazduha. Da bi mogao da radi kako je propisano neophodno je da se pridržavate uputstva i redovno čistite i menjate filter.

Pratite zagađenje vazduha

Kada je u pitanju zaštita od aerozagađenja, ključan je momenat praćenja zagađenosti vazduha. To vam može pomoći u planiranju dnevnih aktivnosti ukoliko nemate fiksan raspored. Ako ste u mogućnosti, planirajte izlaske napolje kada je zagađenost najniža.

Aplikacije za praćenje zagađenosti vazduha napolju

Skoro svako veće mesto na planeti ima mernu stanicu za nivo zagađenosti vazduha. U eri interneta, vrlo je zgodno skinuti aplikaciju koja će vam u realnom vremenu pokazivati koliko je vazduh u vašem mestu zagađen. Jednostavno ukucajte u onlajn prodavnici „air quality“ i izaći će vam rezultati sa najbolje ocenjenim aplikacijama. Nakon što je skinete, potrebno je samo da ukucate mesto za koje želite da vam se prikažu očitavanja. Ne ažuriraju sve aplikacije jednako često podatke, pa birajte one koje ih apdejtuju na svaki sat vremena.

Merač kvaliteta vazduha za prostorije

Mali pokretni aparati koji mere kvalitet vazduha u prostoriji su idealni da znate kakav vazduh udišete u svom domu. Na tržištu ih ima mnogo i možete ih naći u većini radnji koje prodaju belu tehniku i male kućne aparate.

Utičite na promene

Ako se pitate kako se zaštititi od aerozagađenja trajno, odgovor je jednostavan: sistemskim promenama zakona i javnih politika i insistiranjem na njihovoj primeni. Uključite se u ekološke pokrete na lokalnom nivou. Pričajte sa svojim sugrađanima i edukujte ih u ovim oblastima. Tražite prelazak na ekološki prihvatljivije modele, kao što su obnovljivi izvori energije i grejanje na pelet. Priključite se akcijama sadnje drveća. Ona ipak predstavljaju pluća naše planete.

Zapamtite da vi kao građani imate moć da utičete na promene, što je jedan od osnovnih principa demokratije.