Kako se na najbolji način motivisati za trening

devojke-vežbaju-prostirka-trening
Foto: Pixabay.com

Ovako ću i ja za tri meseca – tako otprilike glasi rečenica kojom bi svaki rekreativac početnik trebalo da se hrabri i – jača, ne mišiće, nego pre svega volju i samopouzdanje, gledajući iskusnije vežbače. Bez obzira da li trči po obližnjoj šumi ili parku, znoji se u teretani, pliva u bazenu ili smečuje u odbojci, trebalo bi da zna da se i profesionalcima događa da pomisle “da im je dosta svega”. 

Ipak, nastave dalje, upornije i brže, jer početnici čim dobiju upalu mišića i dobrano se umore vrlo često zaključe da im je previše teško, da ne mogu da izdrže, zaboravljajući drugu, zdravstvenu stranu medalje. Svakako, vrlo važnu.

Bavljenje fizičkom aktivnošću odnosi stres, popravlja raspoloženje i kondiciju, uravnotežuje šećer u krvi, holesterol i pritisak. Svakako poboljšava izgled i skida poneki kilogram viška oko struka, našta svi koji odluče da se bave nekim sportom prvo pomisle. Ali kada saberemo sve benefite, od vežbanja i treninga ne bi trebalo odustajati. Zašto? Odgovori su sadržani u sledećim savetima, pročitajte ih i “ne kačite patike o klin”.

Nova oprema za trening podstiče na vežbanje

Motivacija za trening ponestane najpre onima koji imaju nerealna očekivanja da će u kratkom vremenskom periodu postići mnogo. Recimo da će definisati mišiće kao neko koga poznaju ili su ga videli na televiziji, a još nerealnije – da će za mesec dana biti spremni za polumaraton. Ima i onih koji nisu sebi razjasnili šta im je cilj, da li sebe vide na Olimpijadi ili takmičenju za “mister univerzum” ili bi samo da bez problema potrče za autobusom i ne ostanu bez daha. 

Treće važno pitanje je da li su odabrali dobar način vežbanja, recimo da su zbog problema sa kičmom umesto na korektivne vežbe otišli u teretanu da podižu tegove.

patike-sportska-oprema
Foto: Pixabay.com

Volju za treniranjem provereno donosi nova oprema. Ništa lakše, u tržnim centrima, kojih je u većim gradovima sve više izbor je veliki, što potvrđuju i nove  prodavnice sportske opreme u Novom Sadu i drugim mestima. Kada kupite patike, kapu za plivanje ili flašicu za vodu iz koje gasite žeđ na fitnesu, naravno odmah poželite i da je isprobate. 

Iste vežbe smanjuju motivaciju za rekreiranjem

Ima tvrdnji da se tokom zime najviše razmišlja o započinjanju nekog vida rekreacije i “razmrdavanja”, posebno posle otkrića nagomilanih kilograma, kao posledice uživanja u specijalitetima sa slavskih i prazničnih trpeza. Ali, malo toga bilo ko preduzme. Takav sam, ili takva sam, kakva sam, kad otopli videću – i sve se završi na tom zaključku. 

Pođimo odatle. Zamislite sebe posle nekoliko meseci znojenja u sali ili na traci za trčanje. Ne nadajte se čudu, bajke ostavite sasvim maloj deci, ali ne sumnjajte da ćete biti zategnutiji, telo će vam se promeniti i sigurno vas učiniti zadovoljnijim. 

Menjajte način vežbanja ako radite sami, dodajte nešto novo ili će to trener da učini sam jer on vrlo dobro zna da monotonija ubija motivaciju. Ukoliko džogirate krenite u kraj kroz koji niste skoro trčali

Sa prijateljima se uvek lakše trenira

Ne zaboravite društo. Sa prijateljima i onima koji su vam dragi biće vam inspirativnije da vežbate. I nećete odustati posle mesec dana, što se najčešće događa početnicima. Moći ćete da progovorite malo, reč-dve da ne remetite druge ako ste u grupi. To znači da se međusobno bodrite “jer ste potrošili svu snagu” i kupate se u znoju, da jedni drugima skrenete misli sa noge “koje vas jedva drže”.

Džogiranje omogućava i slušanje muzike sa slušalicama u ušima pod uslovom da trčite stazama i trotoarom gde nema automobila ili sličnih opasnosti. Muzika popravlja raspoloženje i učiniće da se prijatnije osećate.

Kada pravite nedeljni plan vežbanja, što je vrlo poželjno ako ste zaposleni ili imate dosta drugih obaveza, odaberite i koju ćete muziku i pesme slušati i stavite ih na listu. To da oprema, pre svega čiste majce i trenerka uvek moraju da vas čekaju da ih obučete ili stavite u torbu pre polaska na trening svakako se podrazumeva.

Odmah posle obroka se ne ide na vežbanje

Ishrana je svakako važna i kada se ne trenira, ali posle uhodavanja sa novom obavezom u svom rasporedu, što trening svakako jeste, instruktor će vas verovatno posavetovati i u vezi sa rasporedom obroka. Odmah posle obroka se ne ide na trening naravno, ali spas može da bude desetak badema koji spadaju u zdravu hranu ukoliko ste preskočili ručak pre treninga. Ali, flašica sa vodom je neizostavna negde nadohvat ruke.

Preporuka je i da nagradite sebe za popravljenu motivaciju jer ste ispunili (sebi) dato obećanje i istrčali kilometar više nego prošle nedelje ili povećali brzinu ili broj ponavljanja vežbi u sali. Može to da bude i neki dobar zalogaj, kao što je parče čokoladne torte, čak i bečka šnicla s puno majoneza, nešto što u principu ne bi trebalo da jedete svakog dana. 

Nutricionisti uostalom često podsećaju da se ne bi trebalo odricati svega i ne robovati svim zabranama, jer ćete višak kalorija uostalom potrošiti na treningu. Ali, ni pri vežbanju ne bi trebalo biti fanatik. 

Motivacija je ključ svakog uspeha

Vežbanje dakle pozitivno utiče na karakter. To što ste našli način i vreme da se razmrdate i trenirate a niste “iskopali” neki izgovor da ne odete na trening svakako ide u prilog toj tvrdnji. Budete li jači od najjačeg izgovora postaćete smireniji i strpljiviji, tvrde sportski psiholozi, a to uopšteno popravlja međuljudske odnose i olakšava prolazak kroz stresne situacije. Šta je bolje od toga u svakodnevici koju imamo? 

Motivacija je ključ svakog uspeha, a potom i upornost, koja je dobra osobina i rekreativaca i profesionalaca. Prvi rezultati vežbanja uostalom vidljivi su tek posle tri-četiri meseca. Setite se naših vrhunskih tenisera koji su svojevremeno trenirali u praznom bazenu umesto na šljaci, pa nisu odustajali.

Ukoliko smo uspeli da vas savetima nagovorimo da o treniranju makar razmislite a onda potražite i najbliži sportski centar i teretanu, bilo bi dobro da se najpre konsultujete sa svojim lekarom, jer će on znati šta bi vam bilo najkorisnije za zdravlje. Nema sumnje da će vam fizička aktivnost, uz zdravu ishranu koristiti i doprineti jačanju imuniteta.

Posle toga vam preostaje samo da uživate u treningu.