Kako samostalno postaviti laminat?

ugradnja-laminata
Foto: Pexels.com

Renoviranje kuće ili stana će vam pomoći da osvežite svoj dom i učinite ga toplijim i funkcionalnijim mestom za život. 

Iza toga se najčešće kriju veliki novčani izdaci, kvalitetna organizacija vremena, resursa i puno strpljenja. Ukoliko se odlučite za sveobuhvatno renoviranje, jedna od najbitnijih aktivnosti je upravo renoviranje podova.

Odaberite podlogu koja će odgovarati vašim potrebama i mogućnostima, a kao jedna od najpraktičnijih i najisplativijih opcija se u poslednjih nekoliko godina izdvaja ugradnja laminata.

Zbog toga smo odlučili da se detaljnije pozabavimo ovom temom i pokažemo kako obaviti ugradnju laminata kroz nekoliko faza.

Temeljna priprema je pola obavljenog posla

Ukoliko nemate vremena da se samostalno pozabavite ovim interesantnim poslom, profesionalno postavljanje laminata za vas može obaviti i specijalizovana firma u oblasti ugradnje i renoviranja parketa.

Pa ipak, za one znatiželjnije hobi majstore, koji preferiraju da samostalno obavlajju poslove renoviranja u sopstvenom domu, savetujemo dobru pripremu!

Prilikom nabavke laminata, prethodno izmerite prostoriju gde će biti postavljen i na tu kvadraturu dodajte još nekih 10% materijala, za otpatke. Kada ste obavili kupovinu i dostavili potreban materijal, odložite ga da odstoji minimum 48h u prostoriji gde je temperatura oko 20 stepeni i vlažnost vazduha između 40% i 70%.

Podloga, materijal i alat za ugradnju lamianta

Pored toga što zahteva optimalne temperaturne uslove prilikom odlaganja, laminat je veoma praktičan i može se postaviti doslovno preko svake podloge, bile to keramičke pločice, drveni parket ili stari laminat. Ono što je neophodno jeste da pod na koji se ugrađuje bude potpuno ravan i suv!

laminat-soba
Foto: Pexels.com

Od materijala će vam biti potrebni laminat, ali i lajsne, izolacija i silikon acetat. Što se tiče alata, priprema je ipak nešto komplikovanija, pa o tome mislite na vreme. U tom pogledu, asortiman neophodnih proizvoda čine skalpel, metar, ubodna testera, lepljiva traka, marker, testera, rukavice, bezbednosne naočare.

Dodatna priprema podloge za ugradnju laminata

Utvrdili smo kako je za podlogu potrebno da bude ravna i suva, međutim u zavisnosti od karakteristika iste, javljaju se dodatni uslovi. 

Ako se laminat ugrađuje preko betona ili cementa, preporuka profesionalaca je da se prvo postavi parna brana, koja suštinski predstavlja polietilensku foliju i služi sprečavanju prodora vlage sa nižeg sprata.

Kod drvenih podloga ili keramičkih pločica, parna brana se ne postavlja. Međutim, bez obzira na tip površine na koju naleže laminat, obavezno je postaviti foliju za prigušenje buke ili se odlučiti za popularnije i alternativnije rešenje – tanke ploče za laminat.

Kako se spaja laminat?

Prilikom postavljanja laminata, obratite pažnju na to da duža stranica bude usmerena ka izvoru svetlosti, naročito kada se radi o uzanim i dugačkim prostorijama, kao što su hodnici.

Padanje svetlosti uzdužno doprineće efektu uklanjanja nesavršenosti koje su nastale prilikom spajanja ploča laminata.

Kako će se spajati ploče laminata zavisi od toga kako je proizvođač unapred odredio!

Na vama je da pratite uputstva i kada dođe potrebe za tim, obavite precizno rezanje ploče radi uklapanja u oblik prostorije. Obeležavanje laminatskih ploča radi rezanja se uvek vrši suprotno od dekorativne strane, dakle od dole, što će olakšati kasniji proces sečenja ubodnom testerom.

Drugim delom izrezane ploče započnite lepljenje u sledećem redu.

Obratite pažnju da na kraju reda, poslednji krajevi ne budu kraći od 20cm. Laminat je materijal koji se vremenom minimalno skuplja i širi zbog promene temperature, pa je potrebno ostaviti prostora između zida i prvog reda ploče i to 8mm u prostoriji do 20 kvadrata i 16mm do 40 kvadrata. 

Postavljanje lajsni kao deo završnih radova

Lajsne nemaju nikakvu ulogu što se tiče same ugradnje laminata, već se postavljaju isključivo zbog estetike, tačnije zbog razmaka između zida i prvog reda laminata, o čemu je bilo reči u prethodnom poglavlju.

Postavljanje lajsni se vrši na zid kako bi bilo dovoljno manevarskog prostora za pomeranje laminatskih ploča po potrebi.

Moguća su dva osnovna načina za ugradnju lajsni i to:

  • ugradnja PVC lajsni
  • silikonska ugradnja

PVC lajsne jesu jednostavne za ugradnju, ali zahtevaju bušenje zida kako bi kablovi iz plastike mogli da nalegnu u rupe. Sa druge strane, silikonska ugradnja ne zahteva bušenje, već isključivo lepljenje na zid, što će vas lišiti dodatnog posla i očuvati unutrašnju lepotu zidova.

Kako se održava laminatski pod?

Laminatski podovi su veoma jednostavni za održavanje, pa će vam za čišćenje biti potrebno da jednostavno pređete površinu mokrom i nakon toga suvom krpom. Poželjno je u vodu sipati sredstvo specijalno namenjeno za čišćenje ove vrste podova. 

Oštra sredstva za struganje i ribanje nisu dobrodošla ukoliko želite da vam laminat traje godinama.

Takođe, potrebno je voditi računa da ni prostorije u kojima se laminat nalazi ne trpe prevelike temperaturne promene. Idelana temperatura je 20 stepeni sa vlažnošću između 40% i 60%.

Laminat je opcija za ugradnju podova koja je veoma popularna zbog isplativosti i praktičnosti ugradnje. Nadamo se da ste čitanjem teksta stekli uvid u nove i korisne informacije, te da je odgovor na pitanje – kako samostalno postaviti laminat? sada znatno jasniji.