Kako restaurirati stari nameštaj?

sofa-nameštaj
Foto: Pixabay.com

Ukoliko ste ljubitelji retro stila, vikendom najviše volite da obilazite antikvarnice i buvljake, a nikada ne biste mogli da se oprostite od starog kredenca vaše bake, imamo dobre vesti za vas. Ni ne morate! Predstavljamo vam uradi sam vodič za restauriranje starog nameštaja!

Danas je vintage i antik nameštaj sve popularniji, a postoji bezbroj načina na koje možete vratiti stari sjaj svom nameštaju i učiniti ga ponovo funkcionalnim. Za to vam čak neće biti potrebno mnogo majstorskih veština niti novca. 

Pre nego što se odlučite na bilo kakav uradi sam zadatak, zapitajte se u kom stilu biste uredili ili preuredili svoj dom kao i na koji način će se komad nameštaja koji želite da preuredite ukopiti u celinu. Ako vam treba inspiracija možete je potražiti na našem sajtu ili na stranim sajtovima poput Pinteresta.

Kako pripremiti nameštaj za restauraciju?

Pre nego što započnete sam postupak restauracije neophodno je pripremiti sve potrebne alate i pomagala. Evo šta će vam sve biti potrebno:

 • bušilica (električna ili akumulatorska bušilica)
 • klešta
 • čekić
 • šrafovi
 • šrafciger
 • šmirgla
 • brusni papiri
 • brusilica
 • heftalica za drvo i tekstil
 • novine ili najlon za zaštitu poda i okoline
 • makaze
 • četka za farbanje
 • farba ili materijal za tapaciranje
 • zaštitna oprema u vidu rukavica ili naočara, maske

Velika je verovatnoća da ćete na samom početku procesa morati da išmirglate i ispolirate nameštaj kako biste skinuli prljavštinu i ostatke stare farbe sa njega pre nego što se bacite na farbanje i dalje sređivanje nameštaja.

U tom poslu će vam pomoći ugaona brusilica koja generalno predstavlja praktičan alat koji treba imati u kući. Ona se može koristiti kako za brušenje, tako i za poliranje drveta, metala, pa čak i pločica. Aku brusilica je praktična za pripremu starog nameštaja za restauraciju jer je mobilna i lako je manipulisati njom.

Naravno, osim obrade drveta poliranjem i skidanjem slojeva stare farbe, često je potrebno i popraviti neke sitnice na komadu nameštaja. Na primer, podmazati šarke kako ne bi škripale ili ih možda zameniti novim. U tom slučaju dobra aku bušilica i šrafciger će biti vaši najpouzdaniji saradnici.

Kako ofarbati nameštaj?

Pre nego što se bacite na farbanje nameštaja neophodno je prvo naneti prajmer. Prajmer predstavlja podlogu čije se nanošenje ne sme preskočiti ukoliko želite da se sloj farbe kasnije mnogo bolje primi na površinu.

Pored toga, prajmer je zadužen i za kasniji veći stepen otpornosti same farbe, naročito ukoliko se nameštaj nalazi u blizini isparavanja vlage. Obavezno se raspitajte u farbari koja podloga se nanosi na koji tip materijala, kao i koji prajmeri su kompatibilni sa kojim farbama.

Za nanošenje prajmera možete kupiti sunđerasti valjak za veće površine i četku za manje i one teže dostupne. Možete ga nanositi istim priborom kao i farbu samo čistim naravno.

Nakon što ste naneli prajmer i on se osušio sledi naredni korak. Farbanje.

četka-restauriranje-nameštaja
Pixabay.com

Za najbolji efekat idealno je naneti željenu boju tri puta. Između svakog premazivanja valjkom treba sačekati 6 do 8 sati kako bi se farba lepo upila.

Blagim potezima ruke važno je četkom ravnomerno rasporediti farbu tako da bude što manje neravnina. 

Nakon što su tri sloja farbe potpuno osušena, sledi poslednji korak. U pitanju je lakiranje. Ukoliko želite da vaš nameštaj bude dugovečan a farba svežeg i netaknutog izgleda u godinama koje dolaze, potrebno je prelakirati ga i na taj način zaštiti učiniti otpornijim na oštećenja i vlagu.

Kako da restaurirate nameštaj tapaciranjem?

Ukoliko ste se odlučili za proces restauracije stare fotelje, stolice, kauča ili dvoseda, verovatno ćete morati da zamenite tapacirani deo, odnosno platno i punjenje.

Prvi korak je proveriti da li je konstrukcija nameštaja čitava i zdrava. Moguće je da ćete morati da zategnete neku oprugu ili zavrnete šrafove. Možda bude potrebno i da išmirglate, ispolirate ili ofarbate drveni deo stolice ili kauča.

Nakon što ste sve to uradili, na redu je zanimljiviji deo reparacije. Tapaciranje.

Ukoliko na primer imate u planu da tapacirate ceo set stolica, treba obratiti pažnju na to da kupite dovoljno materijala za sve njih. Najbolje je pre kupovine premeriti nameštaj i površinu koja treba biti tapacirana, kako ne biste morali da improvizujete dimenzije i možda se prevarite u proceni.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je kako će se dezen i stil platna uklopiti u ostatak vašeg enterijera. Na primer, na osnovu boje tepiha koji već imate zaključite da li će nova boja trpezarijskih stolica odudarati previše i učiniti da soba izgleda kič. 

Prilikom renoviranja kuće uvek treba u glavi imati širu sliku.

Sledeći korak je uklanjanje starog materijala. Savetujemo vam da ga pažljivo uklonite, obrativši pažnju da neki deo ne oštetite jer će vam ubrzo zatrebati. Na osnovu njegovih dimenzija možete brzo i lako premeriti, oivičiti i iseći potrebni komad novog platna za tapaciranje

Važno je ostaviti oko 5cm viška materijala na novom sloju, koji ćete iseći tek kasnije nakon spajanja.

Nakon što ste isekli platno potrebno je prebaciti novi sloj tkanine preko nameštaja, zategnuti ga i tapacirati onoliko puta koliko je potrebno za kvalitetno pričvršćivanje. Na kraju samo uklonite višak materijala i uživajte u svom novom komadu nameštaja!