Mokraćne infekcije – kako ih prepoznati, dijagnoza i lečenje

Mokraćne infekcije

Mokraćne infekcije su čest problem populacije. Javljaju se kako među ženama, tako i među muškarcima. Ipak, zbog anatomskih karakteristika izvodnog kanala bešike, kod žena su mnogo češće. To se odnosi i na upalu samog kanala (uretra), kao i upale bešike. A samim tim, postoji veća tendencija javljanja infekcije i u gornjim mokraćnim putevima i bubregu. A dakle, da bi došlo do pojave simptoma, potrebno je da se razvije upalni proces, izazvan borbom naših imunih ćelija sa izazivačem.

Osnovni problem kod ove infekcije je što može biti jako uporna. I često se može vraćati i nakon ispoštovane terapije. A drugi problem je raznolikost simptoma. Ponekad se ne može prepoznati, pa se kasno ode na pregled. A posledica može biti produžavanje perioda infekcije i time širenje potencijalno i na bubreg. A takav oblik infekcije je i znatno ozbiljniji.

Simptomi mokraćne infekcije

Najčešći simptomi su nelagodnost prilikom mokrenja, osećaj nedovoljne ispražnjenosti bešike ili česti nagoni za mokrenjem. Mogu se povremeno javiti i bol i pečenje tokom mokrenja, kao i osećaj tupog bola ili neprijatnosti u predelu bešike. Rizik predstavljaju nezaštićeni polni odnosi, neadekvatna higijena, nazeb, itd. Osobe sa šećernom bolešću su pogotovo pod rizikom od mokraćnih infekcija. Razlog tome je veća koncentracija šećera u mokraći kod neregulisanog šećera. Jer postoji potreba da se višak šećera izbaci. A takva sredina u mokraćnim putevima pogoduje brojnim mikroorganizmima.

Najčešći uzročnik mokraćnih infekcija je bakterija koja izaziva crevne infekcije – Escherichia Coli, i to u čak 90% slučajeva. U preostalih 10%, uzrok infekcije i zapaljenja mogu biti hlamidija, gonokok, pa i genitalni herpes virus.

Osobe starije životne dobi takođe su pod većim rizikom iz raznih razloga. To mogu biti spad materice, postojeći problemi sa prostatom, kile i prisustvo kamena. Kada je u pitanju samo prisustvo kamena, ne samo da je ono često uzrok, već i posledica infekcije. Dakle, ova dva stanja su usko povezana.

Dijagnoza mokraćne infekcije

Dijagnoza se postavlja obavljanjem pregleda, kao i analizom urina. Pregled urina je praćen urinokulturom, jer je važno odrediti tačnog uzročnika. Pritom se obavlja i analiza krvi, kako bi se ispratio odgovor našeg imunog sistema (povećanje leukocita, sedimentacije ili CRP mogu ukazati na infekciju). Po potrebi se radi i analiza krvi u vidu hemokulture, kako bi se proverilo prisustvo mikroorganizama u krvi. Ako pacijent i pored analiza i terapije ima prisutne simptome, treba obaviti detaljan pregled bubrega i mokraćnih puteva.

Kada prilikom analize mokraće, pacijent ima povećan broj bakterija u mokraći, ali ne i leukocita, moguće da nije reč o infekciji. Razlog može biti nepravilno uzimanje uzorka. Radi postavljanja pravilne dijagnoze, neophodno je da pacijent bude edukovan o pravilnom uzimanju uzorka.

Pravilno uzimanje uzorka mokraće

Pre svega, uzorak mokraće se uzima nakon jutarnje toalete. Prvi mlaz mokraće se preskoči, srednji se skuplja u sterilnu bočicu, a zatim poslednji takođe preskoči. Na ovaj način se skuplja uzorak koji nije potencijalno kontaminiran površinskim bakterijama. Takođe, sve vreme je neophodno voditi računa da osoba svojim rukama ili predmetima kontaminira uzorak. Dobijeni uzorak se dobro zatvori i pacijent treba da se trudi da ga ne promera i mućka previše. A isto tako uzorak ne bi trebalo ni predugo da stoji.

Terapija

Terapija koja se sprovodi je antibiotska i to prilagođena izazivaču. Dakle, potrebno je odraditi biogram i antibiogram, kako bi se utvrdilo na koje antibiotike je osetljiv izazivač infekcije. Mogu se koristiti i sulfopreparati. Postoje brojni preparati u ponudi, čija se glavna funkcija sastoji u sprečavanju ešerihije da se vezuje za naše ćelije. Međutim, sličan efekat se postiže i sokom od brusnice, pa to treba imati u vidu samo u nedostatku bolje alternative. Takođe, jasno je da ukoliko izazivač nije ešerihija (u 10% slučajeva), ovakva terapija neće imati veliki značaj.

brusnica za mokraćne infekcije

Kako se zaštiti od mokraćne infekcije

Unositi dovoljnu količinu tečnosti, i to vode i nezaslađenih čajeva (2-3 L dnevno). Povećan unos tečnosti ujedno utiče i na mehaničko čišćenje i smanjenje koncentracije mikroorganizama u urinu. Čest razlog mokraćnih infekcija je nedovoljan unos tečnosti. To se pogotovo odnosi na žensku populaciju. Zbog veće tendencije za stvaranjem kamena u mokraćnim putevima, veći je rizik i za infekciju. Takođe, pijenje soka i čaja od brusnice sprečava vezivanje bakterija (ešerihije, ali i drugih) na naše površne ćelije zida mokraćnih puteva.  Uvin, kao i čaj od koprive, takođe mogu biti od koristi. Neophodna je i pravilna higijena, kao i upotreba zaštitnih sredstava prilikom polnih odnosa u rizičnim populacijama.

tečnost za mokraćne infekcije