Kako prepoznati boginje – tipovi, simptomi i posledice

Boginje

Boginje su jedna od specifičnih pojava na telu o kojoj bi svako od nas, ma koliko godina imao, definitivno trebalo da bude informisan. Ako ste preležali boginje, onda ste upoznati sa simptomima, načinima koji pomažu da se lakše izborite sa svim tim tačkicama po telu i naravnom, sa posledicama koje se mogu javiti.

Međutim, ako se vi, vaši ukućani ili deca nikada do sada niste susreli sa ovom kožnom zarazom, postoji nekoliko obaveznih stvari koje morate znati.

U nastavku teksta možete pročitati šta su boginje i koji simptomi ukazuju na njih; o tipovima boginja; načinima da ih ublažite i posledicama koje mogu ostaviti.

Šta su boginje i koji simptomi ukazuju na njih

Boginje su prenosiva kožna zaraza, koja se pojavljuje kod osoba različitog uzrasta, a uglavnom kod onih koji je do sada nisu imali. Promene na koži (u vidu tačkica različitog oblika, boje i veličine), ali i zdravstvene tegobe su najčešći pokazatelji da su nastupile boginje.

Njihova pojava praćena je velikim epidemijama i to najčešće u kolektivima (vrtići i škole). Zbog toga se preporučuje da zaražena deca uvek budu izlovana i da roditelji uspomoć pedijatra, prate i kontrolišu ovo stanje kod dece.

Budući da se i odrasli mogu zaraziti, simptomi boginja su manje-više isti kao i kod mališani, ali se razlikuju u odnosu na vrstu boginja. Mnogi misle da je sasvim nevažno sa kojom se vrstom susreću, jer su simptomi, oporavak i posledice neizbežni. Ipak, nije tako.

Tipovi boginja

Ako se radi o vašem detetu, tek onda je važno da znate koju vrstu boginja ima. Iako ovo važi za sva starosna doba, naročito se odnosi na najmlađe, jer imuniteti dece nisu razvijeni i jaki kao kod odraslih.

Koliko dana traju boginje? – ovo je pitanje koje se najčešće postavlja. Međutim, ne postoji tačan i precizan odgovor, kao što ne postoje isti simpomi za različite vrste. Dakle, vrsti boginja sa kojom ste se susreli svojstveni su određeni simptomi, koji mogu i ne moraju biti karakteristični za neki drugi tip.

Dve najčešće vrste boginja koje se pojavljuju su varičele (u narodu poznatije kao ovčje boginje) i morbile (poznatije kao male boginje).

Varičele – mogući simptomi

Konkretno, za varičele je karakteristično trajanje od dve do tri nedelje i ovaj period nazivamo inkubacioni period. Da pojasnimo: to je period koji podrazumeva vreme od trenutka kada ste prvi put imali kontakt sa zaraženom osobom, preko pojave prvih simptoma, zaraze u najizraženijem stadijumu, pa sve do njenog povlačenja.

Simptomi koji će vam ukazati da se radi o varičelama su:

 1. Povišena telesna temperatura;
 2. Učestale glavobolje;
 3. Zamor, bol u mišićima, malaksalost;
 4. Gubitak apetita;
 5. Povraćanje (simptom koji ne mora biti prisutan kod svakoga).

Izgled varičela:

Gore navedeni simptomi, izazivaju osip, tj. tačkice određenog oblika, koje nazivamo boginjama. Varičele su prilično karakterističnog oblika i veličine, te ih lako možemo prepoznati.

Pre svega, varičele se najčešće prvo pojave na telu (na stomaku i leđima ih je najviše), a pošto osip uzme maha, pojave se i na rukama, nogama, licu. U početku im je izgled sličan bubuljicama, ali vremenom rastu dok ne dobiju izgled vodenog mehurića. Iako, izgled varičele prođe kroz nekoliko etapa razvoja, mi ne stignemo da uočimo svaki. Pre svega, one izbijaju jako brzo i to u naletima (na po nekoliko sati), za kratko vreme menjaju izgled (etape razvoja) a takođe su praćene intenzivnim svrabom. Nakon nekog vremena manjaju oblik, svrab je smanjen, a dotad nepodnošljivi mehurići postaju sasušene krastice koje na kraju otpadnu.

Male boginje – simptomi i izgled

Drugi tip boginja koji se često pojavljuje jesu male boginje (morbile). Iako imaju nekih sličnih simptoma sa varičelama, opet se od njih razlikuju.

Njihovu pojavu karakterišu sledeći simptomi:

 1. Izuzetno visoka telesna temperatura (čak i do 40 stepeni);

Ovo je simptom koji uglavnom ukazuje da se radi o malim boginjama. Dakle, prvo se javi visoka temperatura (uglavnom je praćena i drugim simptomima), a tri do sedam dana nakon toga, pojavljuju se prve tačkice.

 1. Konjuktivitis;
 2. Curenje iz nosa;
 3. Kašalj;
 4. Bol i crvenilo u grlu.

Nabrojani simptomi se ne moraju istovremeno javiti, niti je njihova pojava prisutna kod svake zaražene osobe. Dakle, sve je individualno i zavisi od organizma i imuniteta.

Za male boginje karakteristično je i to da se prve tačkice (ospe) pojavljuju prvo na licu, a potom na telu. Takođe je reč o boginjama specifičnog izgleda – tačkice mrljastog oblika. I ovu vrstu boginja prati intenzivni svrab, a nakon nekoliko data počinju da se suše i perutaju.

Rubeola – vrsta koja nije toliko česta

Simptomi ove vrste boginja podsećaju na najobičniju prehladu, ali im je izgled specifičan. Naime, reč je o sitnim tačkicama neravnomerno raspoređenim po čitavom telu, koje se jako brzo šire.

Najčešći simptomi su:

 1. Blagi kašalj;
 2. Kijavica;
 3. Konjuktivitis.

Retko se javljaju. Ukoliko se jave kod trudnica mogu biti jako opasne (pobačaj ili oštećenje ploda).

Posledice izazvane boginjama

Jako davno, dok medicina i farmacija još nisu uznapredovale, posledice boginja bile su velike, a često i kobne. Danas se sa boginjama više-manje svi uspešno izborimo. Naravno, to ne znači da ova kožna infekcija ne može ostaviti neku od posedica.

Važno je znati da se posledice javljaju pod uticajem različitih faktora. Na primer, starosno doba ima značajan uticaj, te bebe i starije osobe teže podnose pojavu boginja. Takođe, važna je i činjenica da li je dete vakcinisano ili ne. Bitno je i kako ste tretirali ospe ( da li ste ih raščešali, mazali nečim ili ne). Ne zaboravite da je jako važna i ishrana, higijena, izolovanost. Tak onda kada u obir uzmete sve navedene faktore, možete prognozirati da li će se javiti neka posledica.

Posledice koje mogu izazvati boginje su:

 1. Ožiljci (nastaju usled raščešavanja ospe);
 2. Zapaljenje srednjeg uha (kod malih boginja);
 3. Upala pluća, dijareja (kod malih boginja);
 4. Kašalj i gušenje (izazivaju boginje na grkljanu);
 5. Oštećenje vida (izazivaju boginje na oku).