Kako prečišćivač vazduha pomaže u borbi protiv alergija?

zena-kija-alergija
Pexels.com

Alergije su za mnoge ljude pojava koja konstantno frustrira, iako simptomi mogu varirati – od kijanja i blagih nelagodnosti, do ozbiljnih problema koje treba lečiti. Sa sve većom rasprostranjenošću alergena u našem okruženju, mnogi ljudi tragaju za načinima kako da smanje izloženost i ublaže simptome.

Jedno veoma efikasno rešenje su prečišćivači vazduha sa specijalnim filterima koji hvataju i uklanjaju alergene iz vazduha u našim domovima. 

U nastavku saznajte koji alergeni se obično nalaze u zatvorenom prostoru, kao i kako pravi prečišćivač vazduha može da vam pomogne u poboljšavanju kvaliteta vazduha i smanjenju simptoma alergija.

Uobičajeni tipovi alergena u domovima

Polen je fina praškasta supstanca koju biljke proizvode za reprodukciju. To je jedan od najčešćih pokretača sezonskih alergija, jer ga vetar lako prenosi, a mi ga udišemo. Drveće, trava i korov proizvode polen, a različite biljke ispuštaju svoj polen u različito doba godine.

cvet-polen-pcela
Pexels.com

Grinje su mikroskopska stvorenja koja se hrane organskom materijom, poput mrtvih ćelija kože, i preživljavaju u toplim, vlažnim sredinama. Oni su veliki izazivači alergija i mogu izazvati simptome kod osoba sa astmom. Grinje se mogu naći u posteljini, tepisima, nameštaju i plišanim igračkama.

Buđ je vrsta gljivice koja raste u vlažnim uslovima. Razmnožava se tako što oslobaža sitne spore u vazduh koje mogu izazvati alergijske reakcije i respiratorne probleme kada ih udišemo. Može se naći u kupatilima, iznad prozora, u podrumima, i drugim prostorima sa visokom vlažnošću. Uklanjanje buđi mora biti izvršeno efikasno jer ona može biti veoma opasna po zdravlje.

Perut kućnih ljubimaca sastoji se od mikroskopskih ćelija kože koju životinje ostavljaju sa krznom ili perjem. To je uobičajen alergen za one koji su na njega osetljivi i može izazvati simptome slične onima kod alergije na polen ili grinje. Perut kućnih ljubimaca može se nakupiti na tepisima, nameštaju i odeći.

Kako prečišćivač vazduha smanjuju alergene

Prečišćivači vazduha rade koristeći različite tehnologije za uklanjanje čestica i zagađivača iz vazduha. 

Za smanjenje alergena, najefikasniji tip prečišćivača vazduha je onaj koji koristi visokoefikasni filter čestica vazduha (HEPA). Ovi filteri su sposobni da uhvate čestice veličine do 0,3 mikrona, što uključuje najčešće alergene poput polena, spora plesni i peruti kućnih ljubimaca.

Pored HEPA filtera, neki prečišćivači vazduha takođe imaju filtere sa aktivnim ugljem koji mogu pomoći u uklanjanju mirisa i organska jedinjenja koja isparavaju (VOC) iz vazduha. Druge tehnologije, kao što su ultraljubičasto germicidno zračenje (UVGI) i fotokatalitička oksidacija (PCO), mogu pomoći u neutralizaciji bakterija, virusa i spora plesni, dodatno poboljšavajući kvalitet vazduha u vašem domu.

Izbor pravog prečišćivača za smanjenje alergena

Kada birate prečišćivač vazduha za smanjenje alergena, uzmite u obzir sledeće faktore:

  1. Tip filtera: Potražite model koji koristi HEPA filter, jer se pokazalo da su oni najefikasniji u hvatanju alergena. Neki prečišćivači vazduha takođe uključuju predfiltere, koji mogu pomoći da se produži vek trajanja glavnog HEPA filtera hvatanjem većih čestica pre nego što stignu do njega.
  2. Veličina sobe: Izaberite prečistač vazduha koji odgovara veličini prostorije koju želite da očistite. Većina prečistača ima preporučenu veličinu prostorije na osnovu stope isporuke čistog vazduha (CADR) jedinice, što ukazuje na količinu čistog vazduha koji uređajmože da isporuči u minuti.
  3. Nivo buke: Prečistači vazduha mogu proizvoditi buku kada rade, tako da je važno uzeti u obzir nivo buke kada birate jedinicu. Potražite modele sa više brzina ventilatora kako biste mogli da prilagodite nivo buke prema vašim željama i potrebama. Tiši modeli su posebno važni za spavaće sobe ili druge prostore u kojima buka može ometati.
  4. Održavanje: Filtere za prečišćavanje vazduha potrebno je periodično menjati da bi se održala njihova efikasnost. Proverite preporuke proizvođača za intervale zamene filtera i cenu zamene filtera. Neki modeli takođe mogu imati predfiltere koji se mogu prati ili trajne filtere koji zahtevaju periodično čišćenje umesto zamene.
  5. Dodatne funkcije: Neki uređaji nude dodatne funkcije, kao što su senzori kvaliteta vazduha, indikatori zamene filtera ili tajmeri. Ovo može biti zgodno i pomoći vam da lakše održavate svoj prečišćivač. Razmislite koje su vam karakteristike važne i odmerite ih u odnosu na ukupnu cenu i efikasnost jedinice.

Dodatni saveti za maksimalno smanjenje alergena pomoću prečišćivača vazduha

Da biste maksimalno povećali efikasnost vašeg prečišćivača vazduha u smanjenju alergena, sledite ove savete:

Strateški pozicionirajte čistač: Postavite uređaj u sobu gde sa najviše boravi, dalje od zidova i nameštaja za pravilan protok vazduha.

Kontinuirani rad: Neka uređaj radi 24 sata dnevno ili najmanje nekoliko sati pre korišćenja prostorije da biste održali čist vazduh.

Redovno održavanje filtera: Očistite ili zamenite filtere prema preporuci proizvođača da biste obezbedili optimalne performanse.

Kombinujte sa drugim strategijama: Koristite prečišćivač zajedno sa drugim merama za smanjenje alergena kao što su redovno usisavanje, pranje posteljine i kontrola nivoa vlažnosti vazduha.

Ulaganje u kvalitetni prečišćivač vazduha vam može znato olakšati borbu sa alergijama. Uz ostale savete i pravilnu upotrebu, možete poboljšati ukupan kvalitet vašeg života.