Kako pospešiti učenje kod dece

Dečiji mozak se razvija velikom brzinom i neumorno prikuplja informacije iz svoje sredine. Znatiželja je normalna kod ovih malih bića, a roditelji su ti koji imaju obavezu da tu istu radoznalost preusmere na produktivne stvari kao što je učenje.

Međutim, potrebno je znati da deca uče stvari kroz igru i na taj način podučavanju treba i pristupiti. Disciplina se mora pažljivo nametnuti kako mališani ne bi pomislilli da su kažnjeni. U vezi sa tim, postoji 5 ključnih činjenica koje trebate imati u vidu pri pospešivanju učenja svakog deteta. 

#1 Plavo svetlo ekrana loše utiče na san i pažnju

Današnje doba proizvelo je neverovatnu ekspanziju tehnologije, a u moru zanimljivosti koje se mogu pronaći na internetu sve više dece ima problem sa koncetracijom i učenjem jer im je to naprosto dosadno.

Čitanje slova ume da bude jako naporno nakon mnogo sati provedenih ispred ekrana, pa će tako svaki stručnjak preporučiti ograničenje korišćenja pametnih uređaja svakome, a pogotovo deci u razvoju.

#2 Štampane knjige i udžbenici za stvarenje čitalačke navike

Umesto plavetnila elektronskih uređaja, stvorite čitalačku naviku kod vaših mališana zajedničkim čitanjem tokom dana ili pred spavanje, jer se deca ugledaju na svoje roditelje i imitiraju njihovo ponašanje

Takav vid privikavanja je sada neuporedivo lakši usled pandemije, koji je učionice izmestio iz škola u dnevne sobe, tako da možemo češće biti nad knjigom i učiti zajedno sa detetom.

Kada su u pitanju udžbenici prodaja je postala neuporedivo lakša online, kao i prodaja bilo koje vrste knjiga stoga knjige i udžbenike lako možete nabaviti, a potom stvoriti novi korisni hobi u vidu čitanja i učenja za vaše dete. 

#3 Dobar san je krucijalan za koncentraciju

Značaj spavanja za ljudski mozak nikada nije u potpunosti istražen, ali ono što se pouzdano zna je da pomaže umu da “uskladišti memoriju”.  Naš mozak sakuplja enormni broj informacija u toku dana iz najrazličitijih izvora – televizija, internet, bilbordi, razgovori, učenje, a prikuplja ih svesno ili podsvesno.

Podsvest je mnogo “jača” od svesti i taj najdublji deo našeg uma obrađuje podatke koje nesvesno uzimamo iz neposredne okoline, a san služi između ostalog i da se otarasimo nepotrebnih saznanja da bi smo imali mesta za nova. 

Kako vaše dete ne bi imalo problema sa spavanjem i bilo odmorno i usresređeno tokom dana, napravite zanimljivu rutinu koja bi obuhvatala pranje zuba, kupanje, oblačenje pidžame i zajedničko čitanje bajke pred spavanje uvek u isto vreme

Morate biti dosledni da bi se dete naviklo na noćnu praksu, a bitno je da mališanima čitav proces bude zanimljiv da bi rado odlazili na počinak. Vremenom će sami početi da zevaju kako se satnica za spavanje približava, pa čete vašom doslednošću učinit uslugu ne samo detetu, već i sebi. 

Govorili smo već o plavim svetlima, pa je potrebno naglasiti da je preporučljivo odvojiti decu od pametnih uređaja barem sat vremena pre počinka. Plava svetla koja emituju ekrani uređaja koje svakodnevno koristimo umeju da “prevare” mozak u pomisli da je dan tako što smanjuju lučenje melatonina, hormona spavanja.

#4 Fizički trening jednako je bitan za telo i um

Koliko god bilo dobro čitati i učiti na svakodnevnom nivou, ne smemo zanemariti fizički razvoj deteta. Fizička aktivnost od ranog doba smanjiće rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih i raznih drugih oboljenja u zrelom dobu.

Međutim, sport ne utiče samo na telo i zdravlje. Mnoge studije su pokazale da deca koja su fizički redovno aktivna imaju bolja akademska dostignuća, koncentraciju, samokontrolu i samopouzdanje. 

Osim toga, trening pomaže socijalizaciji i osamostaljivanju u ranom dobu što utiče na razvoj kako fizičke i intelektualne, tako i socijalne strane ličnosti. 

#5 Različiti stilovi učenja aktiviraju različite delove mozga

Ne postoji nužno dobar ili loš stil učenja. Svako dete ima različite preferencije i sklonosti, stoga treba izložiti mališane drugačijim pristupima učenju kako bi uvideli koja kombinacija najbolje funkcioniše za njih. 

Takođe, različite umne radnje aktiviraju različite delove mozgda, pa je tako na primer leva hemisfera rezervisana za matematiku i logičko razmišljanje, dok je desna za bilo koji vid umetnosti i kreativnosti. 

Fokus učenja ne trebaju biti rezultati niti dete treba previše da se opterećuje njima. Oni će doći sami od sebe u datom momentu, a ono što je za njih bitno u ranom detinjstvu je da razvijaju sklonost ka učenju. Koristeći ove savete pažljivo raspodelite vreme za igru, igranje igrica i čitanje, jer takvom umerenošću ćete pomoći detetu da se bez problema razvija, uči i raste.