Kako odabrati odgovarajuće saksije i žardinjere za biljke?

Bez obzira da li ih uzgajate iznutra ili spolja, biljke u saksijama dodaju na privlačnosti vašem životnom prostoru. Da bi vaše biljke uvek izgledale lepo kao na dan kada ste ih doneli kući, morate da budete sigurni da ispunjavate sve njihove potrebe. To uključuje poznavanje veličine i vrste saksije koje su im potrebne, kao i vremena za presađivanje.

Kada birate saksije za cveće, bilo za sobno ili spoljašnje bilje, one treba da ispunjavaju dva kriterijuma. Prvi i najbitniji je da su pogodne za biljku koju želite da posadite – da su dovoljno velike i da imaju drenažne otvore koji će ispustiti višak vode. Drugi kriterijum, usudićemo se da kažemo ništa manje bitan, je dekorativni izgled saksija i žardinjera, koji će ulepšati vaš dom, terasu ili baštu. Nema potrebe da pravite kompromise, jer moguće je jednim odabirom ispuniti obe funkcije – unapređenje estetike vašeg doma i nesmetanog rasta vašeg cveća.

Ukoliko ste novi u svetu uzgajanja sobnog ili spoljašnjeg cveća, pojasnićemo vam i razliku između saksija i žardinjera. Saksije su uglavnom okruglog oblika (mada nije pravilo) i namenjene su za jednu biljku, dok su žardinjere mahom pravougaonog oblika i u njima možete posaditi više primeraka iste ili različite biljke.

Kako odrediti veličinu saksije koja je potrebna biljkama?

Možda mislite da je svejedno koju veličinu saksije ćete odabrati, dok god nije premala? Varate se. Prevelika saksija je podjednako loša za biljku kao i premala. Ukoliko zasadite cvet u preveliku saksiju njegov koren će crpiti svu snagu i širiti se, dok će nadzemni deo biljke stagnirati, a to nije nešto što želite. 

Ako preterate i biljku presadite u preveliku posudu, ispravite grešku. Veličina saksije ili žardinjere za sadnju u direktnoj je korelaciji sa aeracijom i vlagom u saksiji. Prevelike posude mogu ostati preterano vlažne duže vreme, uzrokujući trulež korena, žutilo lišća, pa čak i smrt biljaka. Da biste se izborili sa ovim problemom, uvek birajte adekvatnu veličinu saksije.

Dakle, uzmite u obzir sledeće faktore:

Odnos veličine korena biljke i veličine saksije

Nekim sortama biljaka su potrebne veće saksije, nekim manje, a razlog tome leži u korenu biljke. Iako će različite vrste biljaka imati različite preferencije u pogledu veličine saksije i potrebnog prostora za razvoj novih korena, većina raste dobro kada su saksije oko 4 cm veće u prečniku od biljke. To omogućava dovoljno prostora za nastavak rasta kako biljka sazreva i postaje sve veća.

Pravilno merenje veličine saksije

Da biste bili sigurni da ste pravilno odredili veličinu saksije ili žardinjere, prvo morate znati kako da je izmerite. Saksije i žardinjere dolaze u različitim oblicima, pa se stoga mere na različite načine. Okrugle se najčešće prodaju po prečniku, koji se odnosi na rastojanje mereno preko vrha saksije. Iako saksije mogu imati isti prečnik, to ne znači nužno da su iste veličine.Saksije koje se mere u litrama, na primer, odnosiće se na zapreminu zemlje koju mogu da prime.

Odabir saksije za presađivanje biljaka

Skoro sve biljke će morati da budu presađene u nekom trenutku njihovog životnog ciklusa, tako da ćete želeti da se upoznate sa znacima. Možda ćete primetiti da biljku treba sve češće zalivati. Takođe, ako proverite drenažne rupe i primetite da iz njih viri koren, vreme je da povećate veličinu saksije. Koliko često biljke treba da se presađuju zavisiće od vrste biljke, stope rasta i veličine. Generalno govoreći, većina biljaka će morati da se presađuje u nove saksije ili žardinjere jednom u dve godine.

Za najbolje rezultate, presadite biljke u proleće i premestite ih u saksije ili žardinjere koje su otprilike 4 do 5 cm veće od trenutnih. Uverite se da saksija ima dovoljno drenažnih rupica i napunite je visokokvalitetnom zemljom za saksije. Uklonite biljku iz stare posude i nežno olabavite njeno korenje pre nego što je stavite u novu. Kada postavite biljku dobro je ušuškajte zemljom i obilno zalijte.

Od kojeg materijala su najbolje saksije?

Iako su razlike između materijala za saksije uglavnom estetske prirode, postoji nekoliko razlika koje mogu uticati na zdravlje vaših biljaka.

  • Plastične saksije: obično su lagane i jeftine, a dostupne su u mnogo različitih boja. Plastične saksije su bolje za sobne biljke, jer određene vrste plastike (naročito crna plastika) apsorbuju letnju toplotu i mogu da pregreju koren vaše biljke. Budite oprezni sa veoma tankom plastikom; iako se plastika ne biološki razgrađuje, ona se fotodegradira, što znači da jaka sunčeva svetlost može dovesti do raspada posude.
  • Saksije od terakote: Napravljene od gline, ove klasične saksije su jedan od omiljenih odabira većine baštovana. Porozni materijal od terakote lako upija vodu iz tla, a zatim se suši, tako da ili uparite ove saksije sa biljnim vrstama otpornim na sušu (kao što su sukulenti i ruzmarin), ili planirajte da ih obilno zalivate.
  • Keramičke saksije: Ove posude su čvrste, teške, izgledaju veoma dekorativno i dolaze u širokom spektru boja. Skoro svaka biljka će se dobro snaći u glaziranoj keramičkoj posudi. Dva nedostatka keramičkih saksija su više cene i sklonost pucanju na niskim temperaturama, zbog čega se preporučuju za sobne biljke.
  • Viseće korpe. Razmotrite ovu opciju za male biljke, posebno sukulente. Viseće korpe daju biljkama obilje drenaže, tako da ispod njih ne postavljajte ništa što ne želite da se pokvasi.

Sada kada znate kakve vrste saksija i žardinjera postoje i kako da odaberete adekvatnu veličinu, ostaje vam samo da ih poručite i oplemenite vaš životni prostor setom dekorativnih i živopisnih posuda.