Kako napraviti plastenik i uživati u plodovima svog rada

Ukoliko želite uvek zdravu hranu za svoju porodicu, baštovanstvo je idealno rešenje. Osim što ćete biti sigurni da se zdravo hranite, smanjićete svakodnevni stres i uvek ćete biti fizički aktivni. Sve ovo nam je danas potrebnije nego ikada pre. Činjenica je da tokom letnjih meseci možete uzgajati razne biljne kulture, ali tokom hladnog vremena uzgoj je nemoguć. Iz tog razloga, plastenik je idealno rešenje. Čak i ako se dvoumite, vremenom ćete shvatiti da je reč o vrlo isplativoj investiciji. 

Zašto je potrebno imati plastenik?

Ako imate dovoljno prostora u dvorištu, volite da provodite vreme napolju, vodite računa o zdravom načinu ishrane, vreme je da razmišljate o postavljanju plastenika, jer vam omogućava da tokom cele godine uzgajate sadnice i produžavate sezonu rasta. Možete razmnožavati biljke, sakupljati kvalitetno seme i lukovice. Imaćete besplatan izvor sunčeve svetlosti i potpunu kontrolu nad klimatskim promenama. A, ono što je najvažnije od svega, za svoju porodicu ćete imati kvalitetno i zdravo povrće i tokom hladnih zimskih dana. 

Da li odabrati manji ili veći plastenik?  

Ukoliko prvi put razmatrate ovu ideju, savet je da izaberete manji plastenik, kako biste lakše otklonili eventualne nedostatke. Takođe, veličina plastenika bi trebalo da zavisi i od budžeta. Ukoliko izaberete opciju da sami postavite konstrukciju, biće vam potrebne baštenske grede ispod kojih ćete praviti drvene leje za sadnju biljaka. Za ovu namenu možete koristiti i drvene palete. Vodite računa da prolaz između leja bude dovoljno velik. Pod može biti šljunkovit, ali svakako možete zadržati postojeću zemljanu površinu koja će se vremenom utabati. Folije za plastenike su dobro rešenje jer su elastične i otporne na cepanje. Pored svih drugih prednosti, imaju fantastičnu sposobnost zadržavanja toplote unutar plastenika tokom noći. Što se tiče zalivanja, ukoliko je u pitanju mali plastenik, dovoljna je kantica za zalivanje. Kod velikih plastenika se preporučuje sistem zalivanja kap po kap. 

Manji plastenik se lakše zagreva, izdržljiv je i veoma funkcionalan. U ovakvom plasteniku možete uzgajati određene biljne vrste tokom jeseni i zime, kao i paradajz tokom leta.  

Gde je najbolje postaviti plastenik? 

Pre nego što odaberete mesto na koje ćete postaviti plastenik, važno je da ispoštujete nekoliko ključnih koraka. Kao prvo, potrebno je pronaći prozračan prostor. Vodite računa da u blizini nema drveća koje bi zaklanjalo sunčevu svetlost. I što je veoma važno, morate imati nesmetan prilaz ulazu u plastenik. Ukoliko vam prostor dozvoljava, najbolje bi bilo da postavite plastenik uz samu kuću. Idealno bi bilo da vam je plastenik u blizini, kako ne biste tokom hladnih dana morali da prelazite veliku udaljenost. Mada, ne dozvolite da vam to predstavlja prepreku, jer i odvojeni plastenici mogu biti veoma efikasni.

Kako biste sebi olakšali rad u plasteniku u zavisnosti od prostora, možete dodati police i klupu. Police će vam koristiti za odlaganje i čuvanje alata, držanje raznih sorti semena i sl. Takođe, na njih možete odložiti posebnu odeću i obuću koju koristite prilikom rada u plasteniku. Stručnjaci tvrde da je prenosiv način grejanja idealno rešenje za plastenik. Tako ćete stvoriti odgovarajuću temperaturu za uzgajanje biljaka tokom zime i moći ćete da zaštitite biljke od mraza.  

Koje su prednosti plastenika? 

Glavna prednost plastenika je svakako praktičnost. U pitanju je investicija koja neprestano donosi rezultate. Samim tim je njihova popularnost u stalnom porastu. Zahvalni su za održavanje i što je najvažnije imaćete uvek zdravo povrće koje sami uzgajate. Zahvaljujući konstrukciji i foliji, plastenici su laki za održavanje i mogu se obnavljati. 

Zemlja koja se nalazi ispod plastenika je dobro očuvana, a samim tim je plodna duži vremenski period, što znači da će se vremenom potencijal proizvodnje povećati. Osim što su savršena zaštita od vremenskih nepogoda, plastenici predstavljaju mini ekosistem u kojem ste vi gospodar potencijalnih plodova.

Zašto su neki ljudi protivnici plastenika? 

Bez obzira na sve prednosti koje su evidentne, postoje i oni koji smatraju da je plastenik bespotrebna investicija. Jedan od razloga koji se navodi jeste da je povrće iz plastenika nezdravo i lošeg kvaliteta. Takođe se pominje i veća šansa za modifikovanjem hrane, kao i bespotrebno gubljenje vremena bez obzira na to da li je u pitanju rad u bašti ili u plasteniku. Kao najjači argument izdvaja se tvrdnja da se sve može kupiti u marketima tokom cele godine. Me]utim, činjenica je da su pristalice ovakvog načina razmišljanja u manjini. 

Ukoliko razmišljate o podizanju plastenika, neka vam polazna misao bude da je u pitanju investicija kako u sopstveno, tako i u zdravlje cele porodice.