Kako na najlakši način sprečiti pojavu vlage u domu?

Prilikom kupovine ili renoviranja doma, bilo da se radi o kući ili stanu, posebnu pažnju posvetite instalacijama. Naravno da ne želite, da se odmah po useljenju susretnete sa mogućim problemima, kao što su kondenzacija, loše cevi, vlažni zidovi i stvaranje buđi. Zato na vreme preduzmite sve neophodne korake, kako do ovih pojava ne bi došlo. Pored estetskog razloga, kada nam dom ne izgleda lepo u prisustvu buđi ili vlage, tu je još bitniji razlog a to je naše zdravlje.

Sve ove pojave mogu biti loše po naše celokupno zdravstveno stanje, a posebno za one koji već imaju probleme sa disajnim organima, kao što su astmatičari ili osobe koje pate od bronhitisa. Na samom početku identifikujte oblasti u stanu ili kući koji su skloni vlazi i stvaranju buđi. Prostori koji imaju viši nivo vlažnosti su obično kupatila, tavani, podrumi, kao i kuhinje. U njima je ventilacija slabija, pa je nivo vlažnosti povećan, što ih čini idealnim kandidatima za pojavu buđi.

Sušenje veša u prostorijama – veliko NE

Prvi savet koji možete da primenite protiv vlage jeste da u toku zimskih meseci, ali i kada su topliji dani, veš nikako ne sušite u nekom zatvorenom prostoru. Pogotovo se savetuje da svoj veš ne kačite po radijatorima kako bi se brže osušio, jer na taj način se oslobađa velika količina vode, koja se lako može nastaniti po zidovima u domu. Vlažni zidovi dovode do stvaranja buđi na njima, a to nikako ne želite da se dogodi. Jedna od dobrih opcija u ovom slučaju kada ste ograničeni sa prostorom i nemate gde da sušite veš, jeste kupovina mašine za sušenje veša.

Izolacija i curenje vode

Izolacija doma je jedan od načina na koji možete sprečiti nagomilavanje vlažnosti i pojavu buđi. Dobra i pravilno postavljena izolacija je odličan pomoćnik, jer reguliše nivo vlažnosti i temperaturu u domu. Odradite izolaciju zidova, podova, ali i plafona, kako biste se maksimalno zaštitili od ovih pojava. Ukoliko je vaš dom starije gradnje, uložite u njegovu obnovu, jer ćete na taj način uložiti u zdravlje i komfor vaše porodice. Curenje vode, pored ogromnih mesečnih računa, dovodi do akumulacije vode u zidovima, i na taj način podstiče razvoj buđi. Ukoliko uočite curenje, odmah reagujte i zovite majstora. Redovno kontrolišite vaše slavine, krov i cevi, jer ćete na taj način na vreme uočiti ako se dogodi curenje na nekom mestu u domu.

Sobne biljke – rešenje protiv vlage i čistiji vazduh

Sobne biljke, pored svog estetskog izgleda i ulepšavanja našeg doma, imaju jednu mnogo značajniju ulogu, a to je da obezbeđuju zdraviji vazduh, tako što apsorbuju toksine. Važno je da znate da nisu one sve podjednako efikasne, već postoje vrste koje su specijalno namenjene kako bi vašem prostoru davale čistiji vazduh. Protiv vlage u domu koristite palme, i to damsku i patuljastu palmu. One će vas podsećati na neke toplije krajeve, a efektne su u kontroli vlažnosti.

Bršljan uklanja buđ i apsorbuje toksine, ali je lišće otrovno za kućne ljubimce, pa imajte to u vidu ako ih imate. Voli jako svetlo i dobro podnosi vlagu. Spatifilum, odnosno njegovo lišće odlično upija vlažnost koja se nalazi u vazduhu, pa je osim svojih prelepih belih pupoljaka, veoma korisno u domu.

Neka vaš dom bude čist i redovno provetravan

Održavanje čistoće doma je preduslov za zdraviji život ukućana. Budite redovni u usisavanju i čišćenju prašine, jer na taj način smanjujete mogućnost da se prljavšina nataloži i umanji vidljivost vlažnih zidova. Ukoliko nešto prospete a u tečnom je stanju, odmah obrišite i prosušite mesto na kome je bila prosuta tečnost. Takođe, redovno provetravajte sve prostorije u domu, jer pravilna i redovna ventilacija je ključna u borbi protiv vlage. Instalirajte izduvne ventilatore u kuhinji i kupatilu. U prostorijama možete postaviti i apsorbere, koji će svu prekomernu vlažnost upijati. Postoje i razni termopremazi, kojima možete zaštiti svoje zidove i na taj način sprečiti pojavu kondenzacije.

Idealan nivo vlage u domu

S vremena na vreme potrebno je da izvršite kontrolu vlažnosti u vašem stanu ili kući. Smatra se da idealan nivo u nekom zatvorenom prostoru treba da bude od 30 – 60 %. Ako je nivo povišen odmah postavite apsorber vlage, i redovno kontrolišite kritična mesta. Dobro rešenje može biti i klima uređaj, jer on ima mogućnost da smanji vlažnost u prostoriji. Oni koji često kuvaju u svom domu, vrlo dobro znaju da velika količina pare isparava pri pripremi jela i zato je neophodno da imate ugrađen aspirator, koji će biti uključen svo vreme dok pripremate obroke. Svaka mera prevencije je poželjna, jer kada se vlažnost poveća i stvori se buđ, teško je vratiti se na početno stanje zidova i drugih osetljivih površina.