Početna Dom Kako mogu da vas zaštite lažne kamere: lukava zaštita ili rizik?

Kako mogu da vas zaštite lažne kamere: lukava zaštita ili rizik?

Dragan Antić
1570 pregleda

Želite da se osećate sigurno – u svom domu, poslovnom prostoru, na omiljenoj lokaciji za opuštanje. Takođe želite da zaštitite Vaše dragocenosti od znatiželjnih pogleda uljeza dok ste odsutni. Ugradnja sigurnosnih sistema nadzora je bez sumnje pouzdano rešenje kada je reč o tehničkoj zaštiti Vašeg doma. Efikasnost ovih pametnih sistema zvuči primamljivo, ali Vas obično samo jedan faktor deli od klika na kupovinu – cena.

Ako niste spremni da izdvojite veću svotu novca za pouzdan sistem video nadzora, verovatno ćete posegnuti za alternativnim metodama zaštite, kojima biste ujedno nadmudrili potencijalne provalnike i uštedeli novac.

Kako Vam zvuči ideja o ugradnji lažne kamere?

Odvraćanje kriminalaca od poseda lažnom kamerom, je korak napred kad su u pitanju lažna upozorenja. Jedan od primera su natpisi o prisustvu sigurnosnih kamera na ulazu u domove, koji zapravo ne poseduju ovaj sistem zaštite. Čuveni znak „Čuvaj se psa“ odavno nije nov način upozorenja posetiocima, ali još uvek „radi“. Verovatno bi retko ko bio dovoljno hrabar da se uveri da li vlasnik zaista ima psa i, ako ima, da li je zapravo opasan.

Bez obzira za koji vid lažne zaštite se opredelite, suština je ista – nadate se da ćete uveriti kriminalce da je Vaša imovina sigurnija nego što zaista jeste i podstaći ih da odustanu od svog poduhvata. Opcija lažne kamere ima smisla, jer kontakt „oči u oči“ sa video nadzorom će navesti potencijalnog provalnika da se zapita „Šta ako budem uhvaćen“. Recimo da će većina odustati od svoje namere. Uporniji provalnici će ipak biti spremni da preuzmu rizik, zbog čega upravo oni predstavljaju – Vaš najveći rizik. U kojoj meri Vas lažna kamera štiti u oba slučaja?

Kada je lažna kamera dobra ideja?

Ugraditi lažnu kameru u cilju odvraćanja provalnika je sigurno bolje nego nemati sigurnosni sistem. Konstrukcija lažne kamere je verna kopija pravih kamera. Imitacija rada standardnih sistema video nadzora se zasniva na mogućnosti replikacije svetla ili treperenja svetla, što stvara privid da se kamera napaja i snima u realnom vremenu. Mala je šansa da neiskusni provalnik ume da razlikuje lažnu kameru od prave, zbog čega će pri prvom kontaktu s Vašim “fejk” sistemom zaštite najverovatnije odlučiti da ne vredi rizikovati.

Mnogi vlasnici kuća se osećaju bezbednije uz lažne sigurnosne kamere u svom domu. Ukoliko niste spremni da izdvojite novac za kupovinu i održavanje sigurnosne opreme, ugradnja lažnih kamera mogla bi biti dobra odluka. Cene lažnih sigurnosnih sistema su mnogo pristupačnije u odnosu na pravi video nadzor, a održavanje podrazumeva samo povremeno održavanje higijene Vaših uređaja, kako bi delovali realnije.

Budući da lažna kamera ne služi istinskoj svrsi, instalacija je prilično jednostavna. Neće Vam biti potrebni kablovi za napajanje i prenošenje video slika, stoga se mogu ugraditi bez stručne pomoći električara.

Dodatna prednost što Vam nude širi dijapazon lokacija za pozicioniranje. Možete ih ugraditi iznutra i spolja. Ako želite da budete još lukaviji u nameri da prevarite provalnike, pokušajte sledeći trik: dodajte Vašim kamerama lažne kablove i time stvorite privid prave kablovske veze.

Koji su rizici?

Iako je lažna sigurnosna kamera sigurno bolja alternativa od nedostatka sigurnosnih mera predostrožnosti, uvek treba imati na umu da – nije stvarna. Prava sigurnosna kamera je napravljena od izdržljivog materijala, koji je otporan na vremenske uslove. Prvi znak da se radi o lažnoj kameri je jeftina plastika, koja će olakšati profesionalnom provalniku da uoči razliku i zaključi da je Vaš dom laka meta.

Ponekad ni prave kamere ne uspevaju da odvrate odvažne provalnike od njihove namere, ali zato pružaju dragocene dokaze koji će usmeriti nadležne organe ka počiniocu provale. Lažne kamere nemaju funkciju snimanja, pri čemu neće doprineti rasvetljavanju dokaza o krivičnom delu na Vašem posedu. Ukoliko živite u kvartu s visokom stopom provala i zabrinuti ste za svoju bezbednosti, lažne sigurnosne kamere nisu dobra ideja.

Kada je bezbednost u pitanju, najbolje je ne prezati od “rasipanja” novca. Pravi sistemi nadzora su skuplji od lažnih kamera, ali se mogu naći po pristupačnim cenama, pogotovo ako se radi o stambenom prostoru manje kvadrature. Osećaj sigurnosti će sigurno vredeti novca koji ćete uložiti, ali i uštedeti prevencijom od potencijalnih provala.

O brojnim benefitima ugradnje sistema za video nadzor i adekvatnoj opremi za tehničku zaštitu Vašeg doma, možete se detaljnije informisati na sajtu kompanije Videomont. Obratite se stručnom timu za sve nedoumice i neophodne savete o strategiji i ugradnji video nadzora prema Vašim zahtevima i potrebama. Sigurnost Vaše porodice ipak je najbolje poveriti pouzdanom sistemu zaštite. Ako Vam se dopala ideja o nadmudrivanju uljeza, prave kamere ne moraju da kvare zabavu – možete dopuniti svoj pametni sistem video nadzora sa nekoliko lažnih kamera za dodatnu meru sigurnosti.

Povezani članci

Ostavi komentar