Kako mali kućni aparati mogu da štede struju

Kada se govori o uštedi električne energije u domaćinstvu obično se misli na veće kućne uređaje, kao što su šporet, frižider, bojler, mašine za pranje veša i sudova. Manje se razmišlja o potrošnji koju prave sijalice, televizori, računari, a još manje mali kućni aparati koji se koriste povremeno kao što su pegla, fen za sušenje kose, aparati za pripremu kafe, zatim punjači mobilnih telefona i druge sprave koje svakodnevno koristimo.

Ako se time pozabavite, pa još pogledate statističke pokazatelje o trošenju električne energije u domaćinstvu i mogućim načinima uštede, videćete da je itekako važno postupati racionalno. Sa malo promenjenih navika i podešavanja kućnih uređaja možete uštedeti na potrošnji struje i do 25% i tako značajno smanjiti račune za plaćanje.

Racionalnom potrošnjom struje imate uštedu u kućnom budžetu, a na širem planu doprinosite stabilnom i pouzdanom snabdevanju električnom energijom. To može biti vaš doprinos energetskoj efikasnosti, o čemu se uveliko priča i na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Krajnji efekat ovih mera je lična korist, kumulativni doprinos očuvanju resursa i povećanje kvaliteta života.

Dovoljno je setiti se ranijih problema sa snabdevanjem električnom energijom, kada su restrikcije bile i po nekoliko sati, kada se na sitne sate merilo vreme kada će biti struje da namirnice u zamrzivaču ne propadnu, kada su ulice bile u mraku, a vi besposleno sedeli jer takoreći ništa niste mogli da radite bez struje i svetla u kući.

Ušteda malih kućnih aparata i sijalica

Ovde nije reč samo o tome da li će se uštedeti manja ili veća količina električne energije, već o potrebi da se promene navike kako bi se tome doprinelo.

Podaci Elektroprivrednog sistema Srbije pokazuju da je količina električne energije koja bi se racionalnom potrošnjom mogla uštedeti ravna proizvodnji struje još jedne elektrane. U Srbiji se potroši 2,5 puta više struje od svetskog proseka po jedinici društvenog proizvoda, upozoravaju stručnjaci elektroprivrede.

Smenjenjem potrošnje obezbeđujemo sebi dovoljno električne energije i istovremeno čuvamo prirodne resurse za naše buduće generacije. Biti energetski efikasan danas je imperativ u mnogo razvijenijim zemljama nego što je Srbija, način odgovornog ponašanja prema zajednici i prirodi i konačno odraz kulturnog nivoa svakog pojedinca.

Pritom nisu potrebne nikakve revolucionarne mere niti odricanja. Samo malo promena u rukovanju kućnim uređajima i aparatima i malo više saznanja o tome kako funkcionišu i troše struju.

Evo nekoliko primera. Isključite računar ili laptop kada ga ne koristite. To mu ništa ne škodi, a ako ga ostavite uključenog samo monitor potroši više od pola energije koju koristi ceo računar.

Stendbaj (stand by) funkcija raznih kućnih uređaja, kao što je televizor, troši godišnje i do 6% električne energije u domaćinstvu. Konkretno televizor potroši u stendbaj režimu i do 24% energije u odnosu na vreme kad je uključen.

Mnogi imaju naviku da drže punjače mobilnih telefona uvek utaknute u struju, bez obzira da li pune telefon. Misle da ne troše struju. Ali, ako ih dodirnete osetićete da su zagrejani!

Savet je da grejete samo onoliko vode za kafu ili čaj koliko je potrebno, a ne da grejete veliku količinu koju posle samo prospete.

Kod potrošnje sijalica najbolje je obične sijalice zamenite štedljivim ili LED sijalicama. Potrošnja je neuporediva. Štedljive sijalice za isto osvetljenja troše pet do šest puta manje struje, a traju i do 10 puta duže od običnih. Obične sijalice u svetlost pretvaraju samo 5% potrošene struje, ostalo odlazi na njihovo zagrevanje.

Sa štedljivim i LED sijalicama možete uštedeti i do 90 odsto električne energije za osvetljenje. I nemojte držati upaljeno svetlo kad ne boravite u toj prostoriji.

Kako koristiti peglu

Evo nekoliko saveta kako možete ostvariti energetsku efikasnost pegle. Načinom njenog korišćenja svakako, a onda i izborom prave pegle za vaše potrebe.

Kupite peglu koja ima regulator temperature kako biste mogli prilagoditi temperaturu prema vrsti tkanine koju peglate.

Da li vam je potrebna parna pegla ili ne odlučite prema vrsti tkanina koje najviše peglate. Neke tkanine zahtevaju više pare da bi se peglale, dok druge to ne zahtevaju.

Kada ne koristite peglu, isključite je. Ako vaša pegla ima automatsko isključivanje, budite sigurni da je ta funkcija ispravna i aktivirana, da ne trošite nepotrebno struju.

Na tržištu možete naći pegle raznih proivođača i sa raznim performansama. U ponudi su i pegle svetskih brendova, kao što su Philips pegle najsavremenije izrade ili drugih brendova koji takođe primenjuju neka od modernih rešenja sa “pametnim” funkcijama.

Pegle novije izrade uveliko su poboljšale korisničko iskustvo, efikasnije su i omogućavaju bolje upravljanje uređajem.

Philips pegle i slični modeli modernih performansi imaju automatsko podešavanje temperature prema vrsti tkanine koju peglate. Ovo je važno jer sprečava oštećenja tkanine zbog previsoke temperature.

Funkcija automatskog isključivanja služi da ugasi peglu ako nije korišćena određeno vreme. Ovo doprinosi štednji energije i smanjuje rizik od nezgoda. Neki modeli imaju inovativna rešenja, kao što je postolje koje automatski isključuje peglu kada se postavi na njega.

Kod parnih pegli senzori imaju funkciju da prate vlažnost tkanine i automatski prilagođavaju količinu pare koja se ispušta, što poboljšava efikasnost peglanja.

Sistem protiv kapljanja vode kod parnih pegli sprečava kapljanje vode na tkaninu prilikom peglanja na nižim temperaturama ili kada pegla nije u potpunosti zagrejana.

Neki modeli imaju ekrane i kontrolu na dodir koja omogućava precizno podešavanje temperature, pare i drugih postavki.

Veoma korisna je funkcija automatskog čišćenje kamenca koja automatski uklanja naslage kamenca iz pegle, održava optimalne performanse i produžava vek trajanja uređaja.

Philips pegle – kvalitet koji neće izneveriti

Pegle svetskog brenda Philips dolaze na naše tržište sa najsavremenijim modelima i nizom naprednih funkcija koje ove proizvode već dugo čine vrlo popularnim i traženim.

U ponudi su i Philips pegle kao parne stanice koje imaju nekoliko karakteristika koje ih razlikuju od običnih pegli. Parna stanica ima veći rezervoar za vodu u odnosu na obične parne pegle. To omogućava duže vreme peglanja bez potrebe za ponovnim punjenjem.

Philips nudi model sa rezervoarom za vodu od 1800 ml, odvojivim i može se dopunjavati tokom peglanja. Model ima veću snagu pare, što ga čini efikasnijim pri uklanjanju nabora na tkanini koja se pegla.

Karakteristike ovog modela su snaga od 2400 W, štednja energije i do 30%, ima automatsko isključivanje, bezbedan za sve tkanine koje mogu da se peglaju, vreme zagrevanja od 2 minuta sa zvučnim indikatorom za upotrebu, funkcija za zaustavljanje kapljanja, rešenje za uklanjanje kamenca i druge inovacije koje su primenjuju kod pegli novije izrade.

Philips pegle kao parne stanice, parne ili obične pegle imaju poverenje kupaca, što potvrđuju dugim prisustvom na našem tržišu i stalnim tehničkim unapređenjima u cilju bolje funkcionalnosti i veće energetske efikasnosti.