Kako izabrati najbolji agregat za struju

Imati rezervni agregat za struju može biti izuzetno korisno, posebno u situacijama poput lošeg vremena ili kada se nađete u ruralnim područjima sa nepouzdanim električnim mrežama, ili kada uživate u prirodi na kampovanju, a želite malo gradskog komfora. 

Bez sumnje, prenosni agregat za struju može biti spas. Ipak, ovi uređaji mogu biti prilično skupi i zahtevni za upotrebu. Zato, pre nego što se odlučite da investirate u jedan, važno je da se informišete o različitim karakteristikama i opcijama izlazne snage.

Kućni generator kao zaštitna mreža

Kućni generator je kao sigurnosna mreža u slučaju nevremena ili problema sa strujom. On čuva vaš dom i porodicu i osigurava da vaš svakodnevni život ne bude prekinut.

Kad dođe do nestanka struje, efikasni agregati za struju u kući održavaju važne stvari poput osvetljenja, električnih aparata, sistema grejanja, klimatizacije, vodovodnih pumpi, Wi-Fi mreže i drugih vitalnih sistema u funkciji.

Kućni generator vam može pomoći i da uštedite novac tako što će, na primer, održavati vašu hranu svežom čak i kada nema struje i sačuvati je da je ne bacite. 

Takođe, može da spreči nakupljanje vode i plesni u vašem podrumu, što može biti velika ušteda na popravkama i održavanju doma.

Kako odabrati pravi agregat za struju

Kada je u pitanju izbor generatora za struju, suočeni ste sa velikim izborom na tržištu. Kako pronaći pravi agregat? Prvi korak je razmotriti vaše potrebe i njegovu namenu. Da li želite da pokreće ceo dom ili vam je potreban samo za punjenje telefona?

Današnji agregati su visokotehnološki uređaji, dizajnirani sa fokusom na pouzdanost i sigurnost. Bitno je odabrati prenosni generator koji je jednostavan za korišćenje i garantuje stabilan rad.

Pre nego što se odlučite za kupovinu i svrhu generatora, važno je da razumete kako funkcionišu, kakve mogućnosti nude i gde pružaju najbolji protok električne energije. 

Razmislite o karakteristikama i funkcijama koje su vam bitne jer će izbor zavisiti i od toga koliko uređaja planirate da pokrećete i koliko električne energije vam je za to potrebno. 

Kako pravilno izračunati potrebnu snagu električnih uređaja? 

Kada birate generator, važno je da pažljivo proučite specifikacije i detalje proizvoda. Većina prenosivih agregata za struju ima različite kapacitete, obično između 200 i 7.500 vati. 

Da bi uređaj pravilno funkcionisao, bitno je odabrati generator koji može pružiti dovoljno snage. Na primer, za frižider koji koristi šest ampera, potrebno je 720 vati da bi radio ispravno.

Kako biste izračunali potrebnu snagu, jednostavno pomnožite napon uređaja sa amperažom (obično navedenom na poleđini uređaja ili etiketi). Rezultat će vam pokazati neophodnu snagu koju treba da obezbedi generator. 

Primera radi, benzinski agregati za struju obično imaju dva broja u vatima: početni i radni. Početni vati su potrebni da bi uređaj bio pokrenut, dok radni vati održavaju kontinuirani rad uređaja.

Evo kako izračunati potrebnu snagu:

  1. Napravite listu električnih uređaja koje želite da napajate.
  2. Zabeležite radne i početne vate za svaki uređaj.
  3. Saberite sve radne vate.
  4. Pronađite najveću početnu snagu i dodajte je ukupnoj radnoj snazi.

Koliko snage treba za agregat?

Ako ste i dalje malo zbunjeni, nema problema. Evo jednostavnog odgovora: verovatno vam treba više snage nego što pretpostavljate. Na primer, za kamp prikolice i generatore za kampovanje obično ćete tražiti opciju koja pruža između 2.000 i 4.000 vati. 

Za standardnu kuću na selu, gde je napajanje često nepouzdano, trebaće vam agregat koji osigurava između 5.000 i 7.000 vati. Ovo će omogućiti normalno funkcionisanje uređaja kao što su frižideri, osvetljenje, zamrzivači i vodene pumpe.

Pored toga, trebalo bi razmotriti koliko uređaja će biti uključeno istovremeno. Da li planirate da koristite klima uređaj? Da li imate električni bojler? Da li često koristite električnu rernu? 

Dakle, kako odrediti potrebnu snagu generatora? Ako želite stabilno napajanje za osvetljenje, verovatno ćete tražiti agregat manje snage. Svetla obično koriste samo oko 60 vati. Ali, ako želite da pravite smutije tokom kampovanja, trebaće vam više energije da pokrenete blender na maksimumu jer ovi aparati obično zahtevaju oko 500 vati za pokretanje i 300 vati tokom rada.

Pažljivo razmotrite nivo buke

Generatori mogu biti prilično bučni, pa čak i veoma bučni. Tipično, nivo buke koji emituje agregat se kreće između 65 dB i 100 dB.

Da biste stekli bolju predstavu, zamislite da motocikl proizvodi zvuk od oko 95 dB, dok voz može da proizvede čak 100 dB dosadne buke. Iako agregati za struju možda nisu toliko bučni kao vozovi, čak i ti blagi zvukovi mogu s vremenom izazvati gubitak sluha.

Zato je važno pažljivo razmotriti nivo buke prilikom izbora agregata za struju. Ako planirate da koristite prenosivi generator za neki događaj, bitno je da izaberete model koji neće ugroziti zabavu neprestanom bukom.

Umesto toga, potražite najtiši dostupni agregat ili razmotrite bešumni agregat za struju koji ima nisku decibelnu ocenu. Nikako ne izlažite sebe ili druge riziku pokušavajući da „prigušite“ buku pomoću ćebadi ili drugih improvizovanih metoda. 

Faktori za izbor idealnog agregata za struju

Dobri agregati za struju treba da zadovolje tri osnovna kriterijuma:

  1. Da daju odgovarajuću količinu energije,
  2. Da imaju prihvatljiv nivo buke,
  3. Da su po pristupačnoj ceni.

Najbolji generatori za struju bi trebalo da budu spremni za upotrebu i jednostavni za korišćenje. Pre nego što ih upotrebite, dobro bi bilo da se upoznate sa principom njihovog rada, funkcijama koje pružaju i gde obezbeđuju najefikasniji tok električne energije.

Ako želite da budete spremni za neočekivane situacije i da zaštitite svoj dom, razmislite o ulaganju u kvalitetan generator električne energije.