Kako isplanirati kupovinu novog stana?

Kupovina novog stana je velika odluka i ogromna finansijska investicija. Verovatno jedna od najvećih investicija koje ćete imati u svom životu. Biće puno izazova koji ćete morati da rešite, počev od traganja za idealnom lokacijom pa sve do zatvaranja finansijske konstrukcije. To će od vas zahtevati veliku posvećenost, odgovornost i naravno detaljno planiranje.

Što detaljnije budete isplanirali kupovinu vašeg novog stana, biće manje nepredviđenih situacija koje mogu izazvati veliku dozu stresa. A stres je nešto što svakako želite da izbegnete. Osim toga, ako budete uzeli u obzir sve vama bitne faktore, bićete sigurniji da ste pravilno investirali i da ste obezbedili stan upravo onakav kakav ste želeli. Pa kako ne biste pogrešili u tako važnoj odluci, dajemo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da bolje isplanirate kupovinu vašeg novog stana. Pročitajte! 

Izračunajte sa koliko novca raspolažete

Kada kupujete stan, prvo šta treba da znate je koliko novca ste u mogućnosti da izdvojite za tu namenu. Naravno, najbolja opcija je ako imate dovoljno novca na računu da platite ceo iznos odjednom, bez zaduživanja, što u Srbiji, nažalost, retko ko može. Druga opcija je da podignete stambeni kredit od banke

Ako pozajmljujete novac od banke onda morate znati kolika će vam biti mesečna rata za kredit. Danas na internetu možete lako pronaći puno onlajn kalkulatora, pa iskoristite neki od njih i izračunajte ratu kredita za stan. Svi ovi kalkulatori daće vam okvirni iznos mesečne rate, jer se kamata na pozajmljeni novac i generalno uslovi kreditiranja, razlikuju kod svake banke. Ipak, visina mesečne rate koju budete dobili kao rezultat na kalkulatoru, iako nije potpuno precizna, može biti dobra polazna osnova za dalje planiranje.

Treba da znate da većina banaka u Srbiji dozvoljava maksimalno opterećenje primanja od 60%. Ako na primer primate platu od 70.000 dinara mesečno, najviše ćete moći da računate na 42.000 dinara za ratu kredita, što je nešto malo manje od 400 evra. Međutim, postoji opcija da zajedno sa supružnikom podignete kredit. U tom slučaju, primanja se objedinjuju i ukupna suma se opterećuje sa maksimalno 60%.

Bez obzira koliko opterećenje primanja dozvoljava vaša banka, morate dobro razmisliti o tome da li će vam ostati dovoljno novca za normalan život. Možda su vaši mesečni izdaci već isuviše visoki, pa ukoliko platu opteretite sa maksimalnim iznosom, biće vam teško da pregurate mesec. Zato dobro razmislite i preračunajte se koliko novca možete mesečno izdvajati za otplatu kredita. 

Na kraju, ne zaboravite da će vam biti potrebno i 20% učešća (najčešće toliko traže banke). Taj novac morate uplatiti na račun banke kao uslov za odobravanje sredstava za kupovinu stana. To često nije mala suma pa može biti problem prikupiti je. Ako već duže vreme planirate da kupite stan, onda ste možda već odvajali sredstva za ovu namenu i uštedeli dovoljno novca. Ali ako niste, jedan od načina da rešite problem učešća je da stavite neku drugu nekretninu koja je u vašem vlasništvu pod hipoteku.

Razmislite o kvadraturi stana 

Svi volimo da živimo u velikim stanovima. Da imamo dovoljno prostora i da se osećamo komforno. Ali treba znati da veliki stanovi imaju i visoke troškove održavanja. Grejanje, porez, komunalije i ostali režijski troškovi mogu opteretiti značajan vaš budžet. Pa i to treba uzeti u obzir kada planirate kupovinu stana. 

Dalje, ako tražite da kupite stan samo za vas ili za vaše dete koje će studirati u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, garsonjera ili jednosoban stan su možda najbolja opcija. Stan će vas manje koštati a i troškovi održavanja će biti dosta niži. Sa druge strane, ako vaša porodica broji više članova, naravno da će vam biti potreban stan veće kvadrature.

U suštini, kada razmišljate koliki stan ćete kupiti, imajte na umu da je neka minimalna kvadratura oko 15m2 po osobi. Dakle, ako vas je četvoro, vi, supružnik i dvoje dece, razmislite o kupovini nerketinie čija površina je oko 60m2, kako biste imali koliko toliko komforan stan. Po nekim standardima to je otprilike najmanje dvoiposoban stan. 

Planirajte sredstva koja će vam biti potrebna za opremanje stana

Stan možete kupiti nenamešten, samo sa opremljenim kupatilom i kuhinjom, ili kompletno namešten. Naravno, cena stanova koji su kompletno uređeni je veća nego onih praznih. Ako kupujete stan u novogradnji, u kome niko pre vas nije živeo, odnosno ako ste vi prvi kupac, i ako je taj stan prazan, morate uzeti u obzir da će vam biti potreban i novac za kompletno opremanje.

Ne morate odmah namestiti ceo stan, ali sigurno ćete morati da sredite kuhinju i kupatilo, kupite sto i stolice i krevete za spavanje. Ako imate nameštaj koje možete iskoristiti iz prethodnog stana, tim bolje. Ali ako nemate, moraćete i taj finansijski izdatak da uračunate i stavite na papir kada planirate budžet za kupovinu nekretnine. Samo opremanje kuhinje i kupatila vas može koštati par hiljada evra, zavisno od površine i vrste materijala koje koristite, pa je veoma važno da predvidite i ovu vrstu troškova. 

Ako prvi put kupujete nekretninu na svoje ime i u vašem posedu nemate nijednu drugu, u roku od oko mesec dana država će vam vratiti 10% od vrednosti nekiretnine. To je u stvari PDV koji ste platili pri kupovini stana. Taj novac možete iskoristiti za opremanje vašeg novog doma.

Razmislite u kom delu grada bi bilo najbolje da živite 

Lokacija stana je jedan od bitnijih faktora pri kupovini. Činjenica je da su stanovi u centralnim gradskim opštinama znatno skuplji od onih na periferiji. Tako na primer, cene stanova u sada veoma popularnom Beogradu na vodi idu od 3.000 evra/m2 pa naviše. Dok ćete stan iste kvadrature na periferiji Beograda, u prigradskim opštinama i naseljima, možda moći da nađete i po ceni koja je više nego duplo niža od one u opštini Savski venac, na primer.

Kada planirate lokaciju na kojoj biste voleli da se nalazi vaš budući dom potrebno je da uzmete u obzir nekoliko faktora. Pre svega, blizinu osnovnih državnih institucija kao što su škola (ako imate decu), dom zdravlja ili opština. Zatim, blizinu javnog prevoza, odnosno gradskih stanica, kako biste lakše mogli da stignete do ostalih delova grada. I na kraju, za mnoge i najbitniji faktor je blizina posla. 

Ljudi koji imaju decu, preferiraju lokacije gde im je škola u neposrednoj blizini. Biće im potrebno manje vremena za odvođenje i dovođenje dece iz škole ili vrtića. Ovo je posebno važno u velikim gradovima jer u jutarnjim časovima, kada je često na ulicama pravi saobraćajni kolaps, možda će biti potrebno i više od pola sata da decu odvezete do škole.

Sa druge strane, ako ste od onih koji žele mir i beg od gradske gužve i buke, idealna lokacija budućeg stana bi mogla biti negde na periferiji grada. Taj stan ćete platiti znatno jeftinije, ali će vam biti potreban automobil. Dakle, planiranje lokacije na kojoj ćete tražiti da kupite stan zavisi pre svega od vaših ličnih potreba i želja. 

Detaljno i pravovremeno planiranje kupovine stana je jedan od osnovnih zadataka koje morate uraditi ako želite da bez stresa i sa manje brige sebi obezbedite lagodan život u novom domu. Dobro razmislite o svemu, stavite sve na papir i potrudite se da bude što manje stvari koje vas mogu iznenaditi. Mi se nadamo da smo vam ovim tekstom barem malo pomogli i ukazali na neke od značajnih faktora u procesu planiranja kupovine stana.