Kako do zarade na YouTube kanalu?

Život dece koji se nekada odvijao na ulici dok su se igrale žmurke, ćorave bake, između dve vatre ili fudbal, danas je zamenio virtuelni svet. Više ne želiš da postaneš astronaut ili doktor kad porasteš, sada želiš biti YouTuber, jer oni najviše zarađuju. Zarada na YouTube  kanalu može biti pozamašna ako kreirate zanimljiv, koristan i originalan sadržaj i da ste svesni važnosti „klika“. Kako je došlo do zarade vrtoglavih suma novca bez ikakve posebne obuke, školovanja ili iskustva, saznaćete u narednim redovima.

Od video servisa za upoznavanje do drugog najpopularnijeg sajta na svetu

YouTube-2
foto: unsplash.com

YouTube je kao web-platforma nastao 2005.godine u jednoj od država SAD-a, Kaliforniji. Godinu dana kasnije, Google je kupio YT. To je razlog zašto za otvaranje naloga na ovoj platformi, morate prevashodno napraviti gmail adresu. Šifru možete menjati kad poželite. Neregistrovani korisnici ne mogu da komentarišu ili lajkuju videe niti da gledaju neki sadržaj koji je označen sa 18+. U avgustu 2018.godine YouTube je rangiran kao drugi najposećeniji sajt na svetu, posle Google.com (izvor Alexa.com). Danas se u jednom minutu otprema više od 500 sati video sadržaja!

Zanimljivo je napomenuti da prvobitna ideja osnivača YouTube platforme nije bila deljenje video sadržaja, već video verzija servisa za upoznavanje. Tek nakon cunamija u Indijskom okeanu 2004.godine, kada ljudi širom sveta nisu uspevali da nađu video snimke na internetu, prevagnula je ideja da YT postane onakav kakvog ga danas poznajemo.

Kad porastem biću Youtuber

YouTube-1
foto: pixabay.com

YouTube je društvena mreža koja broji oko 2 milijarde korisnika (izvor Statista 2019). Prema podacima, 79% korisnika Interneta ima nalog na YouTube platformi. Među korisnicima dominiraju mladi. U prilog konstataciji govori podatak da u SAD-u čak 90% naloga pripada populaciji od 18 do 44 godine. Svakog dana se u svetu u proseku odgleda milijardu sati video materijala.

Kao takav, YT postao je izuzetno zanimljiv za oglašavanje i zaradu. YouTuber je osoba koja stvara sadržaj na ovoj mreži i sve popularnije zanimanje u svetu, ali i u Srbiji. Neki od kreatora sadržaja zarađuju milione dolara.

Najplaćeniji i najpopularniji YouTuberi na svetu su PewDiePie sa  oko 30 miliona subskrajbera i zaradom od 7 miliona dolara, slede Yogscats i Smosh. U Srbiji preko million pratilaca imaju Baka Prase, Mudja i SerbianGamesBL. Za njih se može reći da imaju veću gledanost od javnog servisa naše zemlje.

Google AdSense – bankomat za YouTubere

Ukoliko već neko vreme upload-ujete originalni sadržaj, imate solidan broj klipova, kreirane „playlists“, preko 1000 subskrajbera i dužinu pregleda minimum 4.000 sati na  godišnjem nivou, možete početi da zarađujete od klikova na YT. Neophodno je da podesite nalog na AdSense i čekate zaradu od kreiranog sadržaja.

Na svom YT nalogu, idete na opciju „video manager“, zatim „channel setting“ gde vidite „verify“. Kada kliknete na to, potrebno je da upišete broj svog mobilnog telefona i izaberete „text me the verification code“. Nakon što ga unesete, završili ste sa verifikovanjem naloga. Kod „verify“ opcije moraju biti zeleni sledeći parametri: community guidelines, copyright strikes i content ID claims. Prva dva ukoliko se ne zazelene, možete se oprostiti od zarade na YouTube kanalu. Ukoliko je treći crvene boje, možete obrisati problematične klipove i rešiti problem.

Potrebno je i da rešite pitanje monetizacije. Pre svega kod opcije „monetization“  morate kliknuti na „enable my account“, a zatim odgovoriti na pitanje kako želite da budete plaćeni (How will I be paid?). Klikom na „Associate and AdSense Account“,  izaberete svoj google nalog, državu, vremensku zonu, označite da li ste individualac ili imate svoj biznis, napišite bez kukica ime i prezime, adresu, grad, precizan poštanski broj, telefon sa +381 i za kraj obeležite „customize help“ za email. Čeka se od 1h do 7 dana na potvrdu. Stići će vam na mejl informacija da je nalog aktiviran.

Važna stvar je da morate imati preko 18 godina i devizni racun.

Zarada na YouTube kanalu – mit ili realnost

Malim kanalima se smatraju oni koji broje do 10.000 pregleda mesečno. Sa njima se nemojte nadati zaradi na YouTube-u. Google AdSense se koristi za veće kanale, jer „naplaćuje“ proviziju do 40% zarade. Ne možete zaobići AdSense i direktno postati partner sa YouTube-om, ali možete naći neku drugu firmu kao posrednika.

Click per thousand  ili CPM na 1000 pregleda može da varira od 0,1 do 4 evra. Razlika između malih zarada i milionskih je u prepoznavanju sadržaja koji ulazi u trending, kome raste broj pregleda, komentara, lajkova u odnosu na sadržaj koji je ostao na ispod 1000 prikaza.

Šta utiče na cenu pregleda?

YouTube-1
foto: pixabay.com

Marketari navode četiri faktora koji utiču na cenu pregleda:

#1 država iz koje pregled dolazi

Pregled iz Srbije manje je vrednovan od pregleda iz SAD-a na primer. To ne znači da morate kreirati sadržaj na engleskom jeziku za inostrano tržište, već sadržaj koji će biti koristan i našim državljanima koji žive van granica Srbije.

#2 dužina videa

Što je video duži, ima prostora za  više reklama i samim tim i veću zaradu. Neki od najpoznatijih YouTubera na svetu zarađuju između 5 i 10.000$ dnevno samo od reklama na svojim kanalima

#3 korisnost video sadržaja

Postoji ogromna razlika u zaradi na YouTube-u između sadržaja koji je zabavan i onog koji je koristan. Drugi je mnogo cenjeniji (veća cena po kliku – CPC), stoga je preporučljivo da kreirate „how to“ video materijal, jer time dajete korisniku dodatnu vrednost.

#4 strosna struktura publike

Stariji imaju više novca i veća zarada je na video sadržajima namenjenim prevashodno starijoj populaciji. Međutim, mlađa populacija je aktivnija na YouTube-u i donosi dosta pregleda, što smanjuje cenu po kliku- pregledu i povećava budžet.

Laka zarada na YouTube kanalu ili gubljenje vremena

YouTube-3
foto: unsplash.com

Jedno je sigurno, zarada na YouTube-u nije laka. Moramo razmotriti sva ulaganja: vreme i novac utrošen na opremu, editovanje, osvetljenje i adaptaciju sobe/studija za snimanje. Povratak investicija ili kako bi marketari rekli ROI nije siguran i brz. Ukoliko zaista mislite da imate potencijala da postanete YouTuber, krenite sa onim što imate ili pozajmite neophodno za početak, a zatim uložite malo novca. Najbitnije je strpljenje. Ako krene pomama, možete stići do zvezda. Čak i ako ne krene, naučili ste korisne stvari i možete se preorjentisati na neki drugi posao.