Kako da znate da li je ketogena ishrana za vas?

zdrav-dorucak-tost-jaja-avokado-keto-dijeta
Pexels.com

Ketogena ishrana podrazumeva uzimanje prave hrane u pravim porcijama i proporcijama. Ako ovo uradite kako treba, to će pokrenuti vaše telo da počne da sagoreva masti koje su se vremenom nataložile. 

Ketogena dijeta je na popularnosti dobila zahvaljujući nekim slavnim ličnostima koje su je praktikovale. Ali, šta je tačno keto dijeta i da li ima naučno uporište

U nastavku teksta pročitajte šta je to keto dijeta, ali i da li je ovo prava dijeta za vas

Pravila keto dijete – kako keto dijeta funkcioniše?

Ketogena – ili keto dijeta se bazira na naglašavanju hrane bogate mastima uz istovremeno ograničavanje unosa ugljenih hidrata. Zapravo od 60% do 80% kalorija treba da potiče od masti. Pravila keto dijete uključuju samo umerene količine proteina i manje od 50 grama ugljenih hidrata dnevno. 

Keto dijeta postoji već duže vreme. Doktori su prvi put počeli da je koriste 1920-ih godina za lečenje dece sa epilepsijom, a još uvek se ponekad koristi za te namene. Ali, danas postaje sve popularnija kao sredstvo za gubitak kilograma ili kao izvor energije za sportove u kojima je neophodna ekstremna izdržljivost (kao što su maratoni i triatloni). 

Ishrana tipičnog Amerikanca se sastoji od 50% ili više ugljenih hidrata, koji se u telu pretvaraju u glukozu. Naša tela glukozu koriste kao gorivo. Ali, kada pređete na ishranu sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata, telo na raspolaganju nema dovoljno glukoze. Umesto nje, kao gorivo koristi masne kiseline i ketonska tela. Ovaj proces se naziva ketoza – odakle i potiče ime dijete. 

Koju hranu smete da jedete?

Nutricionisti smatraju da su orasi, semenke, punomasni sir i drugi mlečni proizvodi, običan grčki jogurt, vlaknasta povrća bez skroba, uz manje količine mesa, jaja i ribe glavni oslonci keto dijete. 

Ukoliko želite da oprobate da li ova dijeta funkcioniše i kod vas, moraćete da ograničite unos ugljenih hidrata, uključujući peciva, slatkiše, hleb, testenine, žitarice, krompir, kukuruz, grašak, pasulj, voće i pivo. 

zdrava-hrana-salata-krastavac-jaja-keto-dijeta
Pexels.com

Ukoliko ožednite, možete uživati u običnoj ili gaziranoj vodi. Dozvoljeni su i nezaslađena kafa i čaj. Unos alkohola mora biti minimiziran – a ako ipak pijete – držite se votke i tekile. Ovo su opcije sa malo ugljenih hidrata, a soda voda je idealna u upotpunjavanju ovih pića. 

Da li zaista ima efekta kod gubitka kilograma?

Odgovor na ovo pitanje je – da. Ali, ne treba ga prihvatati bezuslovno. Potrebno je dve do tri nedelje pridržavanja ove dijete da bi sagorevanje masti (ketoza) u telu počelo.

Dakle, ne očekujte trenutne rezultate. Neke studije su pokazale da se pridržavanje ketogene dijete sa niskim ili veoma malim sadržajem ugljenih pokazalo kao veoma korisno u gubljenju kilograma. Međutim, posmatrano dugoročno, postoji mala razlika između ketogene dijete i dijete sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. 

Treba da znate da je ovo veoma restriktivna dijeta i da je teško ispratiti. U većini slučajeva, prosečna osoba ne uspeva da održava ovu dijetu na duži rok. Takođe, zbog visokog sadržaja zasićenih masti, uz ograničen unos voća, povrća i integralnih žitarica, nije optimalan izbor ishrane za vaše zdravlje

Zašto se neki sportisti pridržavaju keto dijete?

Objašnjenje može biti sledeće. Praćenjem uravnotežene dijete koja uključuje ugljene hidrate, utrenirani sportista može uskladištiti 2.500 kalorija glukoze, što je preporučeni izvor energije. Međutim, uz keto dijetu, isti ovaj sportista na raspolaganju ima oko 40.000 kalorija masti

Ideja je u tome da se prelaskom na ishranu sa visokim sadržajem masti telo prilagodi korišćenju masti kao izvora energije umesto ugljenih hidrata. Pošto im je na raspolaganju znatno veća količina masti, ovo čini da sportisti imaju veću izdržljivost i budu bolje motivisani za trening.

Bilo kako bilo, sportistima je ipak neophodna neka količina ugljenih hidrata i pored masti za normalnu količinu energije. Proces prilagođavanja vašeg tela sa sagorevanja glukoze na sagorevanje masti može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci

Da li je keto dijeta zdrava i sigurna?

Keto dijeta može dovesti do gubitka kilograma i nižeg nivoa šećera u krvi. Ali, ovo je samo privremeno rešenje. Nekada se dešava da se kilogrami povrate, i to brže nego što su se istopili. 

Svaka dijeta koja je u ovoj meri restriktivna može dovesti do nekih problema. U ovom slučaju govorimo o konstipaciji (zatvoru), nedostatku hranljivih materija ili povećanom riziku od bolesti srca. Osim toga, može uzrokovati socijalnu izolaciju i poremećaje u ishrani. 

vaga-gubitak-tezine-stopala-mrsavljenje
Pexels.com

Keto dijeta se ne preporučuje za one koji imaju bilo kakve probleme sa pankreasom, jetrom, tiroidnom žlezdom ili žučnom kesom

Glavne mane ove dijete su to što zabranjuje unos svežeg voća i povrća, integralnih žitarica i mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti koje mogu pomoći u dugoročnom gubitku težine i doprineti poboljšanju opšte zdravstvene situacije. 

Ono što treba da znate je da ne postoji univerzalna dijeta koja je dobra za svačiji organizam. Kako biste bili sigurni da je ova dijeta pravi izbor za vas na putu ka gubitku kilograma, dobro istražite koje su prednosti i nedostaci i konsultujte se sa nutricionistom i lekarom. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete brzo doći do idealne težine!