Kako da vam kućni uređaji duže traju

Kućni aparati kao što su frižideri, šporeti, sudomašine, veš mašine i klima uređaji čine naš život udobnijim u toj meri da se slobodo može reći da je jedno savremeno domaćinstvo nemoguće zamisliti bez njih. Zato je kvar bilo kog kućnog uređaja za većinu korisnika jako frustrirajući. 

Iako bismo voleli da naši kućni uređaji traju zauvek, nažalost to je nemoguće. Međutim, uz malo dodatne pažnje, vrlo je verovatno da mogu nadživeti svoju garanciju, a oni kvalitetniji mogu nas dobro služiti i deset, petnaest, pa čak i dvadeset godina bez ikakvih smetnji u radu. Da bi vaši uređaji izdržali test vremena i radili ispravno dugi niz godina, dajemo vam nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da izbegnete česte kvarove. Pročitajte!

#1 Detaljno proučite uputstvo za upotrebu pre nego što prvi put uključite uređaj

Iako većina korisnika jednostavno ignoriše i preskače ovaj prvi korak, čitanje uputstva za upotrebu je jedna od najvažnijih stvari koju treba da uradite pre nego što novi uređaj pustite u funkciju. Uputstva su napisana sa razlogom, kako biste zaštitili, pre svega sebe ali i sam uređaj, od uslova rada koji nisu predviđeni. 

Stručno uputstvo ne samo da će vam dati dobru predstavu o tome kako pravilno koristiti neki aparat, već sadrže i informacije o pravilnom čišćenju i održavanju koje će produžiti vek trajanja tog aparata. Ako se striktno pridržavate saveta iz uputstva vaš uređaj će vas dobro služiti dugi niz godina, uglavnom i preko garantovanog roka. 

Međutim, čak i kada potpuno primenjujete uputstva za upotrebu moguće je da nakon izvesnog perioda pojedini delovi uređaja otkažu. Jednostavno, ništa nije napravljeno da traje večno. Ipak, to ne znači uvek da ćete odmah morati da menjate uređaj. Umesto da odmah odete u prodavnicu bele tehnike i kupite nov frižider ili veš mašinu, prvo potražite servisera za kućne uređaje i uz konsultacije sa njim odlučite da li vam se popravka isplati. Često su u pitanju kvarovi koji nisu previše skupi i koje dobar majstor može da reši u kratkom vremenskom roku. 

#2 Održavajte uređaje čistim

Svaki uređaj za kratko vreme skupi prašinu, koliko god da brinemo o njemu, ali potpuno zanemarivanje i neredovno čišćenje tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati habanje pojedinih delova i na kraju njihovo otkazivanje. Naslage prašine, kamenca i raznih drugih nečistoća u početku će usporiti i otežati rad aparata, a onda će neminovno doći i do kvara. 

Tako biste, na primer, povremeno trebali da usisate prašinu koja se nakupila na namotajima kondenzatora na zadnjoj strani frižidera, jer ćete na taj način sprečiti njihovo pregrevanje. Kada su u pitanju uređaji koji koriste vodu u radu, poput veš mašina i sudomašina, trebalo bi da koristite sredstvo za uklanjanje kamenca bar nekoliko puta godišnje, ali i da redovno čistite filtere. 

Takođe, ne zaboravite da redovno čistite i filter klima uređaja. Osim što će klima bolje i rasterećenije raditi, oslobodićete se i prljavštine i bakterija koje su se vremenom nakupile u filteru.

#3 Nemojte preopterećivati uređaj

Pravilno korišćenje i rukovanje u pogledu opterećenosti može napraviti ogromnu razliku kada je u pitanju životni vek vašeg kućnog aparata. Na primer, ako koristite mikser za pravljenje testa za hleb, nemojte odjednom dodati sve sastojke, već to činite postepeno, prema uputstvu, jer u suprotnom možete preopteretiti motor aparata. U početku će raditi sporije a zatim će i potpuno otkazati. Popravka motora bilo kog kućnog uređaja je često toliko skupa da se i ne isplati raditi je.

Kada je u pitanju frižider, vodite računa da nikada ne bude prepunjen. Ostavite dovoljno mesta između namirnica kako bi vazduh unutar uređaja mogao lagano i nesmetano da cirkuliše i ravnomerno hladi hranu. Ako stavite više hrane nego što je dozvoljeno uputstvom, motor frižidera će morati više da radi kako bi sve ohladio, pa čak i preko optimalnog vremena hlađenja. U takvoj situaciji sigurno je da će brže stradati. 

Isto važi i za veš mašinu. Nemojte u bubanj stavljati više veša od količine koja je predviđena u uputstvu, jer tako možete oštetiti i bubanj i motor. 

#4 Uređaje koji imaju sečiva redovno održavajte oštrim

Oštra sečiva će seckanje ili mlevenje hrane učiniti mnogo efikasnijim. Ukoliko su noževi na aparatu koji koristite tupi, biće vam potrebno više vremena da sameljete hranu a motor će se mučiti da to uradi. Na kraju, usled dužeg rada nego što je zaista potrebno, doći će do pregrevanja koje može izazvati kvar motora. 

Osim toga, duže vreme koje vam je potrebno za seckanje ili mlevenje hrane zahtevaće i više električne energije. Više potrošene struje, logično znači i veće račune. Zato je od velike važnosti da vaši kućni uređaji, bilo da je to seckalica, šporet, frižider u kuhinji, ili veš mašina u kupatilu, uvek budu u optimalnom režimu rada i imaju očišćenje vitalne delove. 

#5 Koristite isključivo originalnu i preporučenu dodatnu opremu

Svaki uređaj ima različite specifikacije i zahteve u pogledu načina korišćenja. Na primer, sokovnik će raditi ispravno ako za potrebe ceđenja soka koristite nastavke predviđene za to. Takođe, ako aparat koji koristite ima više noževa za različite namene, upotrebljavajte uvek odgovarajući nož, jer sečiva za seckanje i za mlevenje mesa nisu ista. 

Što se tiče frižidera, u njima postoji više fioka za različitu vrstu hrane. Pa ako pravilno odlažete hranu u određenim delovima frižidera, ne samo da će ona duže trajati, već će i vaš rashladni uređaj biti manje opterećen i trošiće manje električne energije. 

Nepravilnim izborom dodataka otežaćete rad aparata, potrošiti više vremena i struje, ali i smanjiti njegov životni vek.  

#6 Velike kuhinjske uređaje uvek držite uključene direktno u glavnu utičnicu

Veći kuhinjski aparati vuku i više struje, pa je zato najbolje rešenje da direktno budu priključeni na izvor električne energije, bez korišćenja produžnih kablova, kako to mnogi korisnici praktikuju. Štaviše, pojedini veliki električni uređaji, poput TA peći, imaju namenske utičnice, koje nije moguće ubaciti u utičnicu na produžnom kablu.

Korišćenjem produžnih kablova sa više utičnica, posebno kod velikih potrošača, može doći do preopterećenja, pa čak i do požara na samoj utičnici. Isto tako, male kuhinjske aparate, kada završite sa radom, obavezno isključite iz struje.

Saveti koje smo vam dali trebalo bi da vam pomognu da maksimalno iskoristite svoje kuhinjske uređaje i da vas oni dobro služe dugi niz godina. Veoma je važno naglasiti i da nepravilnim rukovanjem i nepridržavanjem uputstva koje je dao proizvođač gubite pravo na garanciju. Zato vodite računa o vašim kućnim aparatima, redovno ih održavajte i čistite i koristite ih isključivo na način koji preporučuje proizvođač.