Početna ŽivotKorisni saveti Kako da vam iznajmljivanje stana ne predstavlja opterećenje

Kako da vam iznajmljivanje stana ne predstavlja opterećenje

Predrag Konatarević
262 pregleda

Kada se selite u drugi grad, bez obzira na to da li su u pitanju poslovne obaveze, odlazak na fakultet ili iz nekog drugog razloga želite da promenite mesto boravka, prva stvar koju morate uraditi je da obezbedite stan. Iznajmljivanje stana može biti prilično stresno, posebno ukoliko se na ovaj korak odlučite bez posrednika. 

Ne dozvolite da vas obeshrabre loša iskustva kako zakupaca, tako i zakupodavaca. Dešava se da stanari tvrde kako vlasnici ne poštuju dogovor po pitanju visine zakupa, depozita, popravki u stanu, a s druge strane stanodavci se žale na stanare kako nisu redovno plaćali račune, napravili su štetu u stanu i sl. Iskusni zakupci i zakupodavci svesni su svih mogućih rizika i trude se da ih preduprede kako ne bi došlo do ovakvih situacija. Za razliku od njih, oni koji prvi put stupaju u proces rentiranja nekretnine,  nisu upoznati sa mogućim rizicima. U nastavku teksta vam donosimo proverene savete za iznajmljivanje stana. 

Oglas za iznajmljivanje stana mora da bude detaljan 

Ukoliko imate stan koji želite da rentirate, budite spremni da to nije jednostavan proces, ali nije ni nemoguć. Preporuka je da se preko zajedničkih poznanika ili prijatelja raspitate o profilu potencijalnog zakupca. Ukoliko nemate zajedničkih poznanika, možda bi najbolje bilo da ceo proces prepustite agenciji za nekretnine koja će umesto vas oglasiti stan i pronaći klijente. Pre svega toga bi trebalo doneti odluku kome želite da izdate stan. Da li su u pitanju studenti, porodice, parovi i sl. Obavezno postavite fotografije stana, napišite lokaciju, kvadraturu, cenu, kao i stepen opremljenosti. Nije svejedno da li je stan u zgradi sa liftom ili bez, da li je predviđen isključivo za nepušače kao i da li su dozvoljeni kućni ljubimci. Što se tiče cene zakupa, najbolje bi bilo da istražite konkurenciju kako biste imali neki orijentir. Potrudite se da cena zakupa ne bude previsoka, ali ni preniska. Stanovi u potkrovlju i suterenu su uglavnom jeftiniji. Ako vam je stan luksuzno opremljen, to će svakako dodatno podići cenu. Takođe razmislite da li ste spremni na cenkanje, kao i koja je najniža cena za koju biste iznajmili nekretninu. 

Budite iskreni, ali nenametljivi 

Kada potencijalni zakupac dođe da pogleda stan, iskreno mu odgovorite na sva pitanja i obavezno ga upozorite ukoliko nešto ne funkcioniše. Izbegavajte da ga ubeđujete da iznajmi stan, jer ćete stvoriti kontraefekat. Imajte u vidu da nemamo svi isti ukus kao ni platežnu moć. Konačnu odluku prepustite njemu. 

Kroz ugovor o zakupu ćete definisati mnoga pitanja, ali važno je da ih i usmeno predočite potencijalnom zakupcu. Tu se prvenstveno misli na visinu depozita, vreme i način plaćanja stanarine, računa i dr. Detaljno mu pokažite stan, ali mu dozvolite da sam odluči. Ukoliko je stan koji izdajete luksuzno opremljen, što između ostalog podrazumeva savremen nameštaj, mermerne ploče za kuhinju, novu pvc stolariju i savremene električne uređaje, utoliko je potrebno da potencijalnom stanaru skrenete pažnju  da redovno i uredno održava stan. Ono što obavezno morate uraditi svakog meseca kada dođete po kiriju ili račune je nenametljivo pogledati da li se stan održava i koliko ste zadovoljni takvom vrstom održavanja. 

Šta sve treba da znate ukoliko ste zakupac

Ukoliko zbog studiranja odlazite u drugi grad, sigurno će vam koristiti studentski vodič za traženje stana. Takođe možete potražiti stan i preko poznanika, oglasa ili raznih grupa na društvenim mrežama. Pratite redovno ponude i čim se pojavi nešto što vam deluje primamljivo, pozovite zakupodavca. Kada krenete da pogledate stan, ponesite nešto novca sa sobom, kako biste mogli da date depozit. Ukoliko ste sigurni da vam se stan dopada i da želite da ga iznajmite, depozitom ćete obezbediti garanciju da zakupodavac neće nekom drugom izdati stan. Iako nije čest slučaj u praksi, savet je da insistirate na potpisivanju ugovora. Ukoliko iznajmljujete stan posredstvom agencije, obavezno tražite na uvid ovlašćenje koje je vlasnik stana dao agenciji. 

Osim cene zakupa i depozita, režije su takođe bitna stavka. U startu se dogovorite oko tekućeg i investicionog održavanja. Po pravilu tekuće održavanje plaća zakupac, dok investiciono održavanje plaća stanodavac. Obavezno precizirajte i otkazni rok, kao i valutu u kojoj ćete plaćati stanarinu. 

Nadamo se da će vam ove smernice za iznajmljivanje stana koristiti kada budete u situaciji da tražite novi životni prostor ili kada odlučite da svoju nekretninu izdate u zakup. Ukoliko u samom startu ugovorom definišete obaveze sigurno je da ćete izbeći eventualne nesuglasice i probleme bez obzira da li ste zakupac ili vlasnik stana. 

Povezani članci

Ostavi komentar