Kako da uvećate vašu ušteđevinu?

Svako zna da je štednja neophodna i služi da se finansiraju očekivani i neočekivani rashodi. Ipak, nije uvek moguće pronaći način da se ušteđevina uveća, a to vam ostavlja manje novca na raspolaganju usled čega se stvara velika finansijska neizvesnost.

Uvećanje ušteđevine je moguće na različite načine, od oročenja u banci pa do drugačijeg izdvajanja i štednje tokom meseca. Kao rezultat ovih napora ćete imati mogućnost da trošite novac, ali i da ga stalno obnavljate i uvek imate bezbednu zalihu koja će pokriti prevelika dugovanja.

Isplanirajte mesečni budžet

Da bi mogli da odvajate novac na štednju, morate prvo imati neki višak koji je moguće sačuvati, a u današnje vreme to nije uvek lako. U slučaju da i vi imate ovakvih problema, pokušajte da kroz vođenje specifikacije troškova i planiranje rashoda pronađete mesta za uštede.

Proces nije toliko zamoran kada se sa njim jednom započne i preći će vam u naviku da svaki trošak beležite. Iskoristite opcije na telefonu i nakon svakog plaćanja upišite iznos i svrhu izdvajanja.

Prvi mesec ćete imati priliku samo da sagledate vaš način raspolaganja novcem. Proverite da li ste imali uzastopna izdvajanja koja ste možda mogli da rasporedite u više meseci, da li ste imali manje prihode i kolika su vanredna trošenja?

Odgovori će pomoći da se obazrivije troši i eventualno uštedi. Nekada je to moguće, a nekih meseci nije, ali će se sasvim sigurno stvoriti osnov za sakupljanje sredstava koja će u nekom trenutku sasvim dobro doći.

Dinarska štednja u banci – najbolji način za uvećanje sredstava

Banke su jedine institucije koje će vam platiti da im ostavite svoju štednju na čuvanje.

Dinarska štednja donosi najveću kamatu, a ako odaberete oročenu štednju zarađeni iznosi će biti maksimalni. To će pomoći da se štednja uveća i zaradi jednostavnim deponovanjem sredstava u banci.

Čuvanje novca na ovaj način donosi i posrednu korist, a prva je ta što se novac ne troši nenamenski i ostaće celovit tokom celog perioda štednje. Dobro ćete razmisliti da li da prekinete tok oročenja ili vam sredstva nisu zaista toliko potrebna da bi ih uzimali od banke pre dogovorenog perioda.

Na šta trošite štednju?

Pored pronalaska načina za veću štednju i deponovanje novca na dinarsku štednju u banci, morate biti obazrivi i pri trošenju svoje štednje ako želite da ona uvek postoji.

Neka vanrednih troškova bude što manje, a svako veće ulaganje rasporedite u toku godine. Tako ćete realizovati sve zamišljeno, isplanirati dinamiku otplate, ali i imati bolju kontrolu troškova.

Neki planovi će se odmah ispuniti, za neke ćete shvatiti da još nije vreme, ali ćete ušteđevinu trošiti postepeno i na neophodne stvari. Naravno, novac će trošiti i na zadovoljstvo, one stvari koje vas čine srećnima, ali sve dok su takvi troškovi povremeni i nisu preveliki, vaša štednja je sigurna i biće je dovoljno.

Posetite svoju banku i raspitajte se o kamatama za deviznu i dinarsku štednju. Odaberite što duže rokove oročenja i pažljivije pratite na šta trošite sačuvana sredstva. Ako uz to uspete i da stvorite prostor za povremeno izdvajanje novca, imaćete kontinuitet kod kog se novac troši, ali i odvaja za buduće rashode.