Kako da uredite stan u industrijskom stilu

industrijski-stil-trpezarija
Foto: Unsplash.com

Industrijski stil daje bezvremenski i veličanstven pečat svakom enterijeru. Premda se često povezuje sa potkrovljem i stanovima u urbanom gradskom jezgru, istina je da ne postoji prostor koji ne možete urediti na ovaj način. Industrijski stil moguće je kombinovati sa drugim dizajnerskim pravcima – tako da ne morate “preobraziti” čitav prostor, dovoljno je da uključite nekoliko ključnih elemenata ovog koncepta.

Ako želite da vaš dom poprimi industrijski izgled, evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da to i ostvarite. Pročitajte.

Kombinujte minimalizam i industrijski stil

Kombinacija industrijskog i minimalističkog stila je osnovni spoj u svetu dizajna enterijera. Ukoliko tražite rešenje za uređenje novog stana, minimalizam je definitivno opcija koju treba da razmotrite. U minimalstičkom prostoru fokus je na pažljivo odabranim i praktičnim komadima nameštaja. U mnogim aspektima, ovo je u skladu sa idejama koje stoje iza industrijskog stila, gde se često naglašava “ogoljeni izgled”.

Moderan, minimalistički enterijer je zapravo savršeno mesto za eksperimentisanje sa nagoveštajima industrijskog stila. Odličan prvi korak na putu ka minimalističkom izgledu sa industrijskim šarmom jeste da uklonite nered iz svog prostora. Ostavite zidove i podove što je moguće više izložene. Zidovi od cigala izgledaju rustično i kreiraju “fabrički” ambijent.

Funkcionalnost je na prvom mestu

Industrijski izgled se odnosi na praktičnost i svestranost. Prema tome, kada odlučujete kako da ukrasite svoj prostor, praktičnost odabranih komada nameštaja uvek treba da vam bude u prvom planu. Čiste linije, jednostavne forme i oštri kontrasti su neophodni. Međutim, minimalistički pristup ne znači da morate da pravite kompromise u pogledu udobnosti.

industrijski-stil-enterijer

Naprotiv, kofmor je uz praktičnost jedan od prioriteta, a prijatno i toplo okruženje cilj ka kome se teži. Držite se neutralne palete boja, iskoristite pritom nekoliko ključnih tekstura i pokušajte da izbegnete previše dodataka (pa čak i višak jastuka!).

Kombinacija metal i drvo

Rustično drvo i izloženi metal su ključna kombinacija dizajna industrijskog nameštaja. Možete pronaći bilo koji stil nameštaja koji kombinuje ova dva materijala kako biste stvorili prekrasan industrijski dizajn. Metalne konstrukcije za drvene police, trpezarijski sto, zidna TV polica – svaki od ovih elemenata u enterijeru doprinosi kreiranju željenog rustičnog i industrijskog ambijenta.

Industrijski nameštaj često dobija inspiraciju iz antičkog ili vintage dizajna. Ako možete da pronađete antičke komade, onda još bolje!

Suština je zapravo u kombinaciji rustičnog i modernog. Pritom, ne postoji pravilo o odnosu elemenata koji se unose u prostor. Potpuno ste slobodni da kreirate stil koji više naginje modernoj ili rustikalnoj strani. Možete, primera radi, da unesete elegantnu kožnu sofu ili garnituru u dnevni boravak. Na vama je izbor hoćete li ostaviti zidove ogoljene i grube ili ofarbati ih u klasičnu belu. Poenta je da napravite spoj rustično-moderno, a u kom odnosu, to već diktiraju lični afiniteti i ukus.

Izložene metalne grede, cevi i “gola”ili “zarobljena”rasveta

Da biste dobili tu fabričku atmosferu, važno je pokazati “sirove” elemente prostora. Prikaz čeličnih greda i cevi daće ambijentu „nedovršen“ izgled, što je upravo ona industrijska atmosfera koju želite.

Kada je u pitanju industrijsko osvetljenje, najbolji izbor je Edisonova sijalica. “Gole” sijalice su sinonim za enterijer u industrijskom stilu. Mogu se kombinovati sa metalnim konstrukcijama tako da dobijete rasvetu u “kavezu”.

Koristite srebrnu metalik paletu boja

Ako ste veliki ljubitelji svetlih i jarkih boja, možda nećete naći mesto za njih u enterijeru koji uređujete u indutrijskom stilu. Zapravo, smele nijanse u industrijskom prostoru su retke. Preovladava srebrno metalih paleta boja. Smeđa i tamnoplava takođe se mogu pojaviti, ali je najbolje držati se zlatnih, bronzanih i metalnih tonova u stanu.

Koncept otvorenog prostora

S obzirom na to da se industrijski stil dovodi u vezu sa skladištima i fabrikama, sasvim je logično što je usredsređen na velike, otvorene prostore, neretko sa visokim plafonima i velikim prozorima od poda do plafona.

Život u takvom prostoru ima i prednosti i nedostatke. S jedne strane, savršen za okupljanja i druženja, na primer. Međutim, ako imate porodicu i više volite vreme samo za sebe, možda ćete nedostatak privatnosti biti mana ovakvog koncepta.

Ako tražite više otvorenog prostora u svom domu, postoji mnogo načina da stvorite iluziju o tome. Jedan trik je da koristite isti pod u više prostorija kako biste dali osećaj jedinstva. Uklanjanje vrata u korist otvorenih lukova ili preklopnih vrata takođe može poslužiti u iste svrhe. Dvostruka vrata koja se otvaraju u baštu doneće više svetlosti i učiniti da spoljašnji prostor deluje kao druga prostorija.

Šik elementi u industrijskom stilu

Ako težite modernijem izgledu enterijera i želite luskuz i glamur u svom stambenom prostoru, industrijski stil obogatite šik detaljima. Počnite sa osnovom neutralne boje koja se naginje ka sivim tonovima i dodajte nekoliko svetlih, crvenkastih nijansi da biste stvorili kohezivan dizajn enterijera.

industrijski-stil-šik-enterijer

Kombinujte industrijske elemente kao su prefinjen metal sa mesingom i antikni materijali i komadi. Tepih od kravlje kože, stolica ili fotelja sa ružičastim štofom, jednostavan zidni dekor u vidu ogledala daju prostoru pravu dozu toplo-hladnog ambijenta.

Zemljani tonovi u industrijskom enterijeru?

Ako je siva metalik boja previše hladna za vaš ukus, možete kombinovati industrijski stil sa zemljanim tonovima. Rezultat će biti enterijer koji više podseća na rustičnu seosku kuću, nego na fabriku. Konjak boja kože za dvosed i fotelju, jastuci od veštačke kože (u industrijskom maniru), drvene nogare nameštaja u nijansi meda – boje, detalji i raznovrsna zidna umetnost savršeno spajaju industrijsku i rustikalnu estetiku.

Dekorativni detalji u industrijskom dizajnu

Dekor u industrijskom dizajnu enterijera može biti stilski, ali jednostavan. Upotrebite lampe, keramiku i skulpture od drveta da unesete u enterijer lepotu iz spoljnog sveta.

Jastuci, umetnička dela, lampe i drugi dekorativni komadi mogu pomoći da upotpunite svoju paletu boja i ujedno date lični pečat stanu u kom ćete živeti. Ukasima možete da prilagodite atmosferu unoseći više rustičnog ili da pak unesete još modernih vibracija. Ne morate svaku dekoraciju da kupite, pokušajte da nešto napravite i sami. Primera radi, da upotrebite metalne cevi i lance, automobilske felne od čelika, kaiševe – sve one predmete koji odgovaraju vibraciji industrijskog dizajna enterijera. Bićete iznenađeni onim što možete da smislite, mogućnosti su beskrajne.

Industrijski stil je toliko oštar i hladan da se sam po sebi može delovati neprivlačno i neadekvatno za životni prostor. Međutim, ako metal i drvo industrijskog dizajna enterijera uparite sa elementima drugih stilova, stvorićete idealnu kombinaciju za svoj stan.