Kako da tepih uvek izgleda kao nov: Korisni saveti za dugotrajnost i svežinu

Dugotrajni i lepo očuvani tepih može doprineti tome da vaš dom izgleda toplo i prijatno, bez obzira na to u koju prostoriju ga stavite. Međutim, svakodnevno gaženje preko njega, izloženost raznim spoljnim faktorima, mogu uticati na izgled tepiha. Pa tako posle nekog vremena on vrlo često izgleda manje atraktivno i pohabano. 

Srećom, postoje određeni korisni saveti i tehnike koje možemo primeniti kako bismo očuvali svežinu i dugotrajnost našeg tepiha, koje Zvezdan iz tepih servisa Star Clean predlaže. U nastavku teksta slede praktične metode za redovno održavanje i čišćenje tepiha, kao i one za zaštitu od habanja.

Dodajte manje tepihe na određena mesta

Najbolje bi bilo da dodate dekorativnu zaštitu poput postavljanja prostirki i staza na određenim mestima na kojima se često prolazi, kao što su hodnici, ulaz, ili prostor ispred kauča.Na taj način ćete zaštiti svoj glavni tepih od habanja i čestih fleka. 

Postavite otirače ispred ulaza

Da biste sprečili ulazak prljavštine u vaš dom, a time i na vaš tepih, možete da postavite otirače ispred svih spoljnih vrata. Tokom hladnijih meseci, ili jeseni kada je obuća većini ljudi mokra može napraviti nered ukoliko se tako uđe u kuću. 

Zato, razmislite o postavljanju dodatnih otirača iznutra. To će omogućiti vama i vašim gostima da izuvanje prljavih cipela bude na određenom mestu koje nije tepih, čime ćete sačuvati tepih i smanjiti potrebu za čestim čišćenjem.

Usisavajte tepih redovno 

Redovno usisavanje tepiha je važno za održavanje njegove svežine i čistoće. Usisavanje ne samo da uklanja vidljivu prašinu i prljavštinu s površine tepiha, već i alergene i nečistoće koje se mogu zadržati dublje između vlakana. 

Samim tim se smanjuje rizik od alergijskih reakcija i poboljšava kvalitet vazduha u prostoriji. Takođe, često usisavanje produžava životni vek tepiha, sprečavajući trošenje vlakana i habanje materijala.

Prilikom usisavanja, preporučuje se korišćenje kvalitetnog usisivač s adekvatnim nastavcima koji će obuhvatiti celu površinu tepiha, uključujući teže dostupne delove kao što su uglovi i ivice. Takođe, treba usisavati u više smerova kako bi se osiguralo temeljno čišćenje svih vlakana. Ako je tepih posebno gust ili ima dugačka vlakna, možda će biti potrebno sporije usisavanje kako bi se prljavština efikasno uklonila.

Stvaranje rutine za usisavanje će vam omogućiti da uživate u svom tepihu dugi niz godina i očuvate njegov lep izgled u vreme koje dolazi.

Obrišite prolivenu tečnost odmah

Istog trenutka kad prolivenu tečnost primetite na svom tepihu, obrišite je odmah. Bez obzira na vrstu tečnosti, nikada nemojte trljati mrlju kada pokušavate očistiti prosutu tečnost sa tepiha, već nežno ubrusom pokupite tečnost. Zatim odmah primenite rastvor za čišćenje tako što ćete blago tapkati po mrlji. Pritom, uradite to što pre i vrlo pažljivo, krećući se od spolja prema unutra, koristeći peškir ili čistu krpu.

Ukoliko mrlja i dalje ostane vidljiva, nemojte koristiti sredstvo za uklanjanje fleka, jer može samo natopiti i dodatno oštetiti tepih. U ovakvoj situaciji, najbolje je pozvati profesionalnog čistača tepiha da adekvatno reši problem.

Izuvajte se pre ulaska u prostoriju

Uvedite praksu izuvanja pre ulaska u dom, kako biste sprečili unošenje prljavštine u kuću. Ovaj običaj, koji je veoma popularan u mnogim azijskim zemljama, sve više se praktikuje i u drugim delovima sveta. 

Možete obezbediti nekoliko jeftinih, udobnih kućnih papuča koje ćete ponuditi gostima kada dođu u posetu. Na taj način ćete olakšati sebi održavanje tepiha.

Pažljivo sa sredstvima za održavanje tepiha

Kada je reč o čupavim tepisima ili onim sa dugim vlaknima, budite veoma pažljivi, jer su oni skloni mršenju. Ako dođe do zapleta vlakana, nemojte ih povlačiti jer to može pogoršati situaciju. Umesto toga, koristite makaze kako biste pažljivo odrezali višak i nastavili sa čišćenjem.

Kada se radi o proizvodima za održavanje tepiha, najbolje bi bilo da izbegavate one u prahu koji služe za eliminisanje mirisa. Ti proizvodi mogu naštetiti tepihu tokom vremena i ostaviti za sobom ostatke koji će postati lepljivi prilikom sledećeg pranja tepiha šamponom ili čišćenja parom.

Unajmite profesionalce za čišćenje tepiha

Da biste očuvali tepih u savršenom stanju, nemojte čekati znakove da je vreme za profesionalno čišćenje. Umesto toga, redovno nosite tepih na pranje, svakih šest meseci ili barem jednom godišnje. Dubinsko čišćenje koje će obaviti stručnjak će osigurati da vaš tepih bude mirišljav i izgleda kao nov.