Kako da pomognete detetu da prihvati školske obaveze s lakoćom

majka-ćerka-učenje-domaći
Pexels.com

Neka deca se suočavaju sa većim izazovima na početku i tokom školovanja nego druga. Zato je uloga roditelja od najveće važnosti kako bi njihov đak razvio pozitivan stav prema školi i školskim obavezama i stekao veštine neophodne za postizanje uspeha.

U ovom tekstu daćemo vam deset dragocenih saveta o tome kako možete pomoći svom detetu da postane uspešan i samostalan učenik. Uz svaki savet, kako bi ga lakše primenili u praksi, daćemo i jedan ili više primera. Krenimo redom.

#1 Razgovarajte sa detetom

Dobra komunikacija sa detetom igra ključnu ulogu u razumevanju njegovih potreba i eventualnih problema sa kojima se susreće u školi, ali i van nje. Razgovor će vam pomoći da saznate šta ga muči i procenite kako da mu pomognete. Isto tako, bolje ćete pratiti razvoj i napredak vašeg đaka. Prema istraživanjima, deca koja razgovaraju sa roditeljima o školskim obavezama, svojim problemima i osećanjima su emocionalno stabilnija i postižu bolje rezultate. 

majka-dete-učenje
Pexels.com

Sa razgovorom treba početi još pre nego što škloska godina počne. Iznesite detetu vaša očekivanja ali mu recite i da ćete uvek biti tu ako mu je potrebna pomoć. Budite mu i roditelj i prijatelj. Kada krene školska godina, obavezno svakog dana pitajte dete šta je radilo u školi. Da li ima nekog gradiva koje mu nije jasno? Da li je učitelj odnosno nastavnik najavio test? Da li ima nekih problema koji nisu vezani za školu i učenje? 

#2 Postavite realna očekivanja

Postavljanje realnih očekivanja od deteta kada je u pitanju obrazovanje i uspeh u školi pomaže da se izbegnu stres i anksioznost. Preterana očekivanja i visoko postavljeni ciljevi dovode do negativnih posledica na mentalno zdravlje dece, uključujući rušenje samopouzdanja i motivacije.

Umesto da zahtevate od deteta da bude najbolje u svemu, možete postaviti ciljeve koji su prilagođeni njegovim individualnim sposobnostima odnosno mogućnostima. Ukoliko dete, na primer, ima dobru ocenu (3) iz srpskog jezika, postavite za cilj da na kraju polugodišta ima vrlo dobru (4). Idite postepeno, korak po korak

#3 Stvorite radnu atmosferu

Organizovan i miran prostor za učenje značajno poboljšava koncentraciju i produktivnost deteta kada je učenje u pitanju. Odaberite miran deo kuće za radni kutak. Najbolje je da to bude zasebna soba. 

Radni sto i udobna stolica su obavezni. Organizatori za olovke i papir su takođe poželjni. Eliminišite sve elemente koji mogu ometati rad deteta, kao što su TV ili pametni telefon. Postavite odgovarajuće osvetljenje. Potrudite se da radni sto bude sređen i namestite ga tako da svetlost koja pada na svesku ili knjigu dopire sa leve strane ako je dete dešnjak, odnosno sa desne ako piše levom rukom, jer ćete na taj način obezbediti da ne bude nikakve senke od ruke ili drugih predmeta. 

Opremite kutak za učenje i odgovarajućom literaturom. Još pre početka školske godine zajedno pretražite internet i pogledajte knjige za osnovnu školu koji se mogu kupiti online. Osim osnovnih udžbenika možda pronađete neku zanimljivu knjigu koja će zainteresovati dete i koja će mu dobro doći u njegovom radnom prostoru kod kuće. 

#4 Razvijte rutinu

Uspostavljane rutine pomaže deci da razviju disciplinu i odgovornost prema svojim obavezama vezanim za učenje. Svakodnevna rutina se može odnositi na vreme za učenje ili odmor. 

Na primer, uvek nakon što dete dođe iz škole pustite ga neka se odmori bar sat vremena, da može malo da se opusti i pojede nešto pre nego što počne sa izradom domaćih zadataka. Ne dozvolite mu da izađe da se igra pre nego što završi sa domaćim. Zapravo, najbolje je da u dogovoru sa detetom odredite fiksno vreme za učenje svakog dana. 

Na kraju, postarajte se da na spavanje ne ide posle 21 ili najkasnije u 22 časa, kako bi imalo dovoljno vremena da se dobro naspava i odmori. 

#5 Podržavajte samostalnost u radu

Podsticanje deteta da preuzme odgovornost za svoje obaveze i uspeh u školi pomaže u razvoju samopouzdanja i organizacionih veština. Jedan od načina da podržite samostalnost u radu je da mu ukažete na mogućnost i važnost organizacije i planiranja zadataka. 

Naučite dete da mora samo da pripremi knjige i sveske koje će mu trebati za sutrašnji školski dan. Pa čak i kada vidite da neku knjigu nije stavilo u torbu prećutite kako bi shvatilo da je to njegova odgovornost i obaveza. Isto važi i za planiranje vremena za učenje. Možete mu davati smernice ali nađite način da ga podstaknete da što više stvari uradi samo.

#6 Pohvalite trud a ne samo pozitivan rezultat

devojčica-piše-domaći
Pexels.com

Uvek kada dete pokaže trud da bi savladalo neki zadatak iz škole, pohvalite ga. Bez obzira na trenutni rezultat pohvala će uvek dobro doći. Deca koja osećaju podršku roditelja i koja su pohvaljena za trud i rad postižu bolje rezultate. 

Na primer, ako sa detetom vežbate za pismeni zadatak iz matematike i pored toga ono dodatno samo radi a na samom testu ne dobije peticu, pohvalite ga za trud koji je uložilo. Recite mu da samo nastavi da vredno radi kao do sada i rezultati će doći.

#7 Dajte lični primer

Deca često imitiraju ponašanje svojih roditelja. Model pozitivnog stava prema učenju inspiriše dete da sledi vaš primer. Ako želite da ono razvije ljubav prema čitanju dobro bi bilo da zajedno provodite vreme čitajući.  

Kako biste dodatno zainteresovali vašeg đaka, možete razgovarati o knjizi koju čitate, pa čak i tumačiti neke rečenice. Zajedno odlučite koja je sledeća knjiga van školske literature koju biste mogli pročitati. Naravno, to ne mora biti proza ili poezija, već i neki drugi sadržaj koji će uključiti vaše dete u neverovatan svet knjige. 

#8 Tražite dodatnu podršku ako je potrebno

Ako primetite da dete ima poteškoće u savladavanju određenog gradiva, a vi ne možete da mu pomognete jer jednostavno ne znate tu oblast nauke, potražite pomoć stručnjaka. Stručna podrška u učenju često daje najbolje rezultate. Jednostavno nismo svi isti i ne idu nam svi predmeti od ruke. Za neke je potrebno uložiti manje a za druge više truda, dok neke, poput stranih jezika ili matematike, deca ne mogu savladati bez pomoći nastavnika koji predaju samo tu oblast. 

Jedno od rešenja mogu biti dodatni privatni časovi, koji su u poslednje vreme jako popularni. Imajte na umu da su oni nekada potpuno opravdani, ali često i nisu. I kod kuće, ako se roditelji malo više založe, mogu se postići odlični rezultati. Često je u pitanju stvar volje ili vremena kako mnogi roditelji vole da kažu.

#9 Podstičite interesovanja

Aktivnosti van škole kao što su sport, umetnost ili muzika, mogu poboljšati emocionalno blagostanje deteta. Sreća i zadovoljstvo se indirektno prenose i na uspeh u školi. Deca koja imaju hobije i čije je vreme ispunjeno imaju bolje mentalno zdravlje i bolji uspeh u školi. Dozvolite vašem mališanu da pokaže svoja interesovanja i stanite iza njegovih želja. 

Ako voli geografiju, poklonite mu neku knjigu iz astronomije. Pitajte dete da li bi volelo da zajedno posetite Narodnu opservatoriju na Kalemegdanu. Ako više voli sport onda da ga upišete u školu fudbala, košarke, plivanja ili plesa. Podstičite mališana da eksperimentiše kako bi pronašao ono što najviše zaokupljuje njegovu pažnju.   

#10 Budite strpljivi

Ponekad i pored svih uloženih napora deteta, rezultata nema. Nemojte odmah posezati za radikalnim metodama zabrane. Budite strpljivi čak i kada dete iz nekog razloga nema volju i želju za učenjem bez obzira koliko se vi trudili da u njemu probudite interesovanje. Strpljenje je ponekad jedino rešenje

Ako se dogodi da dete nema volju da uči i ne može da popravi ocenu odmah, pre nego što izreknete neku kaznu (to je krajnja opcija), dajte mu malo vremena. Trud se kod neke dece vidi odmah, dok kod druge tek za mesec dana. Zato, budite strpljivi.  

Prihvatanje školskih obaveza kod neke dece zahteva vreme, ali uz podršku roditelja, svako dete može da razvije pozitivan stav prema učenju i ostvari uspeh u školi. Važno je da ono oseća da ste tu za njega i da verujete u njegove sposobnosti.